Spaghetti z pesto i parmezanową brukselką
Makaron spaghetti z pesto i parmezanową brukselką
Smacznego dnia!
potrzebujesz: garnka, blachy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, blendera/malaskera lub tradycyjnego moździerza do zrobienia pesto
SKŁADNIKI:
- 100g makaronu spaghetti* (zwykły, pełnoziarnisty, bezglutenowy lub 200g shirataki w wersji niskowęglowodanowej**)
- 300g brukselki
- 20g drobno tartego parmezanu (ew. grana padano)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 szczypty soli i pieprzu
- opcjonalnie: jajka lub jajka przepiórcze (na zdjęciu są przepiórcze)
- 30g natki pietruszki (mniej więcej jeden pęczek)
- 3 łyżki oliwy z oliwek (30ml)
- 3 łyżki pestek słonecznika (30g)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
**rodzajów bezglutenowego makaronu spaghetti jest teraz sporo, często da się kupić w większych supermarketach, a w internecie, to już bez żadnego problemu)
PRZEPIS:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.Brukselkę umyj i oczyść: pozbądź się zwiędłych liści, odkrój zdrewniałe końcówki. Pokrój brukselkę w połówki i wymieszaj z oliwą, parmezanem, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Umieść brukselkę w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce (najlepiej na papierze) i piecz ok. 20 min do przyrumienia się. W gotową brukselkę z łatwością wbijesz widelec.
W międzyczasie nastaw wodę na makaron (wystarczy 1 litr). Gdy zacznie wrzeć dodaj szczyptę soli (ale możesz to pominąć, ja często gotuję bez żadnej soli) i wrzuć makaron, gdy będzie miękł, dopomagaj sobie łyżką, by umieścić cały po wodą. Gotuj ok. 7 do 12 min, w zależności od tego, czy ma być "al dente" czy bardziej miękki. Przede wszystkim polecam sugerować się zaleceniami producenta w kwestii długości gotowania. W przypadku makaronu shirataki postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Natkę pietruszki umyj, oderwij końcówki gałązek (możesz też oderwać same listki, bez żadnego dodatku gałązek) i umieść w blenderze/malaskerze razem z pestkami słonecznika, oliwą, czosnkiem i solą, pieprzem. Zblenduj na gładką całość. Możesz też użyć tradycyjnego moździerza.
Gotowy makaron odcedź i wrzuć ponownie do pustego garnka. Dodaj pesto i wymieszaj dokładnie.
Układaj na talerzach makaron z pesto i upieczoną brukselkę. Jeśli chcesz, dodatkowo przygotuj jajka sadzone (zwykłe lub przepiórcze). Wspaniale komponują się z całością.
Dodatkowe wskazówki:
- Robiłam ten makaron kilkukrotnie, zarówno z pesto z pietruszki, jak i z rukoli. Pietruszka pasuje tu moim zdaniem najlepiej!
- Całość możesz też posypać pestkami słonecznika lub orzeszkami piniowymi
- Ze bezglutenowych makaronów najbardziej będzie tu pasowało spaghetti kukurydziano-ryżowe, kukurydziane, z brązowego ryżu lub z quinoa. Jeśli chcesz, możesz też oczywiście sięgnąć po inne rodzaje: z czarnej czy czerwonej fasoli, gryczany.... a można znaleźć nawet takie cuda jak gryczano-batatowy czy z czarnego ryżu 😉
- Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej niskowęglowodanowe, użyj makaronu shrataki
Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł (w wersji z glutenem) lub ok. 16 zł (w wersji niskowęglowodanowej)
(jajka to dodatkowo +/- 0,8 - 1,6 zł, a bezglutenowy makaron zwiększa koszt od 3 do 6 zł)
Orientacyjne BTW: 43 / 76 / 93 (z jajkami przepiórczymi) - natomiast przy użyciu makaronu shirataki będzie: 30 / 75 / 18
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz