Lody truskawkowo-rabarbarowe

Tradycyjne lody truskawkowo-rabarbarowe


Tradycyjne lody truskawkowo-rabarbarowe

Tradycyjne lody bez maszyny do lodów



Prawdziwe lody na żółtkach i śmietanie. Z minimalną ilością cukru. Bez wymyślnych sprzętów i specjalnej maszyny do lodów.

Noszą u mnie nazwę tradycyjnych, bo używamy do niej zarówno żółtek jaj, jak i śmietanki. Z kolei truskawki i rabarbar to moim zdaniem zawsze dobre połączenie. Tutaj, użycie rabarbaru dodaje świeżości (często tak pożądanej w lodach), a truskawki pozwalają zminimalizować ilość użytego cukru! Jeśli nie jadasz słodkich potraw, to nawet wcale nie musisz dodawać cukru!
😉

Pomimo sporej ilości owoców, mają całkiem ciekawe proporcje dla osób na dietach niskowęglowodanowych. Proporcje BTW wynoszą: 1 / 6,8 / 4 (bez zmniejszania ilości cukru, już zmniejszenie cukru o 2 łyżki daje nam proporcję węgli na poziomie 3,4).

Smacznego dnia!



Tradycyjne lody na żółtkach i śmietance

Lody truskawkowe z rabarbarem



ilość: ok. 20 lodów
potrzebujesz: miksera, blendera, 2 garnuszków (mniejszego i większego), foremek do lodów (w dodatkowych wskazówkach opisuję ich substytut), większego pojemnika, w którym zmieści się cala masa lodowa



SKŁADNIKI:

  • 450g truskawek
  • 300g rabarbaru
  • 500ml śmietanki 36%
  • 5 żółtek
  • 125ml wody
  • 50g cukru (lub mniej, oceniamy w trakcie)


PRZEPIS:

Rabarbar możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce do momentu robienia lodów.

Rabarbar umieść w garnuszku wraz z wodą (125ml). Podgrzewaj pod przykryciem, na wolnym ogniu, do momentu aż rabarbar się rozpadnie, a woda niemal w całości wyparuje. W zależności od kuchenki, trwa to zazwyczaj ok. 10-15min. Na koniec odkryj jeszcze na chwilę rabarbar, by woda odparowała w jak największym stopniu (uważaj tylko, by rabarbar się nie przypalił!).

Gotowe warzywo zblenduj i odstaw do przestygnięcia.

Truskawki po prostu zblenduj i połącz je z ostudzonym rabarbarem w jednolitą masę. Spróbuj tej masy i na bazie jej słodkości zdecyduj o ostatecznej ilości dodanego później cukru (pamiętaj, że ostateczny smak jeszcze odrobinę się zmieni po dodaniu śmietanki i żółtek).

Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej (do momentu aż masa stanie się jasna/kremowa i podwoi objętość). Odstaw do ostygnięcia.

Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodawaj do niej (małymi porcjami) wystudzone żółtka, a na końcu mieszankę owocową.

Masę lodową umieść w większym pojemniku i wstaw do zamrażalnika na pół godziny. Następnie wyjmuj i miksuj masę lodową w tym pojemniku. Taką procedurę miksowania powtarzamy co pół godziny przez 2 do 3h! To zapewnia lepszą konsystencję lodów i to, że nie robi się w nich zbyt dużo kryształków!

Po 2-3 godzinach przelej masę do foremek na lody. Możesz zostawić w większym pojemniku, ale uprzedzam, że wtedy będzie trzeba dość długo czekać z ich krojeniem/nakładaniem. W mniejszych foremkach wychodzą naprawdę cudownie.

Lody zostaw w zamrażalniku na kilka godzin lub nawet całą noc. Gotowe lody najłatwiej wyjąć z mniejszej foremki, zanurzając ją niemal w całości do kubka wypełnionego wrzątkiem. Wystarczy 5-10 sekund i foremka schodzi idealnie!


Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli posiadasz sprzęt w stylu termomixa, zamiast gotować nad parą wodną, użyj po prostu tego sprzętu do ubicia żółtek w cukrem (70 stopni, prędkość proponuję 3, 7-8 min)

  • Jeśli gotowa masa lodowa nie pasuje Ci jednak słodkością (możesz jej spróbować przed pierwszym włożeniem do zamrażalnika), ostatecznie możesz jeszcze dodać trochę cukru pudru (dodawaj po 1-2 łyżkach). Ostateczny smak lodów zmienia się jednak także po pobycie w zamrażalniku
  • Jeśli nie masz specjalnych foremek do lodów, możesz sobie przygotować kubeczki po śmietanie, jogurtach, czy mascarpone i lodowe porcje zamrozić w tych kubeczkach (tylko warto je przykryć, chociaż folią spożywczą)


Orientacyjny koszt całości: +/- 20 zł (ok. 1 zł za 1 loda) - im tańsze truskawki, tym i lody będą tańsze


Lody truskawkowo-rabarbarowe

2 komentarze:

  1. Fajne :) Jak czytam etykiety sklepowych od razu odkładam ;) Te z przyjemnością podałabym rodzinie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Oj tak, mam trochę sprawdzonych sklepowych, ale jest ich dość mało i tylko w wybranych sklepach... Także lepiej zrobić samodzielnie! :)

      Usuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger