Sernik szarlotkowy - bez dodatku cukru!

Sernik szarlotkowy

czyli nietypowy sernik jabłkowy - bez jajek i bez dodatku cukru!


Sernik szarlotkowy


A gdyby tak sernik smakował jak szarlotka? Do tego bez grama cukru... bez jajek... proszę bardzo! 😉

Ten nietypowy, pieczony sernik jabłkowy jest dość wilgotny (nawet, jak na ten rodzaj ciasta), bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Pomimo swojej delikatności zachowuje strukturę i ładnie się kroi.


Nie używam do niego ani grama dodatku cukru. Jedyna słodycz pochodzi z jabłek i dodatku gorzkiej czekolady (ale czekolady nie trzeba wcale dodawać, jeśli nie chcesz! Jabłka wystarczają do nadania słodyczy).

Sernik szarlotkowy to naprawdę dobre dla określenie! Bardzo przypomina to typowe, mocno jabłkowe ciasto... 
Dlatego i pieczony sernik jabłkowy wspaniale komponuje się z dodatkiem bitej śmietany oraz lodów. 😉

Smacznego dnia!



Sernik jabłkowy bez cukru

Pieczony sernik jabłkowy

Ciasto bez cukru i bez jajek


ilość: ok. 12 - 14 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 26 cm, garnuszka, łyżki, noża do obierania jabłek, większej miski, miksera, blender również może być nieodzowny



SKŁADNIKI:

  • 1kg twarogu na sernik dobrej jakości (używam już mielonego z wiaderka, ser ma mieć w składzie tylko czystą śmietankę i kultury bakterii albo być połączeniem serka śmietankowego i twarogu, nic więcej!)*
  • 1,5 łyżki + 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (w miarę płaskie, bez górki)
  • 1,5 kg słodkiej odmiany jabłek (mają być soczyste i w miarę twarde)
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki masła
opcjonalnie:
  • 50g gorzkiej czekolady (70-75%) - polecam dodać, ale jeśli chcesz, by ciasto miało jedynie cukier z jabłek, nie dodawaj jej wcale
  • rodzynki lub suszona żurawina do dekoracji
  • orzechy do dekoracji (u mnie pekan, ale świetnie pasują też włoskie lub migdały)
*twaróg nie może mieć wodnistej konsystencji, a taką mają sery z wiaderka, które mają dodatek mleka, mleka w proszku czy skrobi...

PRZEPIS:

Ser na sernik wyjmij z lodówki, by osiągnął temperaturę pokojową. 

1 kilogram jabłek obierz ze skórki, wydrąż i pokrój w kostkę (nie musi być staranna, bo będziemy robić mus). Umieść kawałki jabłek w garnuszku, zalej 1/4 szklanki wody i dodaj sok z 1/3 cytryny. Zagotuj - będzie to trwało krótką chwilę, usłyszysz charakterystyczne bulgotanie w garnku. Zmniejsz ogień na średni, przykryj jabłka i duś ok. 15-20min, aż się rozpadną. Co jakiś czas przemieszaj jabłka, by w żaden sposób nie przywarły do dna.

Gdy jabłka już się rozpadną - zrób mus. Polecam użyć do tego celu blendera, ew. jeśli jabłka same z siebie stworzyły jednolitą masę, możesz sobie dopomóc np. tłuczkiem do ziemniaków. Masa ma być jednak bez żadnych grudek - chcemy uzyskać idealnie gładki mus. Gotowy mus odstaw do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Jeśli używasz dodatku czekolady (polecam! miło przełamuje jabłkowy smak), posiekaj ją w dość małe kawałki.

W większej misce umieść ser na sernik, ostudzony mus jabłkowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki cynamonu. Zmiksuj na najniższych obrotach miksera - krótko! Tylko do połączenia się wszystkich składników. Dodaj posiekaną czekoladę, jeśli jej używasz i dobrze wymieszaj.

Masę wlej do tortownicy (masa wyjdzie dość rzadka, ale nie pływająca!) i piecz ok. 75 do 90 min. Sernik przyrumieni się z wierzchu, będzie ścięty, ale sprężysty. Może popękać, nawet dość sporo.

Gdy sernik jest gotowy, wyłącz grzanie, ale zostaw go w zamkniętym piekarniku na ok. 30 min (możesz go przetrzymać dłużej np. do godziny). Następnie powoli otwieraj piekarnik i studź w pół otwartym piekarniku. Sernik lekko opadnie w stosunku do tego, jaki wysoki był tuż po upieczeniu.

Następnie ostudź sernik i wstaw na noc do lodówki.

Dekoracja:

Następnego dnia, zdejmij obręcz (warto obkroić dookoła nożem, żeby go ewentualnie nie rozerwać) i pozostaw tak na czas przygotowywania dekoracji (może stać na blacie lub w miarę chłodnym miejscu).

0,5 kg jabłek obierz ze skórki, wydrąż i pokrój w kostkę. W garnuszku rozpuść 3 łyżki masła, dorzuć jabłka i przemieszaj dokładnie. Duś je kilka minut aż zmiękną (ale nie możesz doprowadzić do rozpadnięcia się!). Gotowe jabłka leciuteńko się zarumienią. Zdejmij z gazu, dodaj 2 łyżeczki cynamonu i przemieszaj dokładnie. Ostudź je i wykładaj na sernik.

Na koniec możesz jeszcze ułożyć na jabłkach rodzynki, suszoną żurawinę lub dowolne orzechy (u mnie są orzechy pekan, ale równie dobrze możesz użyć włoskich czy migdałów). Gotowy sernik przechowuj w lodówce. Sernik szarlotkowy warto podawać z bitą śmietaną (lub mascarpone) i lodami (śmietankowymi, orzechowymi lub czekoladowymi) - to naprawdę świetnie się komponuje!



Dodatkowe wskazówki:

  • Nie wyrzucaj obierek z jabłek! Jeśli masz je z pewnego źródła (chodzi o jak najmniej oprysków), to obierki albo zjedz albo zrób z nich kompot. Ja często robię z nich kompot. Zalej obierki wodą (woda ma je przykryć, ale nie można jej użyć za dużo, bo napar wyjdzie bez smaku). Dodaj pokruszoną laskę cynamonu i gotuj na średnim gazie (ew. mielony cynamon na koniec, jeśli nie masz laski). Możesz też dodać inne korzenne przyprawy lub inne owoce. Gdy mam dużo pomarańczy, to dodaję kilka kawałków obranej pomarańczy. Gotuję tak długo, aż uzyskam aromatyczny napar.
  • Odczucie co do poziomu słodkości przy serniku jabłkowym jest bardzo różne - dla niektórych jest słodki, dla innych bardzo delikatnie słodki... W tej kwestii dużo zależy od naszych nawyków żywieniowych. Znaczenie ma też rodzaj jabłek - z kwaśnych jabłek nie wyjdzie dobry. Jeśli boisz się, że sernik bez żadnego dodatku czystego cukru nie będzie Ci smakował - spróbuj masy po zmiksowaniu, jeszcze przed upieczeniem. Jeśli rzeczywiście Ci nie smakuje, dodaj cukru (osobiście nie dawałabym więcej niż 50g).


Orientacyjny koszt całości: +/- 25 zł (już z dodatkiem gorzkiej czekolady)

Orientacyjne BTW: 90 / 243 / 264


Sernik jak szarlotka

Sernik szarlotkowy pieczony


2 komentarze:

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger