Tort bananowy z kremem twarogowym

Tort bananowy z kremem twarogowym


Tort bananowy z kremem twarogowym


Takiego ciasta chyba jeszcze nie jedliście! 😉

Dwa mięsiste ciasta bananowe przełożone kwaskowatym dżemem, bananami i pysznym kremem na bazie twarogu i bitej śmietany! Te ciasta można wręcz nazwać biszkoptem bananowym! Góra ciasta przykryta orzechami ziemnymi, migdałami, bananami i gorzką czekoladą! Z tego połączenia naprawdę wychodzi coś obłędnie pysznego! 💛

Jeśli macie ochotę na ciasto bananowe, ale nie możecie już patrzeć na tzw. chlebki bananowe, polecam taką miłą odmianę! Ciasto wymaga odrobiny cierpliwości (jak każdy tort), ale można też skrócić sobie czas pracy poprzez jednoczesne pieczenie blatów lub zrobienie jednego, w prostokątnej blaszce (a następnie pokrojenie w dwa równe kawałki).

Ciasto szybko znika, więc śmiało można zwiększyć ilość składników, by przygotować je w większej foremce! Krem nie ma żadnego dodatku czystego cukru, a jest przepyszny!

Proporcje na samo ciasto/biszkopt bananowy zmodyfikowałam lekko do własnych potrzeb na bazie przepisu z bloga www.mamagourmand.com

Smacznego dnia!


Biszkopt bananowy przekładany kremem twarogowym


Tort z kremem twarogowym


ilość: 10-12 kawałków
potrzebujesz: 1 lub 2 tortownic o średnicy 20/21 cm (ew. jednej prostokątnej formy ok. 20x32 cm), miksera, kilku misek, patelni, przesiawaka, tartki



SKŁADNIKI:

ciasto/biszkopt bananowy:
  • 300g rozgniecionych, dojrzałych bananów (ok 1 i ¾ bardzo dużego banana)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 250g mąki pszennej
  • ⅔ łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 170g miękkiego masła
  • 160g cukru (używam drobnego)
  • 2 jajka
  • 240g kefiru (albo maślanki)
krem twarogowy i ozdoby:
  • 200g twarogu sernikowego (dobrej jakości, w składzie ma mieć tylko czystą śmietankę i kultury bakterii albo być połączeniem serka śmietankowego i twarogu, nic więcej!)
  • 200g śmietany 36%
  • 50g mascarpone
  • 20g gorzkiej czekolady (u mnie jak zawsze 74-75%)
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego (z czarnej porzeczki, czerwonej lub mieszanego*)
  • ¼ bardzo dużego banana
  • spora garść orzechów ziemnych
  • 2 łyżki płatków migdałów
*możesz też użyć innego, ale podobnie kwaskowatego dżemu




PRZEPIS:

Ciasto bananowe:
Możesz piec jednocześnie w 2 takich samych tortownicach (jeśli posiadasz tak duży piekarnik), po kolei w 1 tortownicy lub całość upiec w prostokątnej blaszce, a potem ciasto przekroić w połowie, by powstały 2 blaty takiej samej wielkości.

Jeśli będziesz po kolei piec w 1 tortownicy, to pamiętaj: gdy pierwsze ciasto wyjmiesz z foremki, wstaw ją pod zimną wodę, umyj, osusz i dopiero do takiej foremki wstawiaj nowe ciasto - forma ma być w temp pokojowej, a nie ma być gorąca.



Piekarnik nastaw na 175 stopni. 


Jeśli pieczesz ciasto po kolei w 2 tortownicach, użyj połowy składników przygotowanych do ciasta bananowego. Ciasto lepiej przygotować wtedy na świeżo (w dwóch turach).

Żółtka oddziel od białek. Białka umieść w misce, w której będziesz je potem ubijać i włóż do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników (dzięki temu idealnie i bardzo szybko nam się ubiją, dodawanie soli do ubijania białek, to największy mit świata)

Przesiej do jednej miski mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce rozgnieć banany i wymieszaj je z sokiem z cytryny.

W największej misce umieść miękkie masło, rozmiksuj je dosłownie przez chwilę, dodaj cukier i ubijaj całość do momentu aż powstanie jasny i puszysty krem. Następne dodawaj po żółtku (albo jedno żółtko, jeśli będziesz robić 2osobne ciasta).

Do maślanej masy dodaj ⅓ przesianej mąki i rozmiksuj całość, potem ⅓ kefiru i ponownie rozmiksuj. Powtarzaj taką procedurę do momentu aż cały kefir i mąka zostaną zużyte.

Następnie wmieszaj do masy puree z bananów (banany wystarczy rozgnieść widelcem) i zmiksuj całość.

Białka/białko wyjmij z lodówki i ubij na sztywno. Połącz ⅓ białka z resztą ciasta. Następnie dodaj resztę białka i delikatnie wymieszaj, by masa nie miała białych smug.

Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie smaruj niczym boków!

Piecz ok. 35-40 min (do suchego patyczka, ciasto się podniesie, stanie się ładnie puchate, opadnie i zbije się już podczas studzenia, dość szybko). Studź wyjęte z formy, najlepiej na specjalnej kratce.


Krem twarogowy:
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 1/4 dużego banana pokrój w kostkę (możesz ja skropić jeszcze odrobiną soku z cytryny, nie będzie wtedy ciemniał).

Umieść w misce schłodzoną śmietankę. Ubijaj ją na sztywno i pod koniec ubijania dodaj mascarpone oraz twaróg sernikowy. Rozmiksuj całość na gładką masę.

Odejmij 3 kopiaste łyżki kremu i dodaj do tej części kremu 2/3 startej czekolady i nieco ponad połowę pokrojonego banana.


Składanie ciasta:
Na pierwszym cieście / biszkopcie bananowym rozsmaruj 2 łyżki dżemu. Następnie posmaruj całość kremem z dodatkiem czekolady i banana. Przykryj drugim ciastem / biszkoptem bananowym.

Tak przygotowane ciasto posmaruj po bokach i na górze pozostałą częścią czystego kremu twarogowego.


Płatki migdałowe podpraż delikatnie na suchej patelni.

Górę ciasta wyłóż uprażonymi płatkami migdałów, orzechami i pozostałą częścią gorzkiej czekolady i bananów.

Ciasto jest gotowe od razu po przygotowaniu, ale następnego dnia nabiera jeszcze mocy. 😉


Dodatkowe wskazówki:
  • Oczywiście do ozdoby na górze możesz użyć dość dowolnych ilości orzechów, czy bananów  😉 i nawet znacznie zwiększyć ich ilość podług swojego smaku
  • Jeśli jadasz na codzień dużo cukru, to możliwe, że będziesz potrzebować dodać cukru pudru do kremu twarogowego. Większość ludzi, nawet jedzących dość "tradycyjnie", jednak tego nie potrzebuje. Gorzka czekolada, banany, słodkie biszkopty bananowe wystarczająco równoważą wszystkie smaki.


Orientacyjny koszt całości: +/- 19 zł


Mięsiste, pyszne ciasto bananowe


Biszkopt bananowy


Niskosłodzony tort bananowy z kremem twarogowym


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger