Zapiekanka trzy sery

Zapiekanka trzy sery
czyli penne z ricottą, mozzarellą i parmezanem



Zapiekanka trzy sery czyli penne z ricottą, mozzarellą i parmezanem

Penne zapiekane z ricottą, mozzarellą i parmezanem


Co tu ukrywać, jak wiele osób, mam słabość do kuchni włoskiej lub kuchni po prostu w jakimś stopniu inspirowanej Italią! :)

Co prawda nie jem często makaronu... ale to jedzenie, które chyba większość ludzi na świecie może określić mianem "comfort food" ;) Ja również! ;)

Zapiekanka trzy sery to właśnie taki comfort food z włoską nutą! I jak to zawsze przy tego typu daniu, to świetny sposób na łatwy i szybki obiad! Do zapiekanek często wykorzystuje się resztki, więc można użyć makaronu ugotowanego dzień wcześniej i najróżniejszych serowych resztek, błąkających się po lodówce... Jeśli jednak chcecie zrobić je w wersji deluxe, to polecam świeży makaron! Czyli albo świeżo zrobiony samodzielnie albo kupiony w sklepie/restauracji. W Lublinie zaopatruję się tutaj. I oczywiście nadmiar świeżego makaron również można samodzielnie suszyć lub mrozić (ja mrożę). Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy wrzucić na wrzątek i gotowe. Nie potrzebuje on żadnych szczególnych zabiegów ;)

Przepis na tę zapiekankę powstał z drobnymi zmianami na bazie receptury z delish.com

Smacznego dnia!
Zapiekanka trzy sery



ilość: 4 spore lub 6 małych porcji
potrzebujesz: naczynia żaroodpornego (u mnie 24 x 24cm), patelni, wyciskacza do czosnku lub ostrego noża, garnka, trzepaczki do jajek

SKŁADNIKI:

  • 250g świeżego makaronu penne np. stąd (albo 200g suchego)
  • 250g ricotty
  • 120g twardej mozzarelli (już w wiórkach lub w całości, do samodzielnego starcia)
  • 30g drobno tartego parmezanu
  • 3 świeże pomidory (lub puszka, po sezonie)
  • 1 duże jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu np. ulubionego oleju
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sol i pieprz


PRZEPIS:

Czosnek przeciśnij przez specjalną praskę lub bardzo drobno posiekaj, odstaw na ok. 10 min.

Makaron gotuj ok 2 min krócej niż na opakowaniu i odcedź (w przypadku świeżego makaronu, wystarczy zaledwie 1min gotowania - jeśli nie chcesz marnować wody, nie sól jej! Łatwiej ją wtedy ponownie wykorzystać!).

Pomidory pokrój w kostkę. W garnuszku rozpuść tłuszcz np. ulubiony olej. Wrzuć czosnek, smaż dosłownie minutkę, potem dodaj do niego pomidory. Trzymaj je na średnim ogniu do momentu, aż się rozpadną (przemieszaj raz na jakiś czas, by nic nie przywarło do dna). Na koniec dopraw bazylią, oregano oraz solą i pieprzem (dwa ostatnie wedle własnego smaku).

Rozbełtaj jajko, dodaj ricottę i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj 70g tartej mozzarelli, parmezan oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj z makaronem i na końcu dodaj pomidory.

Formę żaroodporną wysmaruj lekko masłem. Wyłóż makaron z serami i posyp z wierzchu pozostałą częścią mozzarelli (50g).

Piecz 20 min w 220 stopniach.

Najlepiej podawać na ciepło, gdy ser cudownie się rozciąga i roztapia ;)


Orientacyjny koszt całości: +/- 25 zł (ze świeżym makaronem, z suszonym wychodzi taniej)


Zapiekanka z serem i makaronem penne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger