Chlebek bananowy z migdałami i borówkami
Chlebek bananowy z migdałami i borówkami
Gdy po raz pierwszy zrobiłam ten chlebek, mąż wszedł w pewnym momencie do kuchni i zanim jeszcze zauważył to ciasto, powiedział: "o, coś ładnie pachnie!" Bo zapach jest rzeczywiście cudownie bananowo-maślany!
Jeśli macie ochotę na małą odmianę od typowych chlebków bananowych i do tego z dodatkiem sezonowych owoców, to zapraszam :)
Smacznego dnia!
ilość: 10-12 kawałków
potrzebujesz: keksówki o wymiarach: 27 x 7,5 cm (dół) - 30,5 x 11 cm (góra) [nigdy nie wiem, którą wartość się podaje, a internet nie odpowiada na to pytanie, więc wolę podać obydwa wymiary ;) Twoja keksówka wystarczy, że ma zbliżone wymiary - jak będzie mniejsza, ciasto bardziej wyrośnie, jak większa, to będzie niższe po prostu], miksera, dużych misek, 2 garnuszków, papier do pieczenia
Banany rozgnieć widelcem. Do jednej miski przesiej mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie. Dodaj do mąki tarte migdały i jeszcze raz przemieszaj, by składniki równomiernie się rozłożyły.
Mikserem rozetrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę (3-4 minuty wystarczą) - dokładnie tak, jak przy typowym cieście ucieranym. Dodawaj po kolei po jednym jajku i miksuj dalej. Następnie cały czas miksując dodaj rozgniecione banany. Gdy masa będzie już dobrze rozmieszana, dodawaj powoli mąkę z migdałami. Nie miksuj już za długo. Tylko do połączenia się składników.
Umyte, osuszone borówki dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 175 stopniach 45 min. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, jak wygląda konsystencja w środku. Jeśli patyczek jest suchy, to ciasto/chlebek jest już ok. Jeśli jeszcze nie, to przykryj ciasto np. folią i piecz dalej do suchego patyczka (nie powinno to zająć więcej niż ok. 15-20min). Przykrywamy, bo ciasto jest już w tamtej chwili dość mocno zarumienione, jeśli dalsze rumienienie jest ci obojętne, możesz nie przykrywać.
Po wyjęciu z piekarnika, a następnie z keksówki, studź chlebek najlepiej na kratce cukierniczej (ona zapobiega wilgoci u dołu ciasta, warto kupić).
W międzyczasie, gdy chlebek się studzi, rozpuść 50g gorzkiej lub deserowej czekolady z łyżką masła. Polej rozpuszczoną czekoladą ciasto i zanim czekolada ostygnie udekoruj je płatkami migdałów i pozostałą częścią borówek (125g)
SKŁADNIKI:
- 110g miękkiego masła (wyjętego wcześniej z lodówki)
- 110g cukru lub erytrolu*
- 2 jajka (raczej większe)
- 500g bananów (po obraniu i roztarciu wyjdzie nam ok. 300g i takiej ilości potrzebujemy ostatecznie)
- 160g mąki pszennej lub orkiszowej lub płaskurki typ 450
- 100g tartych migdałów
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g borówek
do wykończenia:
- 50g czekolady gorzkiej lub deserowej
- łyżka masła
- dodatkowe borówki - ilość dowolna
- opcjonalnie płatki migdałów - ilość dowolna
*możesz zwiększyć tę ilość, ale nie dawałabym więcej niż 150g
PRZEPIS:
Piekarnik nastaw 175 stopni.Banany rozgnieć widelcem. Do jednej miski przesiej mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie. Dodaj do mąki tarte migdały i jeszcze raz przemieszaj, by składniki równomiernie się rozłożyły.
Mikserem rozetrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę (3-4 minuty wystarczą) - dokładnie tak, jak przy typowym cieście ucieranym. Dodawaj po kolei po jednym jajku i miksuj dalej. Następnie cały czas miksując dodaj rozgniecione banany. Gdy masa będzie już dobrze rozmieszana, dodawaj powoli mąkę z migdałami. Nie miksuj już za długo. Tylko do połączenia się składników.
Umyte, osuszone borówki dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 175 stopniach 45 min. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, jak wygląda konsystencja w środku. Jeśli patyczek jest suchy, to ciasto/chlebek jest już ok. Jeśli jeszcze nie, to przykryj ciasto np. folią i piecz dalej do suchego patyczka (nie powinno to zająć więcej niż ok. 15-20min). Przykrywamy, bo ciasto jest już w tamtej chwili dość mocno zarumienione, jeśli dalsze rumienienie jest ci obojętne, możesz nie przykrywać.
Po wyjęciu z piekarnika, a następnie z keksówki, studź chlebek najlepiej na kratce cukierniczej (ona zapobiega wilgoci u dołu ciasta, warto kupić).
W międzyczasie, gdy chlebek się studzi, rozpuść 50g gorzkiej lub deserowej czekolady z łyżką masła. Polej rozpuszczoną czekoladą ciasto i zanim czekolada ostygnie udekoruj je płatkami migdałów i pozostałą częścią borówek (125g)
Orientacyjny koszt całości: +/- 20 zł (wersja ze zwykłym cukrem, zwykłą mąką pszenną, łyżką płatków migdałowych i 2 łyżkami dodatkowymi borówek)
erytrol zwiększa koszt o ok. 1,3zł / mąka orkiszowa o ok. 0,9 zł / a mąka płaskurka o ok. 1,85 zł
Orientacyjne BTW w g: 60 / 168 / 362 (dla wersji ze zwykłym cukrem)
(przy erytrolu nie wliczamy go do węgli, więc będzie ich w całości: 252g )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz