Tarta czekoladowa z jagodą kamczacką

Tarta czekoladowa z letnimi owocami: jagodą kamczacką i truskawkami


Tarta czekoladowa z letnimi owocami


Ciasto z jagodą haskap

Pyszna, prosta i bez pieczenia. Słodka tarta, choć jedyna słodycz pochodzi z gorzkiej czekolady i owoców. Smakowała nawet dość wybrednemu 6-latkowi! Do tego jest bezglutenowa i niskowęglowodanowa. BTW wynosi 1/ 3,89 / 1,63 (przy użyciu jagody kamczackiej, kilku dodatkowych truskawek i płatków migdałowych)

Moja wersja tarty czekoladowej zawiera jagodę kamczacką i truskawki, ale możesz oczywiście wykorzystać zwykłe jagody, borówki, jeżyny czy maliny... najbardziej jednak polecam jagody kamczackie! Nie tylko przełamują smaki, dzięki swojej kwaskowatości, ale mają też bardzo ciekawe właściwości!

Choć Polska jest ponoć jednym z największych producentów jagody kamczackiej, to jednak są trudniejsze do dostania (jeśli już to na targach, straganach, czasem w lokalnych sklepikach ze zdrową żywnością). Jeśli mamy własny ogródek, to warto się zastanowić nad krzaczkiem takich jagód.
😉

Jagody kamczackie (nazywane również jagodami haskap) zawierają witaminę C, wit z grupy B oraz magnez, wapń czy potas. Mają działanie przeciwbakteryjne, moczopędne, łagodzące stany zapalne, poprawiające zdrowie oczu (m.in. ostrość widzenia), a nawet przeciwnowotworowe. Łagodzą stany zapalne, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy (inaczej antyoksydantów)!


Jednym ze sposobów określenia zdolności przeciwutleniającym jest test ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Ciężko jest mi znaleźć 100% pewne informacje nt. konkretnej wartości jednostek ORAC przy jagodzie kamczackiej (jest tak mało popularna, że choć mówi się powszechnie o jej zdolnościach antyoksydacyjnych, to jednocześnie zapomina o niej przy tabelach ORAC 😉 ), ale zarówno zagraniczne strony poświęcone jagodom kamczackim, jak i polski producent Sajsad, określają wartość ORAC jagody kamczackiej na 13400 mmol/TE/100 g świeżej masy. Wystarczy nam zapamiętać, że to bardzo dużo i świadczy o ogromnej wartości tych jagód! 😉

Smacznego dnia!



Tarta czekoladowa z jagodą kamczacką i truskawkami



ilość: ok. 12-14 porcji
potrzebujesz: formy na tartę o średnicy 26cm, 2 garnków (mniejszy i większy), przesiewaka

SKŁADNIKI:

spód:
  • 100g masła
  • 275g maki arachidowej (tartych orzechów ziemnych)
  • 40g kakao (ja używam o 20 - 22% zawartości tłuszczu)
nadzienie:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g śmietanki 36%
  • 25g masła
  • 2-3 garści jagody kamczackiej lub innych sezonowych, lekko kwaśnych owoców
  • ew. kilka truskawek do dekoracji
  • ew. 2-3 łyżki płatków migdałowych


PRZEPIS:

Owoce umyj i osusz.

Rozpuść 100g masła. Mąkę orzechową (tarte orzechy) połącz z przesianym kakao. Wlej do niej masło i wymieszaj do jednolitego połączenia się składników.

Formę do tarty wyłóż przygotowaną masą (ja najpierw kładę na spodzie kawałek papieru do pieczenia, by zabezpieczyć spód podczas krojenia) i włóż do lodówki.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. W połowie czasu rozpuszczania, dodaj śmietankę i wymieszaj dokładnie.

Gładką, lekko ostudzoną masę wylej na orzechowy spód, a na wierzchu ułóż wybrane owoce. Chłodź w lodówce przez kilka godzin.

Przed podaniem ewentualnie udekoruj dodatkowymi owocami i płatkami migdałów.

Orientacyjny koszt całości: +/- 22 zł


Ciasto z jagodą kamczacką

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger