Pieczona karkówka przekładana czerwoną kapustą
Pieczona karkówka przekładana czerwoną kapustą
Bezproblemowe dania prosto z piekarnika... chyba każdy lubi 😉 Pieczona karkówka przekładana czerwoną kapustą jest tak prosta, a tak pyszna! 💛 Co prawda odczucie smaku jest subiektywne, ale moi bliscy uwielbiają tak przyrządzone mięso. Powtarzałam ten przepis wielokrotnie odkąd zrobiłam po raz pierwszy i za każdym razem jest zachwyt.
Zamiast karkówki można też użyć schabu. Sos które powstaje podczas pieczenia polecam wykorzystać albo do oblania już gotowego mięsa albo do przygotowania sosu na jego bazie. Nie wychodzi go jednak bardzo dużo - wszystko zależy od ostatecznej tłustości mięsa i użytej ilości masła.
Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam od Kasi z bloga magiczna kuchnia.
Smacznego dnia!
Tu przygotowana do pieczenia karkówka (dla 3 osób):
ilość: 3 porcje
potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, miski, dobrego noża do pocięcia kapusty w plastry
SKŁADNIKI:
- 3 plastry karkówki (1cm) - ok. 400g (możesz też użyć schabu w plastrach)
- 4 półplastry czerwonej kapusty* (1cm) (możesz też użyć białej)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2-3 łyżki masła + do posmarowania formy
- sól i pieprz
- sos cebulowy - tu masz przepis na mój ulubiony
- gotowane ziemniaki (u mnie 1-2 na osobę)
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.Każdy kawałek karkówki (ewentualnie schabu) posyp solą, pieprzem i dobrze rozsmaruj na każdym kawałku. Następnie dodaj do miski z mięsem 2 łyżki oleju, po łyżeczce słodkiej mielonej papryki, suszonego majeranku i suszonego tymianku. Dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj w nim naprzemiennie: plastry kapusty i plastry mięsa ("na górze" niech będzie kapusta, stąd mamy jej 4 kawałki, a mięsa 3).
Na wierzchu (przede wszystkim na plastrach kapusty) układaj kawałki masła (2-3 łyżki powinny wystarczyć, ale możesz dać więcej, jeśli używasz schabu, masło ułóż też na mięsie).
Mięso włóż do piekarnika i piecz ok. 60-70 min. Piecz do przyrumienienia się i osiągnięcia miękkości. Jeśli widzisz, że w trakcie pieczenia, mięso/kapusta za bardzo się przypala, możesz dodać więcej masła (ale taka potrzeba prędzej zaistnieje przy schabie niż karkówce).
W międzyczasie ugotuj ziemniaki i jeśli chcesz, przygotuj sos cebulowy: wskazówki na sos są tutaj.
Sos z pieczenia polecam zachować - wykorzystać do polania mięsa (oprócz sosu cebulowego, jeśli na niego rownież się decydujesz, to wcale się nie gryzie) lub zamiast sosu cebulowego możesz zrobić najzwyklejszy sos pieczeniowy. Ja jednak najbardziej połączenie tego mięsa i kapusty z aromatycznym sosem cebulowym. 😉 Taki sos z pieczenia możesz też zamrozić do wykorzystania w przyszłości.
Jak pięknie wygląda! Jeszcze lepiej niż ta, którą robiłam ze zwykłą kapustą! dzięki za podpowiedź :-)
OdpowiedzUsuń