Keto pizza
Serowa pizza bez mąki w stylu wiejskim(prawie bez węglowodanów! 😮)
Przyrządzałam ją już na różne sposoby i taka w stylu, nazwałam to "wiejskim", smakuje mi najbardziej. Mamy kiełbasę, czosnek, świeże pomidory i cebulę. Całość jest sycąca i naprawdę pyszna! Jedyny mankament, że taki serowy spód jest o wiele droższy od glutenowego, domowego odpowiednika.
Smacznego dnia!
ilość: 1 duża pizza (2-4 porcje)
potrzebujesz: dużej blachy do piekarnika, tarki, miski, noża, opcjonalnie
Czosnek obierz i rozgnieć. W ostateczności możesz drobno posiekać, ale wtedy sos może nie mieć tak gładkiej struktury (wyciskanie lepiej też działa na uwolnienie aromatu czosnku).
W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Umieść w lodówce i zacznij przygotowywać resztę składników.
Połącz ze sobą sery i przyprawy. Następnie wbij jajka i roztrzep całość (pięknie roztrzepuje się taką dużą trzepaczką, ale możesz też wcześnie rozbełtać jajka w osobnej misce i taką jednolitą masą zalać sery). Nie dodawaj już soli, bo sery same w sobie są już wystarczająco słone.
Dużą blachę wyłóż papierem i wyłóż na środek masę serową, formując w miarę równy, duży okrąg.
Piecz w 200 stopniach ok. 20 min.
W międzyczasie pokrój kiełbasę oraz pomidora w plasterki, posiekaj drobniej natkę pietruszki, a cebulę pokrój w piórka.
Gdy spód będzie już podpieczony, wyłóż na wierzch sos czosnkowy, a na to cienkie plasterki kiełbasy i piórka cebuli. Piecz z tymi dodatkami jeszcze 5 do 10 min.
Na koniec wyłóż plastry pomidora i posyp pizzę zieleniną. Podawaj od razu.
potrzebujesz: dużej blachy do piekarnika, tarki, miski, noża, opcjonalnie
SKŁADNIKI:
na spód:- 160g sera cheddar w wiórkach (lub innego, twardego, żótego sera - ale długodojrzewające są najlepsze)
- 40g drobno tartego parmezanu
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- opcjonalnie pół łyżki oliwy (jeśli sos wychodzi zbyt gęsty)
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- połowa małej cebuli
- 100g ulubionej kiełbasy, u mnie akurat krucha z kurczaka
- pomidor
- natka pietruszki
PRZEPIS:
Całość warto rozpocząć od przygotowania sosu czosnkowego (by jego smak się przegryzł)Czosnek obierz i rozgnieć. W ostateczności możesz drobno posiekać, ale wtedy sos może nie mieć tak gładkiej struktury (wyciskanie lepiej też działa na uwolnienie aromatu czosnku).
W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Umieść w lodówce i zacznij przygotowywać resztę składników.
Połącz ze sobą sery i przyprawy. Następnie wbij jajka i roztrzep całość (pięknie roztrzepuje się taką dużą trzepaczką, ale możesz też wcześnie rozbełtać jajka w osobnej misce i taką jednolitą masą zalać sery). Nie dodawaj już soli, bo sery same w sobie są już wystarczająco słone.
Dużą blachę wyłóż papierem i wyłóż na środek masę serową, formując w miarę równy, duży okrąg.
Piecz w 200 stopniach ok. 20 min.
W międzyczasie pokrój kiełbasę oraz pomidora w plasterki, posiekaj drobniej natkę pietruszki, a cebulę pokrój w piórka.
Gdy spód będzie już podpieczony, wyłóż na wierzch sos czosnkowy, a na to cienkie plasterki kiełbasy i piórka cebuli. Piecz z tymi dodatkami jeszcze 5 do 10 min.
Na koniec wyłóż plastry pomidora i posyp pizzę zieleniną. Podawaj od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz