Kokosowo-truskawkowy deser z tapioki

Walentynkowy deser z tapioki

- kokosowo-truskawkowy


Kokosowo-truskawkowy deser z tapioki

Wegański deser z tapioki

Walentynkowy deser z tapioki

Zapraszam na przepyszny, wegański deser z tapioki. Potrzebne są tylko... 3 SKŁADNIKI! Żadnych słodzideł, poza tapioką żadnych dziwnych czy kiepsko dostępnych składników... do tego bardzo prosty sposób przygotowania. Częstowałam tym deserem teściową i zachwycała się tym smakiem oraz faktem, że deser jest bez cukru.

Ten kokosowo-truskawkowy deser z tapioki jest idealny latem, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek, ale cudownie wychodzi też z mrożonych owoców! Dzięki swojemu bajecznemu kolorowi nada się świetnie np. na walentynki! ;)

Smacznego dnia!



Niskowęglowodanowy deser z tapioki



Niskowęglowodanowy wegański deser z tapioki


ilość: 2 porcje (są naprawdę sycące, jak chcesz coś małego, to można tym obdzielić nawet 4 osoby)
potrzebujesz: garnek, sitko, opcjonalnie blender (jeśli nie masz zamrożonego musu), miska, 2 pucharki/szklanki/miseczki

SKŁADNIKI:

  • 50g tapioki (to ok. 1/4 szklanki 250ml) - ja używam drobnej
  • 500g mleka kokosowego (polecam takie z 85% ekstraktu kokosowego)
  • 90-100g truskawek (zimą użyłam mrożonych, które były wcześniej zblendowane, ale mogą być też w całości - zimą polecam tylko mrożone, tak najzdrowiej!)

PRZEPIS:

Jeśli masz truskawki z całości, to zblenduj je na gładki mus (zimą, gdy używasz mrożonych, rozmroź je najpierw).

Tapiokę przelej na sitku zimną wodą, następnie wrzuć ją do małego garnka (nie musisz jej szczególnie odsączać, po prostu lekko potrząśnij sitkiem po zakończeniu przelewania).

Kuleczki tapioki zalej mlekiem kokosowym i trzymaj ją w garnuszku co najmniej 20 min (lub dłużej, może być nawet godzina, ale u mnie ok. 20-30 min i tyle zaleca producent tapioki, którą mam w domu).

Następnie ustaw garnek z zalaną tapioką na gazie/płycie i gotuj na małym ogniu ok. 15-20 min. Niczym nie przykrywaj garnuszka i mieszaj od czasu, do czasu. Gotuj do momentu aż tapioka zmięknie i stanie się przezroczysta.

W ostatnich minutach gotowania tapioki, warto już stać nad garnkiem i mieszać niemal cały czas (żeby nic nam nie przywarło do garnka).

Odstaw tapiokę do lekkiego ostygnięcia - nie na długo, bo ona będzie podczas studzenia coraz bardziej gęstnieć i po dłuższym czasie będzie dość "sztywna", ale może to być 15-20 min (po prostu niech tapioka nie będzie gorąca).

Połowę ugotowanej tapioki (mi wyszło to ok. 227g) przełóż do miski i dodaj 2 duże łyżki musu truskawkowego (ok. 40g). Wymieszaj całość, by tapioka pięknie się zaróżowiła.

Do pucharków/szklanek/miseczek nałóż po połowie tapioki bez dodatków, następnie wyłóż drugą warstwę czyli tapiokę połączoną z musem truskawkowym, a na samym wierzchu ułóż jeszcze na każdym deserze po 2 - 2,5 łyżki czystego musu truskawkowego (ok. 40-50g).

Możesz podawać od razu albo jeszcze schłodzić w lodówce.

Dodatkowe wskazówki:
  • Moim zdaniem ten deser nie potrzebuje nic więcej. Jeśli jednak same truskawki i mleko kokosowe to dla Ciebie zbyt mało słodkie składniki, możesz dodać do musu z truskawek cukru pudru lub erytrolu, to już dodawaj na oko, podług swojego indywidualnego odczucia słodkości.
  • Najzdrowsze, ale jednocześnie najsłodsze truskawki, to te z pełni sezonu. Dlatego moim zdaniem nie warto kupować zimą świeżych truskawek. Lepiej sięgnąć po mrożone (na ogół na opakowaniach mrożonek są informacje o tym, kiedy były mrożone). Jeśli mamy odpowiednio duży zamrażalnik warto też zamrozić truskawki samodzielnie. Polecam część mrozić w całości, a część w postaci gładkiego musu. Potem bardzo szybko można go rozmrozić do takich deserów lub różnych koktajli.
  • Jeśli deser nie musi być wegański możesz też użyć zwykłego mleka, ale kokosowe ma nieco inny smak i jest odrobinę gęstsze.Z kokosowym moim zdaniem smaczniej.

Orientacyjny koszt całości: +/- 10,5 zł (uwzględniając kupne, mrożone truskawki)

Orientacyjne BTW całości: 9 / 95 / 58


Truskawkowy deser low carb


Bezglutenowy deser kokosowo-truskawkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger