Sałatka z parmezanową brukselką
Sałatka na ciepło z parmezanową brukselkąi pieczonymi pieczarkami
Uwielbiam brukselkę! Najbardziej taką po prostu świeżo wyjętą z wody. 😉 Czasem jednak i ja mam ochotę na małą odmianę...
Sałatki kojarzą się raczej z wiosną i latem, ale ta na ciepło jest idealna właśnie jesienią i zimą. Brukselka to raczej niecodzienny dodatek do sałatki, ale smakuje to wybornie. Ciekawego posmaku nadaje też parmezan.
Sałatka na ciepło z parmezanową brukselką i pieczonymi pieczarkami na pewno zadowoli każdego amatora brukselki... ale możliwe też, że w końcu przekona się do niej ktoś, kto jej nie cierpi 😉
Smacznego dnia!
ilość: 3 porcje (ew. 2, jeśli ma stanowić cały posiłek)
potrzebujesz: blaszki lub naczynia/2 naczyń żaroodpornych, podstawowych sztućców, miski
SKŁADNIKI:
- 2-3 duże garście dowolnej sałaty*
- 400g brukselki
- 6-7 małych, brązowych pieczarek
- 1 malutka cebulka
- 7-8 łyżek oliwy lub oleju
- 20 g tartego parmezanu
- pół łyżeczki suszonego cząbru
- pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 szczypty soli i pieprzu
- ew. świeżo mielony pieprz na koniec
PRZEPIS:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.Brązowe pieczarki dokładnie umyj. Nie obieraj ich, tylko odkrój zdrewniałą część nóżek. Przekrój na połówki i wymieszaj z 3-4 łyżkami oleju/oliwy oraz przyprawami: szczypta soli i pieprzu, pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki słodkiej papryki i 1/4 łyżeczki kuminu.
Brukselkę umyj, ew. pozbądź się zwiędłych liści. Przekrój brukselki na połówki. Dodaj do nich 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu oraz ok. 20g drobno tartego parmezanu. Wymieszaj dokładnie.
Na jednej blaszce albo w naczyniu żaroodopornym (mogą być 2 mniejsze naczynia) ułóż brukselkę oraz pieczarki. Piecz +/- 20 min. W gotową brukselkę z łatwością wbijesz widelec (jeśli ich nie dopilnujesz, to z liści z wierzchu mogą się zrobić chipsy - w razie czego nie zrażaj się, one też dobrze smakują 😉). Pieczarki zmniejszą swoją objętość i puszczą soki.
W międzyczasie umyj sałatę i porwij na drobniejsze kawałki (wielkość wedle uznania). Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Następnie dodaj wyjęte z piekarnika brukselki i pieczarki. Wymieszaj całość.
Na koniec polecam jeszcze posypać świeżo mielonym pieprzem i ew. 2 dodatkowymi łyżkami oliwy (ja dodaję). Sałatę podawaj jeszcze ciepłą - jako dodatek do dania głównego albo samodzielnie (bez niczego lub z dodatkiem świeżego pieczywa).
Dodatkowe wskazówki:
- Jak wspomniałam, ja użyłam tutaj mixu bordowej sałaty masłowej oraz sałaty karbowanej, ale pasuje również: endywia, Radicchio i oczywiście najzwyklejsza odmiana sałaty masłowej.
- Sałatka z brukselką smakuje również na zimno, ale na ciepło jest wyjątkowa. Jeśli nie zjesz całej, możesz przechowywać ją w lodówce, a następnego dnia zjeść na zimno lub podgrzać w piekarniku (wiem, że niektórym włożenie sałaty do piekarnika wydaje się absurdalne, ale czasem tak się ją przygotowuje - tu oczywiście nie będzie tak chrupiąca, jak świeżo przygotowana, ale i będzie smaczna, a to chyba najważniejsze 😉)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz