Filety śledziowe z mozzarellą i kuskusem pesto

Filety śledziowe pieczone z mozzarellą i kuskus z pesto szpinakowym


Filety śledziowe pieczone z mozzarellą

To jest tak banalne, a tak pyszne! Do tego ekspresowe w przygotowaniu! Ok... poza samą kwestią odmoczenia śledzi. 😉

Filety śledziowe pieczone z mozzarellą to nietypowy sposób na ich podanie. Aromatyczny kuskus z pesto, świetnie do nich pasuje! Pomysł na to danie narodził się kompletnym przypadkiem, gdy zużywałam najróżniejsze resztki z lodówki... ale tak polubiliśmy to połączenie, że już wielokrotnie serwowałam taki obiad. Spróbuj i Ty, czy Ci posmakuje!

Smacznego dnia!



Filety śledziowe pieczone z mozzarellą i kuskus z pesto szpinakowym


ilość: 2 porcje
potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, blendera, kilku misek



SKŁADNIKI:

  • 4 filety śledziowe a la matjas (czyste, beż żadnych dodatków)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ew. dodatkowa ilość do posypania upieczonych filetów
  • pół szklanki kuskusu (ja używam kuskusu z ciecierzycy - wychodzi 90g*)
  • pół szklanki wrzątku (120ml)
  • 50g świeżego szpinaku (zamiast szpinaku możesz też użyć natki pietruszki)
  • 3 łyżki oliwy (30g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika (30g)
  • 2 suszone pomidory
  • łyżka tartego parmezanu (jeśli nie masz, dodaj po prostu soli do smaku)
  • szczypta soli
  • ew. świeża natka pietruszki do posypania
*używam kuskusu z ciecierzycy, ale możesz wybrać każdy jego rodzaj (zwykły, razowy itp)



PRZEPIS:

Filety śledziowe odmocz w zimnej wodzie, by nie były zbyt słone. Jeśli są mało słone może wystarczyć zaledwie 15 min moczenia, jeśli są mocno słone (zazwyczaj kupujemy dość mocno solone!) to włóż je do wody na 1-2h. W międzyczasie wymieniasz wodę i możesz od razu sprawdzać poziom słoności.


Kuskus i pesto:
Suszone pomidory namocz przez 15 min w wodzie (ciepłej, może być też wrzątek). Ten krok pomijasz, jeśli używasz pomidorów z zalewy.

Kuskus przygotuj wg wskazówek na opakowaniu/producenta. Ja połowę szklanki kuskusu zalewam połową szklanki wrzątku. Mieszam i odstawiam na 5 min. W tym czasie kuskus wchłonie wodę. Na koniec rozdrabniam i dodaję szczyptę soli (czasem całkowicie pomijam sól, też mi smakuje).

Szpinak, oliwę, czosnek i pestki słonecznika zblenduj na gładką masę.

Gotowy kuskus połącz z pesto szpinakowym i dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Wymieszaj dokładnie całość.


Śledzie:
Kulkę mozzarelli pokrój w plasterki. Każdy filet śledziowy posyp połową łyżeczki pieprzu cytrynowego.

Filety umieść w naczyniu żaroodpornym i na każdym ułóż kawałki mozzarelli, tak by w miarę były przykryte.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do momentu rozpuszczenia mozzarelli (ok. 2-3 minuty, jeśli jest pokrojona bardzo cienko, przy grubszych plastrach ok. 6-8min).

Gotowe filety podawaj z kuskusem pesto. Możesz je jeszcze posypać świeżą natką pietruszki oraz dodatkową ilością pieprzu cytrynowego lub pieprzu świeżo mielonego.


Dodatkowe wskazówki:
  • Zamiast szpinaku możesz też użyć najzwyklejszej natki pietruszki!
  • BTW dla tej potrawy (przy użyciu kuskusu z ciecierzycy) wygląda tak 1,5 : 1,55 : 1 -> jeśli chcesz jeszcze bardziej zwiększyć udział tłuszczu, dodaj więcej oliwy do kuskusu i polej nią śledzie 😉 Przy zwykłym kuskusie, będzie nieco większy udział węgli




Orientacyjny koszt całości: +/- od 10,5 zł do 14 zł

(cena wzrasta do 14 zł przy kuskusie z ciecierzycy - ale polecam! Kuskus z ciecierzycy jest przepyszny i ma mniej węglowodanów i więcej białka niż najpowszechniejszy rodzaj kuskusu)


Kuskus z pesto i rybą

Filety śledziowe pieczone z mozzarellą i kuskus z pesto szpinakowym


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger