Pizza z botwinką

Pizza z botwinką


Pizza z botwinką
 
Pizza po polsku

Pizza na cienkim cieście




Kolejny polsko-włoski mix! Uwielbiam bawić się włoską kuchnią i wykorzystywać w niej polskie przysmaki. Tu w roli głównej jest botwinka! 
💚 Zaskakujące, ale przepyszne połączenie! 😊

Wiem, że niektórzy mogą się skrzywić na myśl o pizzy z botwinką, ale ona jest tak pyszna! Jak tylko o niej piszę, to mam ochotę zrobić ją ponownie 
😉 Poważnie! To był szalony pomysł, a okazał się strzałem w 10!

I koniecznie polecam przyprawić botwinkę czosnkiem niedźwiedzim! Dla mnie botwinka i czosnek niedźwiedzi to jedno z najlepszych istniejących połączeń! Uwielbiam je tak zestawiać, nie tylko przy tej pizzy.

Tu prezentuję moje ulubione ciasto na pizzę. Takie robię od lat, bazując na przepisie z książki kucharskiej Maxine Clark - Kuchnia włoska. Oczywiście można użyć dość dowolnego ciasta na pizzę. To ciasto jest dość pracochłonne, ale naprawdę pyszne.

Smacznego dnia!


Jak zrobić pizzę krok po kroku

Pizza z sosem czosnkowym

Pizza z sosem czosnkowym i botwinką


ilość: 2 pizze o średnicy +/- 30 cm
potrzebujesz: większej blaszki, miski, suchej ściereczki, ew. wałka, przydatna będzie wyciskarka do czosnku

SKŁADNIKI:

ciasto na pizzę:
  • 7g suchych drożdży albo 25g świeżych
  • 500g mąki pszennej - ja używam typ 00, ale możesz też użyć mieszanki mąk o typie 450 i 500 (stosunek 1:1)
  • 250ml ciepłej wody
  • łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy + do natłuszczenia miski
  • pół łyżeczki cukru
sos czosnkowy na pizzę:
  • 8 ząbków czosnku
  • 10 łyżek śmietany (12-18-24%)
  • 3 łyżki majonezu (zamiast majonezu, możesz też dać więcej śmietany)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
dodatki do pizzy:
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 średnia cebula
  • 2 kulki mozzarelli
  • pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego*
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki tłuszczu do podsmażenia botwinki
  • ew. oliwa do zroszenia upieczonej pizzy - ilość wedle uznania (polecam dodać)
*ew. możesz też użyć świeżego czosnku niedźwiedziego, jeśli będziesz ją robić w sezonie. Czerwiec to jednak już za późno, czosnek niedźwiedzi już chyba zakwitł w całej Polsce - u mnie w tym roku zakwitł jeszcze z początkiem maja. A liści czosnku niedźwiedziego używamy do zakwitnięcia!

PRZEPIS:


sos czosnkowy:
Czosnek przeciśnij przez specjalny wyciskacz lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (sól i pieprz wedle smaku - ja nie żałuję pieprzu!) i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przegryzienia się smaków chociaż na pół godziny.



ciasto na pizzę:
Drożdże rozkrusz do miski, dodaj cukier i zalej wodą (ciepłą/letnią, ale nie gorącą!). Odstaw na około 10 minut.

Następnie wymieszaj w dużej misce mąkę z solą, dodaj mieszankę drożdżową oraz oliwę.

W przypadku suchych drożdży po prostu wymieszaj je od razu z mąką i solą. I dodaj pozostałe składniki.
Najpierw lekko wymieszaj ciasto łyżką, a następnie ugniataj (najlepiej na blacie/stolnicy) przez ok. 15 min. Najlepiej, by twoje ręce były początkowo dość ciepłe.

Ciasto jest gotowe w momencie, gdy zwiniesz je w dość gruby wałeczek, a po podniesieniu, bez większego trudu będzie się rozciągać podczas machania (robisz jakby lekką huśtawkę w górę i dół). To będzie oznaczało odpowiednią elastyczność ciasta!

Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w natłuszczonej (oliwą) misce. Przykryj suchą ściereczką i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na ogół trwa to ok. 1,5h.

Następnie uderz lekko w wyrośnięte ciasto, by uszło z niego powietrze i podziel kulę na dwie mniejsze. Umieść je w pewnej odległości od siebie (na stolnicy, silikonowej macie etc), przysyp mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5h.

W czasie ostatnich 30 minut wyrastania ciasta, włóż do piekarnika blaszkę, na której będziesz piec pizzę i nastaw go na 220 stopni.


pieczenie i dodatki do pizzy:
Cebulę pokrój w kostkę. Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę, a liście posiekaj dość drobno. Kilka liści możesz zostawić do posypania już upieczonej pizzy (botwinkę można jeść na surowo).

Na patelni umieść tłuszcz i wrzuć cebulkę. Smaż ją chwilę samą, a potem dodaj pokrojoną botwinkę i smaż do momentu aż buraczki lekko zmiękną, a liście stracą objętość. Pod koniec dodaj czosnek niedźwiedzi, gałkę muszkatołową, sól i pieprz (te dwa ostatnie - wedle własnego smaku).

Gotowe, wyrośnięte ciasto na pizzę umieść na kawałku papieru do pieczenia i uderz w nie lekko pięścią (by ponownie wydusić z niego powietrze). Następnie rozwałkuj (lub rozciągnij w palcach) na pożądaną wielkość i grubość. Polecam do ok. 30 cm, ale jeśli chcesz jeszcze cieńsze, to da się je rozciągnąć jeszcze bardziej! Z tego ciasta możesz zrobić idealnie cienką pizzę.

Przełóż ciasto na nagrzaną blaszkę, wyłóż połowę przygotowanego sosu czosnkowego oraz botwinki.

Piecz ok. 10 min w 220 stopniach. Następnie wyjmij z piekarnika, wyłóż na wierzch 1 mozzarellę (wystarczy, że porwiesz ją w palcach) i piecz jeszcze 5 do 10 min już bez żadnej blaszki od spodu (zsuń pizzę z papierem do pieczenia na kratkę, a potem wysuń spod niej papier). Ser się rozpuści, a dół lekko zezłoci (ja nie przypiekam mocno mojej pizzy, ale można oczywiście piec do mocnego przyrumienienia).

W międzyczasie szykuj drugą pizzę i zajadaj je na świeżo! 
😊

Gotową pizzę polecam podawać zroszoną oliwą z oliwek. Możesz również posypać ją kilkoma świeżymi listkami botwinki.


Dodatkowe wskazówki:

  • Sos czosnkowy na pizzę możesz przygotować nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce do momentu pieczenia pizzy.
  • Najprościej, gdy masz w domu specjalny kamień do pizzy - pizza wychodzi o wiele bardziej chrupiąca, szybciej i ładniej się piecze, nie musisz robić takich kombinacji, jak w tym przepisie 😉 Przydatne są też drewniane łopatki do zsuwania ciasta.

Orientacyjny koszt całości: +/- 24 zł (12 zł za 1 pizzę)


Pizza z botwinką

Pizza z burakami

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger