Bezglutenowa tarta dyniowa z brukselką

Bezglutenowa tarta sezonowa: dyniowa z brukselką



Tarta dyniowa z brukselką

Choć grudzień kojarzy się głównie ze świętami, to warto na chwilę oderwać się od świątecznych przepisów i wykorzystać wciąż trwający sezon na brukselkę oraz dynię do stworzenia tej pysznej, bezglutenowej tarty! Zimowe, sezonowe jedzenie też może zachwycić kolorem! 😊

Tarta jest na spodzie z mąki dyniowej i owsianej. Można więc powiedzieć, że jest potrójnie dyniowa! Spód z mąki dyniowej, puree dyniowe w farszu, a do tego opcjonalnie polecam jeszcze posypać ją pestkami dyni!

Tarta ma więcej tłuszczu niż innych składników odżywczych, więc sprawdzi się przy dietach niskowęglowodanowych (a tłuszcz można jeszcze bardziej podbić dodatkowym sosem i pestkami dyni).


Warto spróbować! Jak dotąd wszystkim, którzy mieli okazję próbować tej tarty, bardzo smakowała! 😊

Smacznego dnia!



Wytrawna zimowa tarta z warzyw sezonowych



ilość: ok. 10 sycących kawałków
potrzebujesz: formy do tarty (26cm), papieru do pieczenia, wałka, dużej miski



SKŁADNIKI:

spód:
  • 100g mąki owsianej bezglutenowej*
  • 100g mąki dyniowej (z pestek dynii)
  • 50g zmielonego siemienia lnianego** (u mnie złociste)
  • 120g zimnego masła
  • 60ml zimnej wody
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
wypełnienie tarty:
  • 500g puree dyniowego (może być z wcześniej zamrożonego)
  • 180-200g brukselki (ilość zależy w dużej mierze od twoich preferencji)
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 75g tartego, żółtego sera (u mnie cheddar)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 białko (zostało Ci po przygotowaniu ciasta ;) )
  • garść posiekanej świeżej natki pietruszki
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 szczypty pieprzu i szczypta soli
Opcjonalnie do podania (ja dodaję):
  • pestki dyni
  • świeża natka pietruszki
  • ew. sos czosnkowy np. z tego przepisu (sos czosnkowy naprawdę zaskakująco dobrze pasuje do całości)
*zwykła owsiana może mieć śladowe ilości glutenu. Jeśli nie masz celiakii i śladowe ilości Ci nie szkodzą, nie musisz zwracać na to uwagi
**w przypadku siemienia lnianego też musisz uważać na śladowe ilości glutenu, jeśli masz celiakię


Bezglutenowa tarta dyniowa z brukselką


PRZEPIS:

100g mąki dyniowej, 100g mąki owsianej (możesz przesiać), 50g zmielonego siemienia i przyprawy wymieszaj ze sobą w jednej misce. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko, wodę i ugniataj rękami w plastyczne ciasto (składniki powinny bardzo szybko się ze sobą połączyć). Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Umieść na ok. 30 min w lodówce.

Piekarnik nastaw na 175 stopni. Z papieru do pieczenia wytnij kształt mniej więcej takiej średnicy jak Twoja forma (może być nieco mniejszy).

Ułóż na środku stolnicy (lub płaskiego blatu) przygotowany okrąg z papieru i posyp papier, stolnicę i wałek mąką owsianą. Na środku okręgu z papieru umieść ciasto wyjęte z lodówki. Spłaszcz je lekko i zacznij wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto wyrównaj po bokach (możesz dość swobodnie odcinać czy urywać kawałki ciasta i zalepiać nimi inne potrzebne miejsce. Ciasto jest kruche, ale naprawdę zachowuje plastyczność).

Ciasto przenieś do formy wraz z papierem (bez problemu daje się przenosić w dłoniach, ale nie trzymaj za boki ciasta tylko pod spodem) i wyrównać boki ciasta już w formie (tak, żeby były ładnie równe). Ciasto nakłuj widelcem. Na cieście ułóż papier i jakiś obciążnik (ja używam specjalnego ciężkiego sznurka, ale może być też np. fasola).

Piecz spód ok. 7 min w 175 stopniach.

W międzyczasie przygotuj farsz. Ugotuj brukselkę (wrzuć na wrzątek i gotuj ok 7min wraz ze szczyptą soli i cukru). Ser zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobniej posiekaj.

Puree dyniowe wymieszaj na jednolitą masę z jajkiem, białkiem, serem, śmietaną, cebulą (odrobinę możesz zostawić do dekoracji na wierzchu), natką i wszystkimi przyprawami. Brukselkę pokrój na połówki.

Na spód dyniowy wyłóż farsz z puree dyniowego i rozmieść w nim równomiernie brukselki. Dla ładniejszego wyglądu odrobinę cebuli możesz też umieścić na wierzchu (tak, jak na moich zdjęciach).

Piecz całość ok. 50-60 min w 175 stopniach. Tarta będzie gotowa, gdy cały wierzch będzie już ścięty.

Po upieczeniu możesz jeszcze posypać pestkami dyni oraz świeżą natką pietruszki. Wspaniale pasują również sosy, mi bardzo odpowiada w tym zestawieniu sos czosnkowy.

Dodatkowe wskazówki:

  • Tarta świetnie odgrzewa się też na następny dzień w piekarniku.

  • To jak gęsty będzie farsz mocno zależy od Twojej dyni. Jeśli masa będzie się robić za gęsta, możesz dodać więcej śmietany lub jajek.
  • Spód do tarty możesz wzbogacić przyprawami, nawet tak banalną mieszanką jak zioła prowansalskie.

Orientacyjny koszt całości: +/- 24 zł


Niskowęglowodanowa tarta warzywna

Tarta bez glutenu z zimowych warzyw

Bezglutenowa tarta na spodzie z mąki dyniowej

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger