Dalgona kakao

Dalgona kakao - słodzone erytrolem i z różowym mlekiem
(bez sztucznych barwników)



Dalgona kakao

Dalgona cocoa


Kilka miesięcy temu, podczas "społecznej kwarantanny" nawet mnie - osobie, która nie jest szczególną miłośniczką kawy - wyświetlało się milion zdjęć tzw. dalgona coffe czyli tak zwanej "kawy po koreańsku". 😉 Wam również? Może nawet próbowaliście?

A próbowaliście zrobić dalgona kakao czyli bezkofeinową wersję dalgona? Takiego przepisu nie da się odtworzyć 1:1, bo kakao nie ma identycznych właściwości jak kawa rozpuszczalna, ale zmieniając nieco składniki da się stworzyć smaczną i ładną piankę z kakao. Idealnie utrzymującą się na powierzchni zimnego mleka!

A jeśli nie lubisz smaku czystego mleka, to wersja ze sproszkowanym burakiem może Ci przypaść do gustu.

Smacznego dnia!


Dalgona bezkofeinowa

Dalgona bez cukru

Dalgona z erytrolem


ilość: 2 porcje
potrzebujesz: miksera lub elektrycznej trzepaczki i dwóch szklanek (moje są o pojemności ok. 400 ml, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dać mleka mniej/więcej w stosunku do pianki) i ew. przesiawaka, jeśli chcesz zrobić różową wersję


SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki kakao (z górką) - ja używam o zawartości tłuszczu 20 - 22% (typowe w sklepie ma ok. 10%)
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 łyżka erytrolu (można zwiększyć do dwóch, ale jedna wystarczy i jest smacznie)
  • 3 łyżki śmietanki 36% (z górką) - zimnej, chłodzonej dłuższy czas w lodówce
  • ulubione mleko - ja użyłam mleka prosto od krowy (ilość wedle uznania, w moich szklankach zmieściło się po ok. 300 ml)
  • kostki lodu (ilość dowolna, co najmniej 10 sztuk)
  • ew. pół łyżki sproszkowanego buraka na 1 szklankę (jeśli chcesz zrobić różowe mleko)


PRZEPIS:

W misce lub naczyniu z wysokimi brzegami umieść erytrol i kakao (nie musisz go przesiewać). Następnie dodaj wrzątek i miksuj kilka chwil, aż masa stanie się dość gęsta i zwarta.

Następnie dodaj do masy zimną śmietankę i miksuj dalej, aż stworzy się gładka masa (ok. 2-3 minuty). Nie będzie sztywna (!), jak typowa bita śmietana, ale też nie będzie to rzadka mieszanka.

Szklanki wypełnij w ok. 7/8 mlekiem i kostkami lodu (ja dałam 5 kostek na szklankę). Na wierzch wykładaj masę kakaowo-smietanową. Najpierw polecam położyć 1-2 łyżki, a potem możesz po prostu wylać resztę masy.

Masa będzie się bez problemu utrzymywać na powierzchni mleka.

Możesz pić przez słomkę lub zwyczajnie. Po pewnym czasie polecam zmieszać ze sobą wszystkie składniki (mleko i kakaową piankę).

Jeśli chcesz zrobić wersję z różowym mlekiem, to do mleka dodaj pół łyżki sproszkowanego buraka (koniecznie przesiej!) i szybko oraz dokładnie wymieszaj (by nie zbiły się grudki).


Orientacyjny koszt całości: +/- 4,5 zł

(przy wersji z burakiem + 0,4zł za szklankę)


Orientacyjne BTW: 6,5 / 24 / 9

(dla wersji bez buraka i z 600ml mleka 3,2% - choć ja używam często 3,9% lub takie prosto od krowy (ok. 5%), ale możesz też użyć odtłuszczonych lub roślinnych wersji)


Dalgona kakao słodzone erytrolem i z różowym mlekiem

Kawa po koreańsku inaczej

2 komentarze:

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger