Casarecce w maślanym sosie cytrynowym
Casarecce w maślanym sosie cytrynowym z rozmarynem
Bardzo proste, bardzo pyszne. Idealnie letni i szybki makaron. Bo czy cytrusy nie kojarzą się z beztroskim latem? 😉
Wbrew pozorom przy tym daniu nie trzeba używać zwykłego makaronu. Jeśli unikasz glutenu czy węglowodanów, można pokombinować z innymi odmianami (choćby shirataki) lub użyć nawet makaronu ze świeżej cukinii! Tylko przy tych opcjach, trzeba mocniej doprawić. A jeśli zwykły, to polecam świeży makaron np. stąd! 💛
Smacznego dnia!
ilość: 2-3 porcje
potrzebujesz: tylko garnka i małej patelni/garnuszka
SKŁADNIKI:
- 250g świeżego makaronu casarecce np.stąd (możesz też oczywiście użyć zwykłego, suszonego może też być fusilli, rigatoni czy penne - ilość: ok. 200g lub nawet spróbować z makaronem shirataki czy cukiniowym)
- 80g masła
- 40g drobno tartego parmezanu + ewentualnie dodatkowy do posypania z wierzchu
- gałązka rozmarynu (tak 14-15 cm)
- skórka z 1 cytryny
- świeżo mielony pieprz
PRZEPIS:
Makaron świeży gotuj we wrzątku 2-3 min (z suchym lub innego rodzaju postępuj wedle instrukcji na opakowaniu).W międzyczasie jeśli gałązka rozmarynu jest stara i zgrubiała oderwij listki i posiekaj drobniej. Jeśli rozmaryn jest młodziutki, to po prostu posiekaj drobniej.
Na małej patelni/w garnuszku rozpuść masło i pod koniec rozpuszczania dodaj rozmaryn.
Makaron odcedź i wrzuć ponownie do garnka. Dodaj do niego roztopione masło z rozmarynem, parmezan oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie. Dopraw pieprzem (polecam świeżo mielonym) - ilość wedle uznania.
Wykładaj na talerze i jeszcze dodatkowo możesz dodać odrobinę parmezanu i pieprzu, z samego wierzchu.
Orientacyjny koszt: +/- 13 zł
Orientacyjne BTW: 44 / 83 / 143 (przy tradycyjnym makaronie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz