Zupa curry z patisonem

Niskowęglowodanowa zupa curry z patisonami i letnimi pomidorami


Zupa curry z patisonami


Niskowęglowodanowa zupa curry


Nie ma lepszego momentu na zupę pełną tylu letnich warzyw, jak sierpień! Pyszna, bardzo aromatyczna, a przy tym niskowęglowodanowa i bezglutenowa.

W ogródku znalazłam mega dorodne patisony, a żadnej cukinii (na którą się nastawiałam). Miałam też już rosół, a w lodówce czekało na zagospodarowanie otwarte opakowanie mleka kokosowego.... a że pastę curry mam w domu zawsze, to uznałam, że warto spróbować zrobić curry z patisonami! One same są trochę bezpłciowe, więc zerwałam jeszcze kilka pomidorów, marchewkę, cebulę i czosnek... Uwierzycie, że WSZYSTKIE warzywa, których użyłam do tego dania są z własnego ogródka? Nie to, że się chwalę, ale sama - jako początkująca właścicielka ogródka - pozytywnie się zadziwiam!
😊

W każdym razie, patisony okazały się warzywem świetnie pasującym do takiego letniego curry. Jeśli również lubicie latem lekko ostre potrawy (to chyba muszą być jakieś azjatyckie czy meksykańskie geny? 
😉), to koniecznie spróbujcie! Jeśli nawet osoba 70+ mówi, że to pyszna zupa, to naprawdę musi taka być! 😉

Smacznego dnia!


Niskowęglowodanowa zupa curry z patisonami i letnimi pomidorami

Curry z patisonami



ilość: ok. 6 porcji
potrzebujesz: dużego garnka i noża, deski, ew. wyciskacza do czosnku

SKŁADNIKI:

  • 1kg patisonów
  • 300g pomidorów
  • 100-120g marchewki
  • 1 mała cebula ok. 60g (ja wybrałam i polecam młodą*)
  • 2-3 ząbki czosnku - ja użyłam jednego, olbrzymiego (13g)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry (ok. 20g)
  • 500ml mleka kokosowego (polecam z 85% ekstraktu**)
  • 500ml rosołu, wywaru z kości lub innego mięsa niż drobiowe*** ew. wywaru warzywnego - przy tym drugim zmienią się nam lekko proporcje BTW
  • ewentualnie: sól i pieprz (ja nie dodaję, wystarczą mi pozostałe aromaty)
  • natka pietruszki - ilość wedle uznania
  • tłuszcz do smażenia (olej, olej kokosowy, masło klarowane, smalec - dowolnie, to co lubisz)

*młoda cebula to po prostu cebula bez wysuszonych łupin dookoła, dlatego jest biała
**ja nie używam innego. Jeśli Ty wybierzesz inne, to będzie też prawdopodobnie chudsze, więc całość dania nie będzie tak niskowęglowodanowa, jak pierwotna wersja
***najmniej pasuje wywar wołowy, bo mocno zmieni smak




PRZEPIS:

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę (ew. drobno posiekaj) i pozostaw na ok. 10 min (tylko wtedy zachowa pełnię właściwości zdrowotnych podczas gotowania).

Cebulę pokrój w kostkę. Patisony również pokrój w kostkę i jeśli mają grubą skórkę, najpierw obierz je z niej, duże pestki również usuń. Marchewkę oskrob i pokrój w plasterki. Pomidory pokrój w kostkę (jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć i zdjąć skórki - potem będą one pływać w zupie, choć mi kompletnie nie przeszkadzają i tak je zjadam).

Cebulę podsmaż na tłuszczu w większym garnku (2-3 łyżki tłuszczu wystarczą, ale jeśli ma być naprawdę wysokotłuszczowo, nie musisz się krępować z ilością). Po chwili dodaj patisony i marchewkę. Smaż ok. 3-5 min (pilnuj by nie zrobiło się całkowicie sucho, bo warzywa zaczną się przypalać, możesz 1-2 razy przemieszać warzywa).

Następnie dodaj pomidory i smaż do momentu aż się rozpadną czyli zazwyczaj ok 3-5 min (najlepiej pod przykryciem), pilnuj ilości tłuszczu i tego, by warzywa nie przywierały.

Dodaj 1-2 ząbki czosnku i pastę curry. Wymieszaj dokładnie i odczekaj ok. minutę.

Dodaj mleko kokosowe i rosół (ew. wywar). Gdy zupa się zagotuje, możesz ją podawać, najlepiej posypaną natką pietruszki. Ewentualnie dopraw ją na koniec solą i pieprzem (ale nie jest to potrzebne).

Dodatkowe wskazówki:
  • Jeśli chcesz zrobić curry, a nie zupę curry, po prostu zmniejsz ilość płynów. Wlej na początek po 150ml mleka i rosołu/wywaru i zobacz, czy spełnia to Twoje oczekiwania


Orientacyjny koszt całości: +/- 21 zł (dla wersji z rosołem na drobiu, najdroższe ze wszystkiego jest mleko kokosowe)


Orientacyjne BTW: 57 / 162 / 57
(dla rosołu i 50g tłuszczu - jeśli dasz mniej tłuszczu do smażenia, to odejmij różnicę)


Curry z patisonem

Curry z letnich warzyw

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger