Nadziewane ciasteczka orzechowe
Nadziewane ciasteczka orzechowe
To inna wersja ciasteczek nadziewanych truskawkami. Przepyszna i całoroczna opcja! Uwielbiam takie ciasteczka z mąką orzechową, erytrol sprawdza się w nich równie dobrze co cukier puder, a pyszne pasty orzechowe od Rzemiosło Natury dodają wspaniałego smaku!
Post powstał we współpracy z marką Rzemiosło Natury. Do końca września 2021 możesz skorzystać z kodu rabatowego. Po wpisaniu kodu: czystysmak wartość Twojego koszyka na stronie Rzemiosła Natury obniży się o 15% :)
Smacznego dnia!
Smacznego dnia!
ilość: 18-20 ciasteczek
potrzebujesz: miksera, dużej miski, przesiewaka, dużej blachy do pieczenia
SKŁADNIKI:
- 120g masła (z temperatury pokojowej)
- 100g mąki pszennej, orkiszowej lub płaskurki typ 450
- 100g mąki arachidowej - użyłam tej
- 60g drobnego erytrolu (lub zwykłego cukru pudru)
- 40 g kakao
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki proszku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ulubiona pasta/ masło orzechowe - ja bardzo polecam pasty orzechowe z liofilizowanymi owocami (na przełamanie orzechowości) lub tę pastę z orzechów laskowych i białej czekolady
PRZEPIS:
Masło ubij z erytrolem na jasną i puszystą masę (ok. 3-4 min. wystarczą). Następnie dodaj jajko, rozmiksuj i przesiej wszystkie suche składniki poza mąką arachidową (mąkę pszenną lub jej zamiennik, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną). Dodaj mąkę arachidową i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.Wstaw ją do lodówki na przynajmniej 30 min lub dłużej.
Gotowa masa będzie bardzo plastyczna i nie będzie lepić się do dłoni! Podziel ją na kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczaj i kładź ok. pół łyżeczki wybranej pasty orzechowej). Zalep ciasto i ukształtuj ponownie kulkę, a potem lekko ją spłaszcz na blaszce do pieczenia.
Piecz w 170 stopniach ok. 25-30 min (aż ciasteczka lekko powiększą swoją objętość i utworzy się delikatna skorupka na całości).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz