Kakaowy sernik z orzechami

Kakaowy sernik z orzechami


Kakaowy sernik z orzechami


Kocham serniki, kakao, orzechy… to ciasto ma więc wszystko, czego mu trzeba by zadowolić moje kubki smakowe. Jeśli też lubisz te składniki - polecam wypróbować ten przepis!

To świetny sposób na wykorzystanie resztki sera z wiaderka, która zostaje po jakimś innym deserze.

A ten sernik autentycznie rozpływa się w ustach! Jest tak delikatny, że wiele osób może nie uwierzyć, że to sernik pieczony!

Smacznego dnia



Wilgotny i delikatny sernik


ilość: ok. 10 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 20/21 cm, miksera, miski, przesiewaka, garnuszka, naczynie/blaszkę na wodę do piekarnika



SKŁADNIKI:

  • 300g dobrej jakości sera na sernik (używam z wiaderka)*
  • 250g mascarpone
  • 20g kakao - ok 4-5 łyżki kakao**
  • 40 ml śmietanki 36%
  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • 30g orzechów - dowolnych, u mnie mieszanka migdałów, włoskich i ziemnych
polewa:
  • 4 łyżki masła orzechowe (100% orzechów, bez żadnych dodatków)***
  • 1/3 szklanki mleka
  • świeże lub liofilizowane owoce do dekoracji (kwaskowate typu: malina, porzeczka, jagoda itp)
*ser ma mieć w składzie jedynie czystą śmietankę i kultury bakterii albo być połączeniem serka śmietankowego i twarogu. Wszelkie, które mają w składzie mleko czy skrobię - nie sprawdzą się. Ser do tego sernika nie może mieć lejącej konsystencji.
**u mnie o zawartości tłuszczu ponad 20% (ma o wiele piękniejszy aromat i jest smaczniejsze)
***nie ręczę jak zachowa się masło innego rodzaju, z dodatkami. Każde masło orzechowe w zależności od składu i dodatków może mieć inną konsystencję




PRZEPIS:

Piekarnik nastaw na 175 stopni, a na dole (pod kratka) ustaw naczynie/blaszkę z gorącą wodą.

Orzechy drobno posiekaj, a pozostałe składniki (muszą być ocieplone! Nie mogą być z lodówki) umieść w misce (kakao przesiej). Zmiksuj je krótko, na niskich obrotach miksera. Posiekane orzechy wmieszaj w masę łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę sernikową do tortownicy.

Piecz sernik ok. 1h. Gotowe ciasto zarumieni się z wierzchu (ale wciąż może się trząść przy potrząsaniu). Zostaw sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze przez kilkanaście minut, potem stopniowo otwieraj.

Ostudź i włóż do lodówki na noc (najlepiej bez obręczy).

Następnego dnia podgrzej na małym ogniu masło orzechowe z mlekiem. Wystarczy króciutko, do połączenia się składników w gładką masę.

Dla przełamania smaków polecam jeszcze całość posypać świeżymi lub liofilizowanymi owocami (u mnie drobne kawałki liofilizowanej maliny).


Dodatkowe wskazówki:

  • Polewę warto robić na świeżo - im upłynie dłuższy czas od jej przygotowania, będzie zmieniać kolor na ciemniejszy.





Orientacyjny koszt całości: +/- 18,5 zł




Kakaowy sernik bez czekolady


Wilgotny i delikatny sernik kakaowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger