Smażone pierogi z ciasta twarogowego
Smażone pierogi z ciasta twarogowego
Wszelkie rodzaje ciast twarogowych to dla mnie cudowne odkrycie! Przepyszne i bogatsze w białko i tłuszcze. Ciasto twarogowe do pierogów jest też wspaniale elastyczne. Co prawda dość delikatne, ale jeśli nie przesadzimy ze zbyt cienkim rozwałkowaniem, to z łatwością lepi się pierogi! No i ten smak... 💚 Próbowałam już wielu farszy, z każdym smakują wyśmienicie. Polecam eksperymentować w tej kwestii... a poniżej jedna z moich propozycji, która świetnie się sprawdziła!
Sam przepis na ciasto z bardzo delikatną, własną modyfikacją, zaczerpnęłam z www.kuchnia.cerkiew.pl
Smacznego dnia!
ilość: średnio wychodzi ok. 40 sztuk (dużo zależy od grubości ciasta)
potrzebujesz: wałka, stolnicy lub gładkiego blatu, szklanki lub okrągłej foremki, miski, patelni
SKŁADNIKI:
pierogowe ciasto twarogowe:- 250g twarogu (ja używam tłustego)
- 200g mąki pszennej (może być również orkiszowa 450 lub płaskurka 450)
- 50g masła
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- szczypta soli
nadzienie:
- 150g twarogu (u mnie tłusty)
- 250g pieczarek
- 15g suszonych pomidorów
- 50g świeżego szpinaku
- 1 średniej wielkości cebula
- pół łyżeczki suszonego cząbru
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- tłuszcz do smażenia
PRZEPIS:
ciasto twarogowe:
Mąkę wymieszaj w większej misce z papryką i solą, następnie dodaj twaróg i masło (z lodówki) pokrojone na kawałki. Ugniataj rękami i wyrabiaj do momentu stworzenia jednolitego ciasta. Na początku możesz to robić w misce, a potem przenieś się na blat/stolnicę - jak Ci wygodniej. Stwórz z ciasta jednolitą kulę.
Umieść ciasto w lodówce na ok. pół godziny (dzięki temu zdecydowanie lepiej potem lepić pierogi). Możesz je przykryć czy owinąć, jak jak robisz z kruchym ciastem.
farsz:
Suszone pomidory bez zalewy włóż do ciepłej wody (lub wrzątku, jeśli są wyjątkowo suche) i mocz przynajmniej 15 min (pomijasz ten krok, jeśli używasz pomidorów z zalewy).
Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Szpinak drobniej posiekaj. Na patelni rozpuść trochę tłuszczu, najpierw podsmaż cebulkę, a potem dodaj pieczarki.
Gdy z pieczarek odparuje woda, ładnie się już podsmażą z cebulką, wrzuć na patelnię drobno posiekany szpinak i smaż chwilę do lekkiej utraty objętości. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie.
Suszone pomidory pokrój w kostkę i razem z twarogiem dodaj do podsmażonych warzyw. Po wymieszaniu spróbuj jeszcze masy i jeśli potrzebujesz, dodaj więcej soli lub pieprzu.
Po lekkim przestudzeniu farsz jest gotowy do nadziewania pierogów.
smażenie:
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na kilka mm - możesz najpierw odkroić połowę, będzie wygodniej wałkować mniejszą ilość. 1-2mm to za mało, bo ciasto będzie się dziurawić podczas lepienia. Podczas wałkowania nie podsypuję mąką, ale korzystam zarówno z silikonowego wałka, jak i stolnicy.
Na rozwałkowanym cieście wykrawaj okręgi np. za pomocą szklanki. Na wykrojone kółka nakładaj wybrany farsz i zlepiaj brzegi (dość dokładnie, bo inaczej ciasto może się rozklejać podczas smażenia).
Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz (nie musi być go bardzo dużo, ale patelnia musi być jednolicie pokryta) i smaż na nim pierogi z obu stron na rumiano. Jeśli boki pierogów pozostają surowe pomimo dość długiego smażenia, to znak, że jest za mało tłuszczu na patelni.
Gotowe smażone pierogi z ciasta twarogowego smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno!
Świetnie pasuje do nich sos czosnkowy. Polecam z tego przepisu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz