Tagliatelle z pesto pokrzywowym

Tagliatelle z pesto z młodej pokrzywy!


Tagliatelle z pesto pokrzywym


To jest prawdziwy polsko - włoski mix! 💚 Włoskie tagliatelle połączone ze swojskim, polskim i zdrowym chwastem 😉 Tak! Pokrzywa jest zaskakująco zdrowa, bogata w wiele witamin i składników mineralnych (szczególnie w wapń i potas), o czym zresztą pisałam przy przepisie na chleb z młodą pokrzywą! Pokrzywa wpływa pozytywnie na choroby układu moczowego, trawienie, kręgosłup, obniża ciśnienie krwi czy też pobudza produkcję czerwonych krwinek!

Czemu więc nie korzystać z takiej dobroci, która rośnie niemal wszędzie (jak na prawdziwy chwast przystało!) i jest całkowicie za darmo. Oczywiście polecam zbierać pokrzywę z miejsc oddalonych od dróg np. w lesie, na łące, na działce... i pokrzywę zbieramy do momentu aż zacznie kwitnieć czyli na ogół czas zbioru ogranicza się do kwietnia-maja.

Pesto z tego przepisu można w zasadzie nazwać pokrzywowo-migdałowym, bo te pestki (tak, migdały to pestki, tylko potocznie nazywamy je orzechami ) nadają tu cudownego aromatu! Możesz oczywiście spróbować dodać inny rodzaj orzechów czy nasion (wedle gustu, smaku, kosztów), ale podprażony migdał nadaje tu naprawdę genialny aromat!

To pesto pokrzywowe jest dość zbite, jeśli chcesz by miało bardziej wodnistą strukturę, użyj mniejszej ilości migdałów. Jeśli odpowiada Ci ich ilość, to zwiększ po prostu jeszcze bardziej ilość oliwy. Ja często robię tak, że pesto mieszam na oko - do takiej konsystencji, jaka aktualnie mi odpowiada.
😉 Przy pesto nigdy nie ma porażek!

Oczywiście podstawą makaronu z pesto jest też dobra pasta! Na sklepowych półkach mamy bardzo bogaty wybór, ale prawdziwym rarytasem jest... świeży makaron!
💚 Można zrobić samemu, można kupić w sprawdzonych miejscach. Ja użyłam tagliatelle wyrabianego w lubelskiej restauracji Giuseppe! Absolutnie obłędne, a gotowanie takiego świeżego makaronu trwa zaledwie 2-3 minuty. Czy może więc być szybszy obiad niż pesto z makaronem gotowanym tak krótko? Tym bardziej, że pesto pokrzywowe możesz też zrobić np. dzień wcześniej. Spokojnie przechowasz je kilka dni w lodówce. Samo pesto jest mocno niskowęglowodanowe, więc z innym dodatkiem niż makaron lub po prostu z mniejszą ilością makaronu, nada się też przy dietach niskowęglowodanowych.

Smacznego dnia!



Świeży makaron z pesto pokrzywowym


ilość: na 5-6 porcji
potrzebujesz: blendera, blaszki do pieczenia, miski, garnka


SKŁADNIKI:

  • 60g liści młodej pokrzywy (ok. 7 garści)
  • 120g migdałów (całe) - to ok. 2/3 szklanki o pojemności 250ml*
  • 120 ml oliwy lub oleju - ok. połowa wspomnianej szklanki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500g świeżego makaronu tagliatelle** - ja użyłam z Giuseppe
  • ewentualnie: żółtka jajek

*jeśli lubisz bardzo wodniste pesto, możesz zmniejszyć ilość migdałów nawet o połowę
**sugeruje się 500g na 4 osoby, ale moim zdaniem to za duża ilość. 5-6 porcji wychodzi i tak bardzo sytych! Nie znam się na przelicznikach suchego i świeżego makaronu, więc jeśli używasz suchego makaronu po prostu użyj takiej ilości, jaką zazwyczaj jadasz



PRZEPIS:

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Migdały rozłóż na blaszce i umieść w piekarniku na ok. 10 min. Jeśli po 10 min, po otworzeniu piekarnika, nie czujesz lekkiego, migdałowego zapachu - zostaw je jeszcze na 1-2 min (po tym czasie powinien się już na pewno pojawić).

W międzyczasie sparz wrzątkiem listki pokrzywy.

Pokrzywę, podprażone migdały, oliwę, czosnek, sok z cytryny zblenduj na dość jednolitą masę.

Makaron ugotuj we wrzątku. Postępuj wedle instrukcji na opakowaniu. Mój świeży gotuje się 2-3 min.

Gotowy makaron odcedź i wrzuć ponownie do garnka. Dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.

Podawaj świeżo przygotowane. Jeśli chcesz - możesz podać to pesto z dodatkiem smażonego żółtka jajka. Oddziel żółto od jajka i wrzuć na patelnię z odrobiną tłuszczu samo żółtko! Będzie dobre, gdy maleńka otoczka białka zetnie się, jeśli chcesz mieć pewność, że żółtko nie będzie surowe poczekaj, aż powstaną na nim pojedyncze bąbelki. Same żółtka smaży się bardzo szybko!



Orientacyjny koszt całości: +/- 22 zł (już ze świeżym makaronem i przy użyciu prawdziwej oliwy. Samo pesto na 5-6 osób to koszt 9 zł)


Pesto z młodej pokrzywy

Makaron z pesto pokrzywowo-migdałowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger