Placki z brukwi

Placki z brukwi


Placki z brukwi

Bezglutenowe placki z brukwi

Bezglutenowe placki warzywne


Brukiew - zapomniana, niedoceniania... ja przez lata nawet nie znałam jej smaku! Kiedy po raz pierwszy stałam się szczęśliwa, ale zdezorientowaną posiadaczką kilku korzeni brukwi, sama nie wiedziałam co z nimi zrobić... pierwszym pomysłem były placki. I to był strzał w 10! :)

Placki z brukwi są przepyszne! Odkąd po raz pierwszy spróbowałam takich placków, robię je dość często w sezonie na brukiew. Można je robić w wersji "tradycyjnej" lub bezglutenowej.

Wiem, że brukiew jest słabo dostępna, ale warto szukać jej na targach, a jeśli mamy możliwość to posadzić w ogródku. Z moich doświadczeń jest raczej prosta do wyhodowania. A nie dość, że smaczna to jeszcze zdrowa. Bardzo ciekawe jest to, że brukiew zawiera związki chemiczne o właściwościach antynowotworowych czyli glukozynolany (a największe ich stężenie jest w ogóle w... naci brukwi!). Brukiew stosuje się też na problemy żołądkowe i zaparcia. Pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów, paznokci. Warto więc szukać! ;)

Smacznego dnia!


pomysł na brukiew


ilość: 15 dużych placków
potrzebujesz: jedynie dużej miski, trzepaczki lub łyżki, tarki, patelni i łopatki do przewracania placków

SKŁADNIKI:

  • 500-550g obranej brukwi (przed obraniem, odcięciem korzenia miała ok 700g)
  • 5 jajek
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (ja na ogół używam 18%, a czasem 24%, 30% lub z mleka prosto od krowy, jeśli znajdę - ale Ty możesz też użyć chudszej)
  • 3 łyżki mąki pszennej, orkiszowej lub płaskurki typ 450 ALBO mąki ryżowej w wersji bezglutenowej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki mielonego chilli
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane, olej, smalec etc.)

PRZEPIS:

Brukiew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do startej brukwi dodaj jajka, żółtka, śmietanę i wymieszaj dokładnie (za pomocą trzepaczki lub łyżki). Dodaj mąkę, przyprawy i wymieszaj na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej tłuszcz (nie musi być dużo, ale patelnia powinna nim być delikatnie pokryta). Łyżką wykładaj trochę masy, formuj kształt placuszków i smaż do zarumienienia się z dwóch stron.


Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł

Orientacyjne BTW: 54 / 58 / 70 + wchłonie się trochę tłuszczu


Brukiew w plackach

Brukiew na obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger