Kokosowe placuszki na białkach
Kokosowe placki na białkach
- bez glutenu, bez laktozy, niskowęglowodanowe!
Dawniej kokosowe placki na białkach to był ulubiony sposób na wykorzystanie białek. Moja mama robiła takie placki w dzieciństwie. To takie placki kokosanki. ;)
Dodatek czekolady jest po to, by miały konkretniejszy smak i pewien dodatek słodyczy. Teraz nie robię takich placków często, bo mój mąż nie cierpi kokosów, a placki są bardzo sycące, więc sama jem je dość długo. ;) Spróbujcie, czy Wam podpasują. Są banalnie proste w wykonaniu.
Smacznego dnia!
ilość: ok. 10 placków
potrzebujesz: miksera lub innego przyrządu, który na sztywno ubije białka, głębokiej miski, łyżki, patelni (super się sprawdzi naleśnikowa, ale nie jest konieczna), ew. tarka o drobnych oczkach
Delikatnie wmieszaj do białek wiórki kokosowe.
Na patelni rozpuść tłuszcz (delikatnie, tak by lekko pokryć powierzchnię) i wykładaj masę za pomocą zwykłej łyżki. Puszystą masę lekko uklepuj. Białkowa masa nie może być zbyt wysoka, bo i tak będzie się jeszcze powiększać podczas smażenia, a chcemy też, żeby dobrze się ścięła.
Smaż do zarumienia się z dwóch stron. Pamiętaj o dodawaniu odrobiny tłuszczu, gdy patelnia robi się sucha (by placki się nie przypalały)
Jeśli chcesz, zetrzyj kilka kostek gorzkiej czekolady, na tarce o drobnych oczkach. Posypuj nią jeszcze gorące, świeżo usmażone placki (czekolada ładnie się rozpuści i przyczepi do ich powierzchni).
potrzebujesz: miksera lub innego przyrządu, który na sztywno ubije białka, głębokiej miski, łyżki, patelni (super się sprawdzi naleśnikowa, ale nie jest konieczna), ew. tarka o drobnych oczkach
SKŁADNIKI:
- 2 białka jajka (ok. 65-70g)
- 7 łyżek wiórków kokosowych (ok. 45g)
- olej lub masło klarowane (ja użyłam ok. 2 łyżek z górką)
- opcjonalnie kilka kostek gorzkiej czekolady (proponuję 20-30g)
PRZEPIS:
Białka ubij na sztywno (żeby szybciej się ubiły, warto włożyć miskę z białkami do lodówki na przynajmniej kilka minut).Delikatnie wmieszaj do białek wiórki kokosowe.
Na patelni rozpuść tłuszcz (delikatnie, tak by lekko pokryć powierzchnię) i wykładaj masę za pomocą zwykłej łyżki. Puszystą masę lekko uklepuj. Białkowa masa nie może być zbyt wysoka, bo i tak będzie się jeszcze powiększać podczas smażenia, a chcemy też, żeby dobrze się ścięła.
Smaż do zarumienia się z dwóch stron. Pamiętaj o dodawaniu odrobiny tłuszczu, gdy patelnia robi się sucha (by placki się nie przypalały)
Jeśli chcesz, zetrzyj kilka kostek gorzkiej czekolady, na tarce o drobnych oczkach. Posypuj nią jeszcze gorące, świeżo usmażone placki (czekolada ładnie się rozpuści i przyczepi do ich powierzchni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz