Bezglutenowa tarta dyniowa z brukselką
Bezglutenowa tarta sezonowa: dyniowa z brukselką
Tarta jest na spodzie z mąki dyniowej i owsianej. Można więc powiedzieć, że jest potrójnie dyniowa! Spód z mąki dyniowej, puree dyniowe w farszu, a do tego opcjonalnie polecam jeszcze posypać ją pestkami dyni!
Tarta nie jest może mocno niskowęglowodanowa, ale zdecydowanie tłuszcz przeważa, więc może się też sprawdzić przy dietach niskowęglowodanowych, szczególnie przy dodatku sosu czosnkowego i pestek dyni!
Warto spróbować! Jak dotąd wszystkim, którzy mieli okazję próbować tej tarty, bardzo smakowała! 😊
Smacznego dnia!
ilość: 10-12 sycących kawałków
potrzebujesz: formy do tarty (26cm), papieru do pieczenia, wałka, dużej miski
Piekarnik nastaw na 175 stopni. Z papieru do pieczenia wytnij kształt mniej więcej takiej średnicy jak Twoja forma (może być nieco mniejszy).
Ułóż na środku stolnicy (lub płaskiego blatu) przygotowany okrąg z papieru i posyp papier, stolnicę i wałek mąką owsianą. Na środku okręgu z papieru umieść ciasto wyjęte z lodówki. Spłaszcz je lekko i zacznij wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto wyrównaj po bokach (możesz dość swobodnie odcinać czy urywać kawałki ciasta i zalepiać nimi inne potrzebne miejsce. Ciasto jest kruche, ale naprawdę zachowuje plastyczność).
Ciasto przenieś do formy wraz z papierem (bez problemu daje się przenosić w dłoniach, ale nie trzymaj za boki ciasta tylko pod spodem) i wyrównać boki ciasta już w formie (tak, żeby były ładnie równe). Ciasto nakłuj widelcem. Na cieście ułóż papier i jakiś obciążnik (ja używam specjalnego ciężkiego sznurka, ale może być też np. fasola).
Piecz spód ok. 7 min w 175 stopniach.
W międzyczasie przygotuj farsz. Ugotuj brukselkę (wrzuć na wrzątek i gotuj ok 7min wraz ze szczyptą soli i cukru). Ser zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobniej posiekaj.
Puree dyniowe wymieszaj na jednolitą masę z jajkiem, białkiem, serem, śmietaną, cebulą (odrobinę możesz zostawić do dekoracji na wierzchu), natką i wszystkimi przyprawami. Brukselkę pokrój na połówki.
Na spód dyniowy wyłóż farsz z puree dyniowego i rozmieść w nim równomiernie brukselki. Dla ładniejszego wyglądu odrobinę cebuli możesz też umieścić na wierzchu (tak, jak na moich zdjęciach).
Piecz całość ok. 50-60 min w 175 stopniach. Tarta będzie gotowa, gdy cały wierzch będzie już ścięty.
Po upieczeniu możesz jeszcze posypać pestkami dyni oraz świeżą natką pietruszki. Wspaniale pasują również sosy, mi bardzo odpowiada w tym zestawieniu sos czosnkowy.
Dodatkowe wskazówki:
Smacznego dnia!
ilość: 10-12 sycących kawałków
potrzebujesz: formy do tarty (26cm), papieru do pieczenia, wałka, dużej miski
SKŁADNIKI:
spód:- 100g mąki owsianej bezglutenowej*
- 100g mąki dyniowej (z pestek dynii)
- 50g zmielonego siemienia lnianego** (u mnie złociste)
- 120g zimnego masła
- 60ml zimnej wody
- 1 żółtko
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 500g puree dyniowego (może być z wcześniej zamrożonego)
- 180-200g brukselki (ilość zależy w dużej mierze od twoich preferencji)
- 1 średniej wielkości czerwona cebula (może być i zwykła)
- 75g tartego, żółtego sera (u mnie cheddar)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 białko (zostało Ci po przygotowaniu ciasta ;) )
- garść posiekanej świeżej natki pietruszki
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2-3 szczypty pieprzu i szczypta soli
- pestki dyni
- świeża natka pietruszki
- ew. sos czosnkowy np. z tego przepisu (sos czosnkowy naprawdę zaskakująco dobrze pasuje do całości)
**w przypadku siemienia lnianego też musisz uważać na śladowe ilości glutenu, jeśli masz celiakię
PRZEPIS:
100g mąki dyniowej, 100g mąki owsianej (możesz przesiać), 50g zmielonego siemienia i przyprawy wymieszaj ze sobą w jednej misce. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko, wodę i ugniataj rękami w plastyczne ciasto (składniki powinny bardzo szybko się ze sobą połączyć). Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Umieść na ok. 30 min w lodówce.Piekarnik nastaw na 175 stopni. Z papieru do pieczenia wytnij kształt mniej więcej takiej średnicy jak Twoja forma (może być nieco mniejszy).
Ułóż na środku stolnicy (lub płaskiego blatu) przygotowany okrąg z papieru i posyp papier, stolnicę i wałek mąką owsianą. Na środku okręgu z papieru umieść ciasto wyjęte z lodówki. Spłaszcz je lekko i zacznij wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto wyrównaj po bokach (możesz dość swobodnie odcinać czy urywać kawałki ciasta i zalepiać nimi inne potrzebne miejsce. Ciasto jest kruche, ale naprawdę zachowuje plastyczność).
Ciasto przenieś do formy wraz z papierem (bez problemu daje się przenosić w dłoniach, ale nie trzymaj za boki ciasta tylko pod spodem) i wyrównać boki ciasta już w formie (tak, żeby były ładnie równe). Ciasto nakłuj widelcem. Na cieście ułóż papier i jakiś obciążnik (ja używam specjalnego ciężkiego sznurka, ale może być też np. fasola).
Piecz spód ok. 7 min w 175 stopniach.
W międzyczasie przygotuj farsz. Ugotuj brukselkę (wrzuć na wrzątek i gotuj ok 7min wraz ze szczyptą soli i cukru). Ser zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobniej posiekaj.
Puree dyniowe wymieszaj na jednolitą masę z jajkiem, białkiem, serem, śmietaną, cebulą (odrobinę możesz zostawić do dekoracji na wierzchu), natką i wszystkimi przyprawami. Brukselkę pokrój na połówki.
Na spód dyniowy wyłóż farsz z puree dyniowego i rozmieść w nim równomiernie brukselki. Dla ładniejszego wyglądu odrobinę cebuli możesz też umieścić na wierzchu (tak, jak na moich zdjęciach).
Piecz całość ok. 50-60 min w 175 stopniach. Tarta będzie gotowa, gdy cały wierzch będzie już ścięty.
Po upieczeniu możesz jeszcze posypać pestkami dyni oraz świeżą natką pietruszki. Wspaniale pasują również sosy, mi bardzo odpowiada w tym zestawieniu sos czosnkowy.
Dodatkowe wskazówki:
- Tarta świetnie odgrzewa się też na następny dzień w piekarniku.
- To jak gęsty będzie farsz mocno zależy od Twojej dyni. Jeśli masa będzie się robić za gęsta, możesz dodać więcej śmietany lub jajek.
- Spód do tarty możesz wzbogacić przyprawami, nawet tak banalną mieszanką jak zioła prowansalskie.
- Oczywiście - jeśli nie musisz unikać glutenu - możesz też zrobić tradycyjny spód na mące pszennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz