Kakaowo-orzechowe babeczki z marcepanem i wiśniami

Kakaowo-orzechowe babeczki z marcepanem i wiśniami


Kakaowo-orzechowe babeczki z marcepanem i mrożonymi wiśniami

Babeczki z marcepanem i wiśniami


To jeden z takich przepisów, który powstaje z potrzeby zagospodarowania najróżniejszych domowych resztek, a przede wszystkim marcepanu, który za chwilę mógłby się już nie nadawać do jedzenia... inspiracją do tego wypieku był przepis na marcepanowe, borówkowe babeczki wg. Nigela Slatera (bbc.co.uk).

Choć do babeczek używamy słodkiego marcepanu, to orzechy włoskie i mocne kakao równoważą tu smaki. Babeczki wychodzą pyszne, mięciutkie i lekko wilgotne. Nawet odrobinę przypominają brownie. Świetnie pasuje do nich dodatek bitej śmietany czy mascarpone, tak jak na jednym z poniższych zdjęć.

Smacznego dnia!



Muffinki z mrożonymi wiśniami

Muffinki z marcepanem i orzechami

ilość: 10 sztuk
potrzebujesz: silikonowych foremek lub formy na muffinki (ja używałam takiej o średnicy otworów: cm i wysokości: cm), miksera, tarki, przesiewaka/sitka, dużych misek



SKŁADNIKI:

  • 180g miękkiego masła
  • 150g tartych orzechów włoskich
  • 100g drobnego cukru albo zamiennika (np. erytrolu, ksylitolu)
  • 80g mąki pszennej (lub mąki owsianej w wersji bezglutenowej)
  • 20g kakao (u mnie nieodtłuszczone, 20-22%, ale możesz też użyć standardowego 10-12%)
  • 100g marcepanu
  • 2 jajka
  • ok. 20 wiśni (mrożonych lub świeżych, mrożonych nie rozmrażasz)
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich



PRZEPIS:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Ociepl masło, by było miękkie. Przesiej do jednej miski mąkę (pszenną lub owsianą) i kakao. Dokładnie wymieszaj i dodaj do nich tarte orzechy. Całość połącz w taki sposób, by była jednolita kolorystycznie (to będzie oznaka dobrego wymieszania). Marcepan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło zacznij miksować w dużej misce (wystarczy krótko je rozmiksować), następnie dodaj cukier i ucieraj kilka minut na puszystą i jasną masę.

Do maślanej masy dodawaj po jednym jajku, wciąż ją ucierając na wysokich obrotach miksera. Następnie dodaj mąkę z kakao i orzechami. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj marcepan i jeszcze raz, już krótko, zmiksuj całość na dość gładką masę.

Metalową formę wyłóż papilotkami albo przygotuj silikonowe foremki. Wykładaj do nich masę (do wysokości mniej więcej 3/4). Na wierzchu umieść (lekko dociskając) po 2 wiśnie (mrożone nadają się idealnie, ale nie rozmrażasz ich wcale!) oraz posyp babeczki posiekanymi orzechami włoskimi.

Piecz ok. 35-40 min. Babeczki urosną, wiśnie skurczą się, puszczą sok, zatopią się w babeczkach. Patyczek włożony do babeczki powinien być suchy.




Orientacyjny koszt całości: +/- 26 zł (jedna babeczka to ok. 2,6 zł)



a tu babeczka ozdobiona obfitą porcją mascarpone 


kakaowe babeczki z marcepanem


kakaowe babeczki z wiśniami


orzechowe babeczki z wiśniami i marcepanem


2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają te babeczki :) jak dla mnie to jak najbardziej pasuje bita śmietana i jeszcze kawa koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ❤️ Dziękuję ❤️ Tak, to w sumie idealny dodatek do kawy, szczególnie niesłodzonej :) Ja najbardziej lubię te babeczki z mascarpone lub kremówką (nawet taką nieubitą, ale naturalnie gęstą 😉)

      Usuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger