Pesto dyniowo-pietruszkowe
Pesto dyniowo-pietruszkowe
Pewnie z każdy z nas, ma swoją ulubioną odmianę pesto. A używacie do pesto innych olei niż oliwa? Ciekawym zamiennikiem są zimnotłoczone oleje. Żeby zachowywały swoje właściwości, nie podgrzewamy ich. Pesto jest więc idealną formą zastosowania! 😉 I pesto genialnie zastępuje na kanapkach najróżniejsze pasty!
A jednym z moich pysznych odkryć jest olej z pestek dyni! Fakt, to olej trudniej dostępny i nie jest tani.. ale to naprawdę złoto! 💛 Z oleju z pestek dyni słynie np. Styria (w większości należąca do Austrii) i jest on często nazywany "styryjskim złotem"! Jest tak cenny! 😮
.
Jest bogaty w wit. A, E, D, z grupy B czy selen, potas, cynk! Wiedzieliście o tym, że jest polecany na pasożyty oraz na schorzenia prostaty i układu moczowego? Cynk, który zawiera olej jest ogólnie ważny dla męskiej płodności! No i ten piękny zielono-złotawy kolor i smak! Dla mnie pyszota!
Smacznego dnia!
ilość: na ok. 4 małe lub 2 duże kanapki
potrzebujesz: jedynie rozdrabniacza lub ręcznego moździerza
SKŁADNIKI:
- 2 garście natki pietruszki (ok. 15g)
- 3 łyżki oleju z pestek dyni (ok. 20g)
- 1 łyżka pestek z dyni (ok. 10g)
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki soku z cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżka tartego parmezanu (ale, bez też jest smaczne)
PRZEPIS:
Wszystkie składniki umieść w rozdrabniaczu i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używasz moździerza, najpierw rozetrzyj pestki i natkę, a potem dodawaj resztę składników.Na zdjęciu pesto podane jest na grzankach z chleba białkowego, w towarzystwie pomidorków i smażonego żółtka jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz