Obłędnie czekoladowy sernik z polewą piernikową

Obłędnie czekoladowy sernik z polewą piernikową



Obłędnie czekoladowy sernik świąteczny

Powiem nieskromnie, że to chyba najlepszy sernik czekoladowy, jaki dotychczas zrobiłam. Obłędnie czekoladowy, dość zwarty, a jednocześnie tak delikatny… że momentami ma się wrażenie, jakby jadło się… piankę! Przyprawa do piernika użyta w polewie nadaje całości leciutkiej pikanterii i przełamuje delikatnie smak czekolady! Możesz użyć własnej lub gotowej mieszanki (ostateczny smak polewy będzie już zależał od konkretnych przypraw).

Przygotowujemy go dzień wcześniej, a z każdym kolejnym dniem “nabiera mocy”, ale nie polecam trzymać go dłużej niż 5 dni (a prawdopodobnie i tak, tyle nie wytrzyma, jest zbyt smaczny 
😉). Sernik jest bez spodu. Ja wszystkie swoje serniki robię bez spodu. Uważam to za kompletnie niepotrzebny dodatek do sernika. Jeśli Ty lubisz spody w serniku przygotuj go na bazie pierniczków i masła lub kakaowych ciasteczek, masła i dodatku przyprawy piernikowej.

Smacznego dnia!



Sernik z polewą piernikową


ilość: 12-15 porcji
potrzebujesz: tortownicy 24 cm, miksera, dużej miski, garnka do roztopienia czekolady, przesiewaka i dużej blaszki do wstawienia wody do piekarnika



SKŁADNIKI:

  • 700g twarogu sernikowego (dobrej jakości)*
  • 175g cukru
  • 45g kakao** (bezglutenowe, jeśli potrzebujesz unikać śladowych ilości glutenu)
  • 240g śmietany 18%
  • 240g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)***
  • 4 duże jajka
polewa:
  • 150g gorzkiej czekolady (70%)
  • 75g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (własnej mieszanki lub kupionej)****
  • do dekoracji użyłam połamanej czekolady i kandyzowanej skórki pomarańczowej (ale możesz to pominąć lub posypać na wierzchu ulubionymi orzechami lub kawałkami pierniczków)

*polecam do tego przepisu ser, który ma w składzie jedynie czystą śmietankę i kultury bakterii albo jest połączeniem serka śmietankowego i twarogu. Wszelkie, które mają w składzie mleko czy skrobię, prawdopodobnie kompletnie się nie sprawdzą. Ser do tego sernika nie może mieć lejącej konsystencji, powinien być kremowy, ale jednocześnie mocno zwarty. Nigdy nie używam serów z wiaderka z dodatkiem mleka czy skrobii.
**u mnie o zawartości kakao powyżej 20%, ale można użyć też odtłuszczonego (zwyczajowo w sklepach są tylko odtłuszczone). To którego użyłam jest zwyczajnie smaczniejsze od odtłuszczonego 
😉
***jeśli chorujesz na celiakię sprawdź również czekoladę, czy nie ma śladowych ilości glutenu, spokojnie kupisz na rynku taką bez śladowych ilości
****może być np. mieszanka: cynamonu, goździków, anyżu, imbir, gałki muszkatołowej, kardamonu, kolendry, pieprzu. Natomiast gotową mieszankę kupuj 
bez dodatku cukru i mąki pszennej (czytajmy skład!)


PRZEPIS:

Przed przystąpieniem do pieczenia sernika wszystkie produkty powinny być w temp pokojowej.

Piekarnik nastaw na 150 stopni. Czekoladę do sernika roztop na parze wodnej (albo 2 na indukcji).

Do dużej miski przesiej kakao, dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj do miski ser i śmietanę, jajka i zmiksuj na najniższych obrotach dokładnie, tylko do połączenia się składników. Następnie dodawaj w 2-3 partiach roztopioną czekoladę (ładniej się przemiesza z masą sernikową w ten sposób). Miksuj tylko do połączenia się składników (cały czas na najniższych możliwych obrotach miksera).

W piekarniku umieść na samym dole dużą blaszkę wypełnioną ciepłą wodą. Na wyżej położoną kratkę (nieco niżej niż środek) wstaw sernik i piecz go w temp 150 stopni ok. 1h 10 min. Gotowy sernik może się lekko trząść, ale ma być dokładnie ścięty z wierzchu.

Następnie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek jeszcze przez 30 min. Potem stopniowo otwieraj. U mnie siedzi jeszcze ok. 1h, gdy stopniowo coraz bardziej otwieram piekarnik. Nie musisz tego kontrolować co do minuty. Jeśli wydłużysz ten czas, to też nie problem. Przestudź sernik i schłódź przez noc w lodówce.

Następnego dnia rozpuść czekoladę przygotowaną na polewę. Dodaj gotową lub własną mieszankę przypraw do piernika i dokładnie wymieszaj (przy gotowej mieszance zwróć uwagę na to, żeby rzeczywiście zawierała przyprawy, a nie dodatki typu cukier czy mąka pszenna - tak, większość na rynku ma takie zbędne dodatki!). Leciutko przestudzoną czekoladą polej sernik i dowolnie udekoruj (np. kandyzowaną skórką pomarańczową).

Dodatkowe wskazówki:

  • Ja wszystkie swoje serniki robię bez spodu. Jeśli Ty lubisz spody w serniku przygotuj go na bazie pierniczków i masła lub kakaowych ciasteczek, masła i dodatku przyprawy piernikowej.



Orientacyjny koszt całości: +/- 35 zł

(przy użyciu 2 razy droższego kakao niż typowe i jajek z wolnego wybiegu)

Obłędnie czekoladowy sernik świąteczny

Mocno czekoladowy sernik piernikowy

2 komentarze:

  1. Jak tu pięknie! Powiększyłam zdjęcie (jest niezwykle apetyczne) i napawałam się widokiem spływającej czekolady. I podoba mi się dokładność opisu, łącznie ze wskazówkami kuchennych "pułapek" i kosztem produktu. Ja bardzo rzadko już piekę ciasta, ale Martik, Dorcia i Zuzianka często poszukują inspiracji. Polecę im pani stronę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie czytać takie komentarze i to właśnie napędza do realizacji kolejnych pomysłów! 💛 Bardzo dziękuję! To co dla mnie było zawsze denerwujące - przede wszystkim w początkach mojej kulinarnej przygody - to właśnie niedokładność opisów. Dlatego u siebie staram się zawsze wszystko opisać bardzo dokładnie. Może przez to niektóre opisy są dłuższe niż powinny (bo można to napisać bardziej skrótowo), ale mam nadzieję, że dzięki temu naprawdę każdy może z takiego przepisu skorzystać i wyjdzie zawsze najlepiej jak to możliwe! 💛💛 Dziękuję również pięknie za polecenia! :)

      Usuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger