Keto pizza

Serowa pizza bez mąki w stylu wiejskim
(prawie bez węglowodanów! 😮)


Keto pizza bez glutenu

Serowa pizza bez mąki w stylu wiejskim

Jak każdy uwielbiam pizzę. Nie mam oporu przed zjedzeniem raz na jakiś czas drożdżowego placka pełnego mąki i glutenu, ale na codzień szukam jednak alternatyw. ;) Jedną z nich jest ta pyszna pizza serowa!

Przyrządzałam ją już na różne sposoby i taka w stylu, nazwałam to "wiejskim", smakuje mi najbardziej. Mamy kiełbasę, czosnek, świeże pomidory i cebulę. Całość jest sycąca i naprawdę pyszna! Jedyny mankament, że taki serowy spód jest o wiele droższy od glutenowego, domowego odpowiednika.

Smacznego dnia!



Pizza bezglutenowa bez mąki

Pizza na spodzie serowym


ilość: 1 duża pizza (2-4 porcje)
potrzebujesz: dużej blachy do piekarnika, tarki, miski, noża, opcjonalnie

SKŁADNIKI:

na spód:
  • 160g sera cheddar w wiórkach (lub innego, twardego, żótego sera - ale długodojrzewające są najlepsze)
  • 40g drobno tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu
sos czosnkowy:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • opcjonalnie pół łyżki oliwy (jeśli sos wychodzi zbyt gęsty)
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
pozostałe składniki:
  • połowa małej cebuli
  • 100g ulubionej kiełbasy, u mnie akurat krucha z kurczaka
  • pomidor
  • natka pietruszki

PRZEPIS:

Całość warto rozpocząć od przygotowania sosu czosnkowego (by jego smak się przegryzł)

Czosnek obierz i rozgnieć. W ostateczności możesz drobno posiekać, ale wtedy sos może nie mieć tak gładkiej struktury (wyciskanie lepiej też działa na uwolnienie aromatu czosnku).

W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Umieść w lodówce i zacznij przygotowywać resztę składników.

Połącz ze sobą sery i przyprawy. Następnie wbij jajka i roztrzep całość (pięknie roztrzepuje się taką dużą trzepaczką, ale możesz też wcześnie rozbełtać jajka w osobnej misce i taką jednolitą masą zalać sery). Nie dodawaj już soli, bo sery same w sobie są już wystarczająco słone.

Dużą blachę wyłóż papierem i wyłóż na środek masę serową, formując w miarę równy, duży okrąg.

Piecz w 200 stopniach ok. 20 min.

W międzyczasie pokrój kiełbasę oraz pomidora w plasterki, posiekaj drobniej natkę pietruszki, a cebulę pokrój w piórka.

Gdy spód będzie już podpieczony, wyłóż na wierzch sos czosnkowy, a na to cienkie plasterki kiełbasy i piórka cebuli. Piecz z tymi dodatkami jeszcze 5 do 10 min.

Na koniec wyłóż plastry pomidora i posyp pizzę zieleniną. Podawaj od razu.


Orientacyjny koszt całości: +/- 20 zł 

Orientacyjne BTW: 


Pizza na spodzie serowym bez glutenu bez węglowodanów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger