Jesienny torcik bezglutenowy

Jesienny torcik bezglutenowy
marchewka / kokos / śliwka / orzechy włoskie / gorzka czekolada


Jesienny torcik bezglutenowy

Keto tort na mące kokosowej

Bezglutenowy tort na mące kokosowej


Jeśli macie ochotę uczcić jakąś okazję nietypowym i bezglutenowym tortem - polecam poniższy przepis!

Było mi szalenie miło, gdy podczas jednej uroczystości, bardzo doświadczona gospodyni dwa razy przypominała o przesłaniu sobie przepisu! Myślę, że to najlepszy test na to, że torcik jest naprawdę pyszny! :)

Nie jest to tani tort, ale jest to poniekąd zrozumiałe, skoro ma w sobie dużo dobrej jakości gorzkiej czekolady, mąkę kokosową, orzechy włoskie, bardzo dużo cynamonu czy jajek (12 sztuk!). Nie jest to więc ciasto codzienne, ale na wyjątkowe okazje nadaje się świetnie!

Wspaniale się przechowuje i transportuje. Poza lodówka, w dość chłodnym miejscu, spokojnie powinien wytrzymać kilka dni.

Inspiracją do stworzenia blatów marchewkowych był ten przepis.

Nie jest to może typowo niskowęglowodanowy tort, ale ma więcej tłuszczu niż węgli, więc wpisałam go w zakładkę niskowęglowodanowe. W jednym kawałku będziemy mieć ok. 20g węgli, a tłuszcze można jeszcze zawsze podbić dodatkiem śmietanki. ;)

Smacznego dnia!


Tort marchewkowy


ilość: ok. 14-15 dużych porcji (lub więcej, jeśli cienko kroimy)
potrzebujesz: miksera, tarki, tortownicy (lub dwóch) o średnicy 25/26cm, garnuszka, blendera, noża

SKŁADNIKI:

ciasto - proporcje na JEDEN BLAT:
  • 90g mąki kokosowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (polecam bez fosforanów lub własną mieszankę sody i kamienia winnego*)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 6 jajek
  • 100g erytrolu
  • 150g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej (możesz ominąć, ale jeśli masz, to nada fajnego aromatu)
  • 250g startej marchewki na grubych oczkach (to ok. 3-4 marchewki)
  • 50g orzechów włoskich (drobniej posiekanych)
  • 20g wiórków kokosowych
masa do przełożenia blatów:
  • 400g śliwek (polecam węgierki - poza sezonem, można użyć mrożonych lub użyć niesłodzonego dżemu śliwkowego (najlepiej powidła bez cukru)
  • 200g gorzkiej czekolady (powyżej 70%)
polewa:
  • 200g gorzkiej czekolady (powyżej 70%)
  • 80g masła
  • 1 łyżka śmietanki 36% (z górką)
do dekoracji polecam:
  • śliwki pokrojone w półplasterki (poza sezonem możesz pominąć, ok. 100g powinno starczyć na ładną dekorację)
  • posiekane orzechy włoskie - ilość wedle uznania
**zamiast 3/4 łyżeczki proszku użyj 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i nieco więcej niż 1/3 łyżeczki kamienia potasu

PRZEPIS:

Mąkę przesiej wraz z solą, proszkiem, sodą, cynamonem i gałką.

Jajka ubij (lub mocno roztrzep) z erytrolem i jogurtem greckim. Jeśli masz, dodaj też teraz ekstrakt/pastę waniliową.

Do masy jajecznej dodaj mąkę z przyprawami i wymieszaj dokładnie. Następnie wsyp posiekane orzechy, wiórki kokosowe oraz startą na grubych oczkach marchewkę.

Gotową masę odstaw na 10 min, by mąką kokosowa zaczęła wchłaniać wilgoć. Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Po 10 min, masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach ok. 45 min (do suchego patyczka). Gotowe blaty nie rosną mocno, ale widać lekkie zwiększenie objętości. Upieczone blaty odstaw do ostygnięcia.

Jeśli masz piekarnik, w którym zmieszczą się jednocześnie dwie tortownice, blaty przygotuj od razu z podwójnej porcji i na koniec masę rozlej do dwóch tortownic.. Jeśli masz jeden, typowej wielkości piekarnik, to najpierw przygotuj jeden blat. A gdy jeden już się piecze przygotuj kolejny. [dlaczego tak, poczytaj we wskazówkach].


Masa do przełożenia i polewa:

Usuń pestki ze śliwek i pokrój owoce na drobniejsze kawałki. Umieść je w garnuszku i podduś na dość wysokim gazie ok. 5 min (przemieszaj w trakcie 1-2 razy). Śliwki mocno puszczą soki. Następnie zmniejsz moc do minimalnej i duś jeszcze kolejne 5 min.

Następnie zblenduj śliwki i odstaw na chwilkę, by lekko ostygły. Następnie dodaj posiekają drobniej czekoladę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie dodawaj czekolady do bardzo gorącej masy, bo się zważy.

Gotową masę wyłóż na jeden z blatów marchewkowych i przykryj drugim blatem.

Na koniec rozpuść nad parą wodną czekoladę, masło i śmietankę. Gotową masę wylej na ciasto. Możesz je udekorować dodatkowymi plasterkami śliwek i posiekanymi orzechami.


Dodatkowe wskazówki:
  • Dlaczego podaję proporcje na jeden blat? Mąka kokosowa mocno chłonie płyny. Dlatego nie polecam przygotować na raz większej ilości ciasta i żeby połowa (w drugiej tortownicy) czekała aż godzinę na upieczenie. Mając mały, typowo polski piekarnik, trzeba obydwa blaty przygotowywać osobno - dlatego proporcje są podane na jeden blat. Jeśli masz dwa piekarniki lub szerszy piekarnik, w którym zmieszczą się dwie blachy - możesz śmiało robić od razu porcję x2, przełożyć do foremek i piec jednocześnie. Obstawiam jednak, że większość moich czytelników w Polsce, nie dysponuje takimi luksusami (ja też nie posiadam takiej wygody).
  • Możesz też zrobić jeden blat i po prostu ozdobić je masą do przełożenia lub polewą (wybrałabym jedno). Nie polecam krojenia jednego blatu na mniejsze.

Orientacyjny koszt całości: +/ 48 zł (już z dekoracją)

Orientacyjne BTW: 215 / 455 / 335


Tort marchewkowo-kokosowy


Tort bez cukru i bez glutenu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger