Bezglutenowe placuszki w stylu orientalnym
Bezglutenowe, wytrawne placuszki orientalne
Zawsze, ale to zawsze, po przygotowaniu chińszczyzny, zostaje mi jeszcze sporo kiełków fasoli mung... Jeśli więc nie chce kolejnego dnia robić tego samego (chińszczyznę zawsze robię na świeżo i uwielbiam właśnie z tymi kiełkami), to jednym z absolutnie prostych sposobów na wykorzystanie pozostałych kiełków, są te bezglutenowe, orientalne placuszki.Jest to moja wolna interpretacja smaków orientu. Polecam jeść te placuszki z awokado i sezamem, ale jeśli ich ostrość jest dla Ciebie zbyt mocna, podaj jeszcze kwaśną śmietanę, ew. mleko kokosowe. Dla mnie, jedzone razem ze śmietaną, w ogóle nie są ostre, ale mężowi bardzo odpowiada takie połączenie. 😉 Placuszki świetnie smakują samodzielnie, ale także jako dodatek do mięsa, jajek czy ryb.
Smacznego dnia
ilość: ok. 10 placuszków
potrzebujesz: jedynie miski, łyżki i patelni
SKŁADNIKI:
- 100g kiełków fasoli mung* (używam ze słoika, z zalewy
- 3 duże pieczarki (ok. 100g) - możesz też użyć innego rodzaju grzybów, np. azjatyckich, chociażby grzybów mun
- 5 źdźbeł szczypiorku
- 4 łyżki mąki ryżowej (ok. 45g)
- 3 jajka
- łyżeczka mielonego chilli (pół, jeśli nie lubisz dość mocnej ostrości)
- łyżeczka pieprzu cytrynowego (pół, jeśli nie lubisz dość mocnej ostrości)
- łyżeczka sosu sojowego
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- łyżka sezamu (u mnie mieszanka czarnego i białego)
- olej do smażenia
- awokado
- sezam
- ew. śmietana lub mleko kokosowe (jeśli potrzebujesz mocniej przełamać ostrość)
PRZEPIS:
Jajka roztrzep, dodaj mąkę (nie musisz jej przesiewać) i wymieszaj dokładnie.Dodaj do masy pokrojone w kostkę pieczarki, kiełki fasoli mung (odsączone z zalewy), posiekany drobno szczypiorek i wszystkie przyprawy oraz sezam.
Smażyć placuszki na oleju, aż się lekko zezłocą z obu stron.
Podawać z sezamem i awokado (ilość tych dodatków - wedle Twojego uznania). Jeśli placuszki są dla Ciebie zbyt ostre w smaku - dodatkowo podaj ze śmietaną lub mlekiem kokosowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz