Charlotte matcha z truskawkami
Letni torcik: Charlotte matcha z truskawkami
Ekspresowe, bardzo proste i orzeźwiające ciasto na letnie upały! Torcik charlotte matcha z truskawkami!
Zieloną herbatę coraz częściej łączy się z truskawkami i moim zdaniem jest to wyjątkowe udane połączenie!
Sam śmietanowy krem o smaku zielonej herbaty jest dość wytrawny, lekko orzeźwiający. Przebija w nim też lekka, herbaciana goryczka, gdy jest jedzony samodzielnie. To połączenie wszystkich składników: krem, truskawki (najlepiej jak najsłodsze, bardzo dojrzałe) oraz biszkoptów nadaje odpowiedni smak! 😉
Jeśli nie odpowiada Ci tak mocno herbaciana część tego ciasta, a mimo wszystko chcesz wypróbować ten przepis, koniecznie spróbuj masy po jej zmiksowaniu. Jeśli będzie dla Ciebie za mało słodka, dodaj więcej cukru pudru, nawet 2x więcej (ale też nie przesadź, bo stanie się ulepkiem). Krem w moim zamyśle powinien być bardzo delikatnie słodki (jak bardzo delikatnie słodki, to już zależy od Twoich indywidualnych odczuć i smaku). Pamiętaj, że są jeszcze inne elementy wyrównujące słodycz (truskawki i biszkopty).
Smacznego dnia!
ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy o średnicy 24 cm, sitka/przesiewaka, miksera, noża
SKŁADNIKI:
- 500g truskawek (najlepiej mocno dojrzałe, słodkie)
- 500g mascarpone
- 400g śmietanki 36%*
- ok. 30 podłużnych biszkoptów (ok. 270g)**
- 4 łyżki cukru pudru lub drobno zmielonego erytrolu
- 2 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty (matcha)
- listki świeżej mięty i/lub melisy do dekoracji
**polecam z jak najkrótszym składem. Da się kupić takie, które zawierają w zasadzie tylko mąkę, jajka i substancje słodzące (typu cukier, miód).
PRZEPIS:
Tortownicę możesz wyłożyć np. papierem do pieczenia, by ochronić ją podczas krojenia. Biszkopty ułóż na spodzie (będzie potrzeba pokroić część biszkoptów na mniejsze części, nie zostawiaj bardzo dużych przerw) oraz dookoła tortownicy (w tych biszkoptach odkrój końcówki z jednej strony, by biszkopty mogły "stać". Odkrój końcówkę z jednego biszkopta, a resztę dopasuj do tej długości).Truskawki umyj, odsącz i wytrzyj z nadmiaru wody. Najlepiej zrobić to wcześniej, by zdążyły się samodzielnie osuszyć. Połowę truskawek (250g) pokrój na połówki.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj mascarpone, a na koniec przesiej do śmietanowej masy cukier puder oraz sproszkowaną zieloną herbatę. Krótko rozmiksuj do powstania jednolitej kolorystycznie masy. Nie miksuj za długo, by nie doprowadzić do zwarzenia.
Na biszkopty wyłóż trochę mniej niż połowę śmietanowej masy. Następnie ułóż (lekko wciskając) pokrojone truskawki i przykryj całość pozostałą częścią masy. Na wierzchu ułóż resztę truskawek (250g) i umieść w lodówce na całą noc (może być krócej, jeśli nasączysz czymś dolną warstwę biszkoptów, bo one nie zmiękną po 3-4h).
Przed podaniem udekoruj ciasto listkami świeżej mięty/melisy. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, gdy przewiąże się je wstążką.
Dodatkowe wskazówki:
- Truskawki możesz też wyłożyć na wierzch ciasta w ostatnim momencie przed podaniem.
- Jeśli chcesz jeść to ciasto wcześniej niż po nocy spędzonej w lodówce, koniecznie namocz biszkopty ułożone na dole, bo będą zbyt twarde. Możesz użyć wody z cytryną i cukrem (jak do nasączania biszkoptu w tortach), herbaty (najlepiej zielonej) czy alkoholu (np. rumu czy wódki).
- Dla mnie (i dla mojej rodziny) 4 łyżki cukru są tu absolutnie wystarczające. Pamiętajmy, że są tu też słodkie biszkopty, które mocno równoważą smaki. Jeśli truskawki są dość słodkie, to nie ma żadnej potrzeby, żeby zwiększać ilośc cukru. Najbardziej orzeźwiające ciasta to właśnie te, które nie są bardzo słodkie. Duża ilość cukru zagłusza ten efekt!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz