Dyniowa quesadilla

Dyniowa quesadilla

Dyniowa quesadilla

Jeśli została Ci resztka puree z dyni i nie wiesz, co z nim zrobić... to dyniowa quesadilla będzie jak znalazł! Mega sycąca i totalnie banalna w przygotowaniu. Nie jest to klasyka (kto to widział tam dynię i sos czosnkowy, 'ulubiony polski dodatek'?)... Zaręczam jednak, że ta wariacja jest bardzo smaczna i może wpasować się w gusta wielu osób! 😉

Smacznego dnia!


Tortilla z dynią

ilość porcji: 2 - 4 (w zależności od apetytu, ale porcja na 2 osoby, to na ogromny głód!)
potrzebujesz: patelni, piekarnika, noża, deski... same podstawowe przyrządy



SKŁADNIKI:

  • szklanka puree z dyni (moja szklanka ma 250ml)
  • 250g mięsa z piersi kurczaka
  • 4 tortille
  • 1 papryka
  • 150g żółtego, tartego sera
  • 1 mala cebula
  • polowa 1 pęczka natki pietruszki
  • 3/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Do podania:
  • dowolny sos, salsa czy guacamole. Świetnie jednak komponuje się tu dowolny sos czosnkowy! Możesz użyć tego przepisu

Tortilla z kurczakiem i dynią


PRZEPIS:

Pierś z kurczaka pokrój w drobne kawałki. Dopraw mięso: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki mielonego kuminu, łyżeczka oregano oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie całość. Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż mięso do lekkiego zarumienia z obu stron.

Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni (albo na patelni po kurczaku albo możesz razem z kurczakiem - tylko dodaj wtedy warzywa odpowiednio wcześnie, żeby nie przypalić kurczaka).

Natkę pietruszki drobno posiekaj, a do puree dyniowego dodaj pół łyżeczki kuminu, słodkiej i ostrej papryki. Wymieszaj dokładnie.

Aby zrobić puree dyniowe wystarczy, że dynię upieczesz w 180 stopniach ok. 30-35 min i potem zblendujesz.

Na jednej tortilli rozsmaruj połowę przygotowanego puree dyniowego. Następie posyp połową podsmażonej cebuli, papryki i kurczaka. Posyp posiekaną natką pietruszki, a na koniec połową przygotowanego, tartego sera. Przykryj drugim plackiem tortilli. To samo powtórz z resztą składników.

Włóż do piekarnika i piecz na wysokiej półce ok.5-6 min w 175 stopniach (do lekkiego zarumienia i rozpuszczenia sera - poziom zarumienia ma być po prostu zgodny z Twoimi preferencjami). Po tym czasie możesz jeszcze quesadillę odwrócić i przypiec przez 1-2 min z drugiej strony.
Quesadillę możesz przygotować również na patelni, podsmażając do rozpuszczenia się sera i przyrumienia z obu stron.

Podawaj na świeżo, jeszcze ciepłe. Świetnie pasuje z jakimś sosem, guacamole czy salsą. Ja lubię z sosem czosnkowym.


Orientacyjny koszt (bez sosu): +/- 17 zł


Dyniowe quesadillas

Quesadilla z dynią

Quesadilla z kurczakiem i dynią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger