Świąteczne choinki z ciasta francuskiego

Obłędnie maślane, ozdobne ciasteczka z cynamonem:
choinki z ciasta francuskiego



Choinki z ciasta francuskiego

Co tu długo się rozpisywać... te choinki z ciasta francuskiego są:
  • ekspresowe i banalne w przygotowaniu
  • przepyszne, obłędnie maślane
  • pięknie wyglądają na świątecznym stole, świetnie nadają się też jako jadalna ozdoba dla najróżniejszych ciast!
To na co warto zwrócić uwagę to jakość ciasta francuskiego. Najpowszechniej dostępne jest niestety na niezdrowym oleju palmowym. Jeśli nie masz czasu ani chęci na przygotowywanie własnego ciasta francuskiego, spróbuj upolować takie na maśle. Tak, da się takie kupić! Najłatwiej w większym mieście.

Smacznego dnia!


Ciasteczka choinki z ciasta francuskiego


ilość: ok. 15 ciasteczek
potrzebujesz: przyrządu do utarcia masła - mikser lub tradycyjna łyżka, miska, nóż, długie wykałaczki



SKŁADNIKI:

  • 300g ciasta francuskiego (gotowego w płacie, ale najlepiej bez oleju palmowego, który jest niezdrowy* lub własnoręcznie przyrządzonego)
  • 50g masła
  • 25g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
*czasami trudno znaleźć w sklepach ciasto francuskie z prawdziwym masłem, a nie olejem palmowym - ale warto na takie polować! Nie dość, że jest smaczniejsze, to i o wiele zdrowsze


PRZEPIS:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Ciasto francuskie rozwałkuj w prostokąt lub rozłóż płat gotowego ciasta. Posmaruj równomiernie masłem z cukrem (zostaw puste dłuższe brzegi) i pokrój w ok. 2 cm szerokości prostokąty (tnij wzdłuż krótszego boku)

Każdy pasek ciasta złóż w kształt choinki dokładnie tak, jak na tym filmie:





Następnie nakłuj tak przygotowane ciasteczka na wykałaczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Będziesz potrzebować prawdopodobnie 2 tur pieczenia.

Jajko roztrzep i posmaruj nim przygotowane do pieczenia choinki (najwygodniej smarować specjalnym pędzelkiem).

Ciasteczka piecz 15 min w 200 stopniach.

Po upieczeniu przełóż na kratkę lub talerz, bo jeśli pozostaną na blaszce/papierze będą wilgotne, zamiast wysuszyć się w charakterystyczny dla ciasta francuskiego sposób i nabrać miłej chrupkości.

Gotowe ciastka możesz ozdobić na czubku wykałaczki ozdobnymi gwiazdkami.


Orientacyjny koszt całości zależy od rodzaju użytego ciasta francuskiego


  • z gotowym ciastem francuskim na oleju palmowym (najpowszechniej dostępne, ale nie polecam tej wersji): +/- 6 zł
  • z gotowym ciastem francuskim na maśle: +/- 9,5 zł
  • z własnoręcznie przygotowanym ciastem francuskim: +/- 7 zł

Ciasta choinki z ciasta francuskiego

Maślane choinki z cynamonem

2 komentarze:

  1. Uroczy pomysł! U nas nie można kupić ciasta na maśle i teraz w ogóle z niego nie pieczemy. Powiem jednak córce (Martikowi), żeby spróbowała w Rzeszowie. Podoba mi się, że zwraca pani uwagę na takie rzeczy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh to szkoda... można kiedyś pokusić się o własnoręczne zrobienie ciasta francuskiego 😉 Trzeba zwracać uwagę na takie szczegóły. W końcu chodzi nie tylko o pyszne jedzenie, ale też o nieszkodzenie swojemu organizmowi 😉 A takie gotowe ciasto francuskie na maśle można kupić w kilku większych supermarketach (niestety nie orientuję się jakie są w Rzeszowie). Kiedyś znalazłam gotowe ciasto francuskie z pięknym składem w jednym z popularnych w dyskontów, ale to była jakaś sezonowa, przedświąteczna akcja...

      Usuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger