Ziołowy, mocny sos czosnkowy

Sos czosnkowy - bardzo mocny i z aromatem włoskich ziół! 

Intensywny sos czosnkowy

Ten sos jest naprawdę mocno czosnkowy. Idealny dla wszystkich lubiących intensywne smaki! Aromat ziół nadaje mu włoskiego smaku!

Świetnie nadaje się do: pizzy, burgerów, zapiekanek czy po prostu jako dip. Świetnie pasuje na grilla, zarówno do mięsa, jak i warzyw.

Obiektywne opinie nieznanych mi osób, potwierdzają, że jest naprawdę smaczny! Ten sos znika najszybciej na każdej imprezie, na którą go robię 😉

Tak więc smacznego dnia!

Sos czosnkowy z bazylią i oregano

ilość: niemal 300g (na zdjęciu nie ma całej ilości sosu!)
potrzebujesz: miski, łyżki, łyżeczki, noża, praski do czosnku (ew. możesz go pokroić)

SKŁADNIKI:

  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek gęstej śmietany (12-18-24% - byleby była gęsta)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku (daję co najmniej po ok. 1/3 łyżki) - a najlepsze są świeżo mielone!

PRZEPIS:

Czosnek obierz i rozgnieć za pomocą wyciskarki/praski do czosnku. W ostateczności możesz drobno posiekać, ale wtedy sos może nie mieć tak gładkiej struktury (wyciskanie lepiej też działa na uwolnienie aromatu czosnku).

W misce umieść wszystkie składniki: śmietanę, majonez, oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Dobrze wymieszaj.

Umieść w lodówce na przynajmniej 30min przez podaniem, by smaki zaczęły się przegryzać. A im dłużej - tym lepiej! Sos możesz przygotować nawet dzień wcześniej (przechowuj cały czas w lodówce) ;)

Gotowe!

Dodatkowe wskazówki:
  • Jeśli zależy Ci na mniejszej ilości tłuszczu, możesz spróbować z jogurtem naturalnym - ale uprzedzam, smak nie będzie tak dobry, jak w oryginale
  • Jeśli chcę na szybko przygotować ten sos, a nie mam w domu majonezu, to daję więcej śmietany - też bardzo dobrze smakuje

Orientacyjny koszt całości: +/- 5,5 zł


Sos czosnkowy we włoskim stylu

3 komentarze:

  1. Widziałam na IG! Fajny pomysł. Ja zawsze dodaje 2 ząbki, a tu jest ich aż 5. Może się odważę i spróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię identyczny tylko dodaje jeszcze szczyptę cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! To ciekawe! Niby przepis prosty, ale w sumie jeszcze się u nikogo nie spotkałam, żeby również dodawał zioła do sosu czosnkowego. Jednak jest więcej takich osób! :) Cukier wydobywa wg Ciebie jakieś smaki?

      Usuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger