Najprostsze i najpyszniejsze spaghetti w sosie pomidorowym
Najprostszy i najpyszniejszy makaron spaghetti w sosie pomidorowym
Nie pytajcie mnie co to za dokładny rodzaj sosu... ponoć wywodzi się z Włoch, ale pierwowzoru nawet nigdy nie szukałam. 😉 Przepis ma już dobre 20 lat i może właśnie dlatego, pozostanie dla mnie najlepszym sosem pomidorowym jaki dało się wymyślić... choć jest banalny, że to było pierwsze danie, jakie robiłam w swoim życiu samodzielnie. I ten przepis zawsze robię tak samo, od lat!
Wcześniej jakoś nie planowałam umieszczać tego, na blogu, ale teraz chyba szczególnie, wszyscy poszukują absolutnie prostych przepisów. A ten nie dość, że ekspresowy i banalny, to może się przydać w sytuacji, gdy większość Polaków zaopatrzyła się w zapasy passaty i makaronu w związku z pandemią...
By sam sos lepiej wpływał na odporność - dodatkowo posyp całość świeżo wyciśniętym czosnkiem!
Smacznego dnia!
ilość: ok. 4 porcji
potrzebujesz: tylko patelni, garnka, noża, deski
SKŁADNIKI:
- 400g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula (lub 2 małe)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki wody
- 1-2 łyżeczki koncentratu (ostatecznie możesz pominąć, jeśli nie masz)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu + ew. dodatkowe ilości wedle Twojego smaku
- ew. szczypta cukru
- tłuszcz do smażenia cebuli i mięsa (smalec, olej)
- 300g makaronu spaghetti (na 3 litry wody)
PRZEPIS:
Nastaw wodę na makaron (wystarczą 3 litry). Gdy zacznie wrzeć dodaj szczyptę soli (ale możesz to pominąć, ja często gotuję bez żadnej soli) i wrzuć makaron, gdy będzie miękł, dopomagaj sobie łyżką, by umieścić cały po wodą. Gotuj ok. 7 do 12 min, w zależności od tego, czy ma być "al dente" czy bardzo miękki. Przede wszystkim polecam sugerować się zaleceniami producenta w kwestii długości gotowania. Możesz użyć dowolnego makaronu. Także ze świeżych np. z cukinii (wtedy pomiń gotowanie makaronu). Odcedzony makaron umieść ponownie w garnku.Czosnek przeciśnij lub rozdrobnij. Odstaw na kilka minut.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na wybranym tłuszczu. Gdy zeszkli się, ale nie zarumieni, przełóż ją do miseczki, a na patelni rozpuść jeszcze trochę tłuszczu i dodaj mięso mielone. Przesmaż je dokładnie.
Następnie dodaj na patelnię przesmażoną wcześniej cebulę i wymieszaj dokładnie. Dodaj czosnek i smaż ok. 1 minutę.
Dodaj na patelnię przecier pomidorowy i wodę. Duś kilka minut, następnie dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy (cukier wydobywa słodkość pomidorów, ale możesz go pominąć, na pewno nie dodawaj nawet tej jednej szczypty, gdy masz już posłodzony przecier - zdarzają się takie). Dokładnie przemieszaj całość i trzymaj jeszcze 3-5 minut na ogniu. Na koniec spróbuj, czy odpowiada Ci ta ilość soli i pieprzu i ew. dopraw sos.
Gotowy sos dodaj do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem. Wymieszaj dokładnie całość i podawaj od razu.
Dodatkowe wskazówki:
- Żeby lepiej wydobyć aromat tych przypraw, możesz wysypać ja dłoń i dodać do potrawy poprzez pocieranie dłonią o dłoń. Zmiażdżysz je bardzo mocno i wydobędziesz świetny aromat.
- Całość możesz na koniec posypać drobno tartym parmezanem lub ulubionym żółtym serem i podawać ze świeżą bazylią.
- Jeśli chcesz skorzystać z pełni zdrowotnych właściwości czosnku - posyp jeszcze na koniec makaron świeżym, rozgniecionym czosnkiem.
- Ważna uwaga: ten sos dobrze smakuje również bez mięsa. Po prostu pomiń mięso podczas gotowania 😉
- Jeśli chcesz podbić tłuszcze w takiej potrawie: dodaj wspomniany wcześniej ser i polej całość czysta oliwą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz