Wiśniowe pierogi walentynkowe

Wiśniowe pierogi walentynkowe


Wiśniowe pierogi walentynkowe

Różowe pierogi w kształcie serca


Słodkie i efektowne - takie są różowe pierogi w kształcie serca (no dobrze, po ostygnięciu są bardziej fioletowe 
😉 )! Nadziane twarogiem śmietankowym, gorzką czekoladą i mrożonymi wiśniami! I jak zawsze u mnie, bez sztucznych barwników! Wiśniowe pierogi to pomysł zarówno na walentynki, jak i inne, wyjątkowe okazje. 

Wiśniowe pierogi w kształcie serca mają bardzo plastyczne ciasto. Łatwo się lepi i nie trzeba podsypywać żadną mąką ani stolnicy, ani wałka. Ja nie dodaję też do nich czystego cukru (wolę gorzką czekoladę, która oprócz cukru ma też inne, wartościowe składniki). Jeśli dla Ciebie masa twarogowa będzie za mało słodka po spróbowaniu - możesz dodać cukier, ilość wedle uznania. Polecam jednak obyć się bez niego
😉

Smacznego dnia!



Walentynkowe pierogi z owocami


ilość: ok. 30 pierogów
potrzebujesz: foremka do wykrawania ciasteczek - w kształcie serca, wałka, stolnicy lub kawałka płaskiego blatu, przesiawaka, dużego garnka, łyżki cedzakowej i prostych przyrządów, jak miska czy łyżka



SKŁADNIKI:

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150ml ciepłego soku wiśniowego*
  • 0,5 łyżeczki oleju
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 160g twarogu śmietankowego**
  • 40g gorzkiej czekolady (używam 74-75%, ale możesz dać słodszą)
  • 70-80g mrożonych wiśni (ja używam już rozmrożonych i lekko odsączonych)
*100%, zwykły, nieprzecierowy - ja używam domowej roboty
*śmietankowy jest słodszy niż którakolwiek inna wersja - dzięki temu nie dodaję do nadzienia już ani grama czystego cukru



Pierogi z wiśniami w kształcie serca


PRZEPIS:

250g mąki przesiej przez sitko do większej miski. W garnuszku podgrzej leciutko 150 ml soku wiśniowy (wystarczy 1,5-2min na lekkim ogniu - ma być lekko ciepły, gdy włożysz do niego palec).

Do soku dodaj pół łyżeczki oleju i szczyptę soli. Wymieszaj i dodaj do mąki. Najpierw wymieszaj całość łyżką, a gdy składniki lekko się połączą ugniataj przez 10-15 min, by stworzyć elastyczne i miękkie ciasto. Ja najpierw zagniatam chwilę w misce, a potem przenoszę się na stolnicę. Gotowe ciasto przykrywam miską i odkładam na jakieś 30 min (co najmniej).

W międzyczasie, w drugiej misce, rozetrzyj 160g twarogu śmietankowego. 40g czekolady zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z serkiem. Masa będzie naprawdę zwarta, ale o to nam chodzi (ew. możesz dodać dosłownie odrobinę mleka, by masa była mniej "sucha"). Ja nie dodaję cukru, ale jeśli dla Ciebie będzie ona za mało słodka - dodaj ilość wedle preferencji (spróbuj twarogu po wymieszaniu z czekoladą i zadecyduj, czy dosładzasz).

70-80g wiśni rozmróź i odsącz lekko z soku, w którym będą pływać. Im słabiej odsączysz, tym masa będzie bardziej wilgotna - jej wilgotność zależy już od Twoich preferencji.

Gotowe ciasto wiśniowe na pierogi jest bardzo plastyczne. Nie musisz podsypywać wałka, ani stolnicy, żadną mąką. Rozwałkuj gotowe ciasto na dosłownie kilka mm (1-2-3mm - tyle, ile Ci się uda, a im cieniej tym lepiej, ciasto ani razu mi się nie przedziurawiło, niezależnie od grubości, na którą było wałkowane).

Z ciasta wykrawaj serduszka. Na jednego pieroga potrzebujesz 2 serduszek. Na jednym serduszku układaj twaróg. Mniej więcej 2 małe kulki naśladujące kształt serca - a dookoła zostawiasz miejsce do sklejenia ze sobą dwóch serduszek.

Na twarogu ułóż 1-2 rozmrożone wiśnie (jeśli Ci się zmieszczą, możesz dać ich więcej - dużo zależy od wielkości foremki), następnie połóż na wierzchu drugie serce z ciasta pierogowego. Zlep ze sobą brzegi. Ciasto swobodnie się rozciąga. Możesz je fantazyjnie zlepić lub po prostu zrobić wzorek widelcem (jak ja).

W większym garnku zagotuj wodę. Do lekko osolonego wrzątku wkładaj pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze ok. 5 min. Po tym czasie wyjmij i ostudź.

Wiśniowe pierogi walentynkowe smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno! Gorące mają delikatniejszy kolor. Ich kolor balansuje na granicy różu i fioletu. Po wystudzeniu przybierają bardziej kolor fioletu!




Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł

(z kupnym sokiem, który w zasadzie jest najdroższym elementem! Z takim domowej roboty, będzie o wiele tańszy)


Różowe pierogi z twarogiem i czekoladą

Kolorowe pierogi barwione sokiem


2 komentarze:

  1. Ucztuję sobie na twoim blogu. To prawdziwy raj dla zmysłów :-) Pozdrawiam serdecznie - Marzena

    OdpowiedzUsuń
  2. och dziękuję piękne Marzeno ❤️ Będę się starała dostarczać materiału do ucztowania :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger