Spaghetti z pesto i parmezanową brukselką

Makaron spaghetti z pesto i parmezanową brukselką


Makaron spaghetti z pesto i parmezanową brukselką


Makarony są proste, pyszne i bardzo sycące... ta propozycja łączy w sobie moje 2 ulubione przysmaki: brukselkę i pesto! Parmezanową brukselkę dotychczas jadałam głównie jako dodatek do obiadu lub sałatki (np. takiej), ale do takiego makaronu również pasuje wspaniale! 💛 Warto się przekonać. Danie niepozorne, a bardzo sycące 😉

Smacznego dnia!



Makaron spaghetti z brukselką


ilość: porcja na 2 osoby
potrzebujesz: garnka, blachy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, blendera/malaskera lub tradycyjnego moździerza do zrobienia pesto



SKŁADNIKI:

  • 100g makaronu spaghetti* (zwykły, pełnoziarnisty lub bezglutenowy**)
  • 300-400g brukselki (w zależności od głodu i apetytu)
  • 20g drobno tartego parmezanu (ew. grana padano)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 szczypty soli i pieprzu
  • opcjonalnie: jajka lub jajka przepiórcze (na zdjęciu są przepiórcze)
na pesto:
  • 30g natki pietruszki (mniej więcej jeden pęczek)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30ml)
  • 3 łyżki pestek słonecznika (30g)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
*zwyczajowo przyjmuje się taką ilość dla 1 osoby, ale moim zdaniem nie ma tutaj takiej potrzeby - brukselka, pesto, ewentualnie jajka to sycące dodatki i jest ich odpowiednio dużo. Jeśli jednak potrzebujesz, możesz zwiększyć tę ilość nawet o 100%
**rodzajów bezglutenowego makaronu spaghetti jest teraz sporo, często da się kupić w większych supermarketach, a w internecie, to już bez żadnego problemu)

PRZEPIS:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.

Brukselkę umyj i oczyść: pozbądź się zwiędłych liści, odkrój zdrewniałe końcówki. Pokrój brukselkę w połówki i wymieszaj z oliwą, parmezanem, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Umieść brukselkę w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce (najlepiej na papierze) i piecz ok. 20 min do przyrumienia się. W gotową brukselkę z łatwością wbijesz widelec.

W międzyczasie nastaw wodę na makaron (wystarczy 1 litr). Gdy zacznie wrzeć dodaj szczyptę soli (ale możesz to pominąć, ja często gotuję bez żadnej soli) i wrzuć makaron, gdy będzie miękł, dopomagaj sobie łyżką, by umieścić cały po wodą. Gotuj ok. 7 do 12 min, w zależności od tego, czy ma być "al dente" czy bardziej miękki. Przede wszystkim polecam sugerować się zaleceniami producenta w kwestii długości gotowania.

Natkę pietruszki umyj, oderwij końcówki gałązek (możesz też oderwać same listki, bez żadnego dodatku gałązek) i umieść w blenderze/malaskerze razem z pestkami słonecznika, oliwą, czosnkiem i solą, pieprzem. Zblenduj na gładką całość. Możesz też użyć tradycyjnego moździerza.

Gotowy makaron odcedź i wrzuć ponownie do pustego garnka. Dodaj pesto i wymieszaj dokładnie.

Układaj na talerzach makaron z pesto i upieczoną brukselkę. Jeśli chcesz, dodatkowo przygotuj jajka sadzone (zwykłe lub przepiórcze). Wspaniale komponują się z całością.

Dodatkowe wskazówki:

  • Robiłam ten makaron kilkukrotnie, zarówno z pesto z pietruszki, jak i z rukoli. Pietruszka pasuje tu moim zdaniem najlepiej!
  • Całość możesz też posypać pestkami słonecznika lub orzeszkami piniowymi
  • Ze bezglutenowych makaronów najbardziej będzie tu pasowało spaghetti kukurydziano-ryżowe, kukurydziane, z brązowego ryżu lub z quinoa. Jeśli chcesz, możesz też oczywiście sięgnąć po inne rodzaje: z czarnej czy czerwonej fasoli, gryczany.... a można znaleźć nawet takie cuda jak gryczano-batatowy czy z czarnego ryżu 😉




Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł (w wersji z glutenem)

(jajka to dodatkowo +/- 0,8 - 1,6 zł, a bezglutenowy makaron zwiększa koszt od 3 do 6 zł)



Spaghetti z pesto pietruszkowym i parmezanową brukselką

Spaghetti z pesto pietruszkowym i pieczoną brukselką

Makaron pesto i pieczona parmezanowa brukselka


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger