Bezglutenowe, twarogowe kluseczki bazyliowe

Bezglutenowe, twarogowe kluseczki z bazylią


Bezglutenowe, twarogowe kluseczki z bazylią

Bezglutenowe, twarogowe kluseczki bazyliowe


Kilka prostych składników i mamy pyszny dodatek lub samodzielne danie. Bezglutenowy i ze sporą ilością białka. Do tego - choć z banalnych składników - to bardzo oryginalny! Bezglutenowe, twarogowe kluseczki bazyliowe. 😉

Kluseczki są bardzo delikatne w swojej strukturze, jak i smaku. Można je jeść na zimo i na ciepło. Swietnie nadają się do odgrzewania poprzez odsmażanie.

Smacznego dnia!




Bezglutenowe kluseczki z twarogu

Bezglutenowe kluski z twarogu


ilość: 2-3 porcje (ew. 4 malutkie)
potrzebujesz: dużego garnka, łyżki cedzakowej, miski, widelca



SKŁADNIKI:

  • 250g twarogu (używam tłustego, ale powinny też wyjść z półtłustym)
  • 60g mąki ziemniaczanej (ok. 3 łyżki)
  • 1 jajko
  • garść świeżej bazylii (ok. 5 g)
  • 2-3 szczypty soli i pieprzu

PRZEPIS:

Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem (możesz go zmielić, albo przecisnąć przez praskę, ale nie jest to konieczne).

Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość.

Świeżą bazylię opłucz, odciśnij i posiekaj dość drobno. Dodaj do masy twarogowej i wymieszaj. Z masy formuj malutkie kuleczki (ok. 2 - max. 2,5 cm średnicy).

W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć kluseczki (nie wszystkie na raz, postępuj tak jak przy kopytkach czy pierogach).

Lekko zamieszaj łyżką i poczekaj aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Po ich wypłynięciu, gotuj kluseczki przez 5 min. Możesz przetrzymać je w wodzie nawet chwilę dłużej (nic się nie stanie), ale nie gotuj krócej, bo będą surowe w środku!

W czasie studzenia nie kładź klusek na sobie, by się nie posklejały. Gdy już lekko wyschną, możesz włożyć je do jednej miseczki (nie ma już obawy przed sklejeniem).

Możesz je jeść zarówno na zimo, jak i gorąco. Smakują także odsmażane na patelni.

Dodatkowe wskazówki:

  • 5 min to sprawdzony przeze mnie, minimalny czas gotowania, ale jeśli chcesz możesz się jeszcze po 5 min upewnić się, czy na pewno Ci się ugotowały. Dużo zależy od wielkości kuleczek, które wyszły. Wyjmij jedną kluskę i przekrój ją. Jeśli w środku nie ma płynnej, bardzo białej masy, tylko całość jest zwarta - są dobre 😊
  • Kluseczki powiększają swoją średnicę w czasie gotowania (nawet dwukrotnie!), ale podczas studzenia, ponownie się kurczą
  • Możesz używać ich jako dodatek do dania głównego albo jeść samodzielnie (można je wtedy polać rozpuszczonym masełkiem albo odrobiną oliwy)

Orientacyjny koszt całości: +/- 5 zł


Twarogowe kluski bazyliowe

Twarogowe kluseczki bazyliowe

Bezglutenowe kluseczki bazyliowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger