Śniadaniowe taco z jajecznicą
Śniadaniowe taco shells z jajecznicą i guacamole
Jeśli znudziły Wam się typowe śniadanie, a lubicie jajka i awokado, to na pewno zasmakujecie w tej propozycji! ;)
Ta propozycja jajecznicy odrobinkę nawiązuje do kuchni meksykańskiej lub też tex-mex (fasola, chilli), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować z innymi, ulubionymi wersjami jajecznicy. Zamiast guacamole, taco można też zapiec wraz z jajecznicą z serem na wierzchu.
Pasta z awokado pasuje tu wspaniale. Ja uwielbiam ją w najprostszej możliwej formie czyli rozgniecione awokado z pieprzem i sokiem z cytryny. Jak dla mnie, nic więcej nie potrzeba ;)
Nie jest to może mocno niskowęglowodanowe danie, ale jeśli dodać jeszcze 1-2 łyżki tłuszczu, to spokojnie mamy stosunek tłuszczu do węgli: 2:1, więc nie jest źle przy takich dietach.
Pasta z awokado pasuje tu wspaniale. Ja uwielbiam ją w najprostszej możliwej formie czyli rozgniecione awokado z pieprzem i sokiem z cytryny. Jak dla mnie, nic więcej nie potrzeba ;)
Nie jest to może mocno niskowęglowodanowe danie, ale jeśli dodać jeszcze 1-2 łyżki tłuszczu, to spokojnie mamy stosunek tłuszczu do węgli: 2:1, więc nie jest źle przy takich dietach.
Smacznego dnia!
ilość: 2-4 osoby (w zależności od apetytu - jeśli miałoby być dla 2 osób, to jest naprawdę sycące!)
potrzebujesz: jedynie podstawowych sztućców i patelni
potrzebujesz: jedynie podstawowych sztućców i patelni
SKŁADNIKI:
- 4 "taco shells"* - ewentualnie małe, kukurydziane tortille (lub pszenne, jeśli nie unikasz glutenu)
- ok. 50g cebuli (ok. połowa średniej wielkości)
- 4 duże jajka
- 4-5 łyżek ugotowanej lub konserwowej fasoli (polecam czerwoną lub pinto) - suchej to będą ok. 3 łyżki
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki chilli mielonego lub w płatkach
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ok. 3-4 łyżki ulubionego tłuszczu (lub więcej, jeśli lubisz)
- połowa 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz do smaku (możesz zastąpić też zwykłym mielonym)
- ew. sól do smaku (ja jej nie daję do awokado, ale jeśli Ty potrzebujesz, dodaj)
PRZEPIS:
Jeśli używasz suchej fasoli i będziesz ją samodzielnie gotować, namocz ją dzień wcześniej, a następnego dnia (po +/- 12h) ugotuj w świeżej wodzie. Czerwoną gotuj ok. 1h, pinto może potrzebować nieco więcej czasu. Oczywiście nie opłaca się gotować tak małej ilości fasoli, więc warto przygotować ją w większej ilości i zaplanować jeszcze jakieś inne danie, może np. chilli con carne? Kliknij tu po przepis na chilli con carne.Czosnek rozgnieć i odstaw na kilka minut (chyba, że nie zależy Ci na zdrowotnych właściwościach czosnku, to możesz go używać od razu).
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na przynajmniej 2-3 łyżkach tłuszczu. Następnie, jeśli potrzeba dodaj jeszcze odrobinę tłuszczu, wrzuć czosnek i wymieszaj z cebulą. Wbij jajka i rozmieszaj je dokładnie. Dodaj przyprawy i ugotowaną lub konserwową fasolę. Smaż do ulubionego poziomu ścięcia jajek.
Jeśli nie masz taco shells, tylko zwykłe, malutkie tortille, to wystarczy je zgiąć w taki kształt jak widoczny na zdjęciu i zapiec w tej formie w piekarniku aż do osiągnięcia chrupkości (są specjalne formy metalowe, albo można ułożyć tak zgięte tortille w jakimś naczyniu. Wiem, że niektórzy wkładają je po prostu w kratki w metalowej, wyjmowanej półce z piekarnika).
Awokado rozgnieć, dodaj sok z cytryny, pieprz i ewentualnie sól. Do taco shells nakładaj jajecznicę, a na wierzch kładź pastę awokado. Jedz, póki nie wystygnie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz