Kokosowe placuszki na białkach

Kokosowe placki na białkach

- bez glutenu, bez laktozy, niskowęglowodanowe!



Kokosowe placuszki na białkach

Kokosowe placki na białkach

Bezglutenowe placki bez mąki

Placki kokosanki

Dawniej kokosowe placki na białkach to był ulubiony sposób na wykorzystanie białek. Moja mama robiła takie placki w dzieciństwie. To takie placki kokosanki. ;)
Dodatek czekolady jest po to, by miały konkretniejszy smak i pewien dodatek słodyczy. Teraz nie robię takich placków często, bo mój mąż nie cierpi kokosów, a placki są bardzo sycące, więc sama jem je dość długo. ;) Spróbujcie, czy Wam podpasują. Są banalnie proste w wykonaniu.

Smacznego dnia!


Kokosowe keto placki

Keto placki na białkach

Placki bez laktozy

ilość: ok. 10 placków
potrzebujesz: miksera lub innego przyrządu, który na sztywno ubije białka, głębokiej miski, łyżki, patelni (super się sprawdzi naleśnikowa, ale nie jest konieczna), ew. tarka o drobnych oczkach

SKŁADNIKI:

  • 2 białka jajka (ok. 65-70g)
  • 7 łyżek wiórków kokosowych (ok. 45g)
  • olej lub masło klarowane (ja użyłam ok. 2 łyżek z górką)
  • opcjonalnie kilka kostek gorzkiej czekolady (proponuję 20-30g)

PRZEPIS:

Białka ubij na sztywno (żeby szybciej się ubiły, warto włożyć miskę z białkami do lodówki na przynajmniej kilka minut).

Delikatnie wmieszaj do białek wiórki kokosowe.

Na patelni rozpuść tłuszcz (delikatnie, tak by lekko pokryć powierzchnię) i wykładaj masę za pomocą zwykłej łyżki. Puszystą masę lekko uklepuj. Białkowa masa nie może być zbyt wysoka, bo i tak będzie się jeszcze powiększać podczas smażenia, a chcemy też, żeby dobrze się ścięła.

Smaż do zarumienia się z dwóch stron. Pamiętaj o dodawaniu odrobiny tłuszczu, gdy patelnia robi się sucha (by placki się nie przypalały)

Jeśli chcesz, zetrzyj kilka kostek gorzkiej czekolady, na tarce o drobnych oczkach. Posypuj nią jeszcze gorące, świeżo usmażone placki (czekolada ładnie się rozpuści i przyczepi do ich powierzchni).


Orientacyjny koszt całości: 4 zł

Orientacyjne BTW: 12 / 37 / 19 + tłuszcz, który wchłonie się podczas smażenia (większość się wchłania)


Bezglutenowe placuszki bez laktozy

Sposób na wykorzystanie białek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger