Pesto dyniowo-pietruszkowe

Pesto dyniowo-pietruszkowe


Pesto dyniowo-pietruszkowe



Kanapki z pesto



Pewnie z każdy z nas, ma swoją ulubioną odmianę pesto. A używacie do pesto innych olei niż oliwa? Ciekawym zamiennikiem są zimnotłoczone oleje. Żeby zachowywały swoje właściwości, nie podgrzewamy ich. Pesto jest więc idealną formą zastosowania! 😉  I pesto genialnie zastępuje na kanapkach najróżniejsze pasty!

A jednym z moich pysznych odkryć jest olej z pestek dyni! Fakt, to olej trudniej dostępny i nie jest tani.. ale to naprawdę złoto! 💛 Z oleju z pestek dyni słynie np. Styria (w większości należąca do Austrii) i jest on często nazywany "styryjskim złotem"! Jest tak cenny! 😮
.
Jest bogaty w wit. A, E, D, z grupy B czy selen, potas, cynk! Wiedzieliście o tym, że jest polecany na pasożyty oraz na schorzenia prostaty i układu moczowego? Cynk, który zawiera olej jest ogólnie ważny dla męskiej płodności! No i ten piękny zielono-złotawy kolor i smak! Dla mnie pyszota!

Smacznego dnia!


Pesto z oleju z pestek dyni


ilość: na ok. 4 małe lub 2 duże kanapki
potrzebujesz: jedynie rozdrabniacza lub ręcznego moździerza

SKŁADNIKI:

  • 2 garście natki pietruszki (ok. 15g)
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni (ok. 20g)
  • 1 łyżka pestek z dyni (ok. 10g)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • opcjonalnie: 1 łyżka tartego parmezanu (ale, bez też jest smaczne)

PRZEPIS:

Wszystkie składniki umieść w rozdrabniaczu i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używasz moździerza, najpierw rozetrzyj pestki i natkę, a potem dodawaj resztę składników.

Na zdjęciu pesto podane jest na grzankach z chleba białkowego, w towarzystwie pomidorków i smażonego żółtka jajka.


Orientacyjny koszt całości: +/- 4 zł (bez parmezanu)

Orientacyjne BTW: 3 / 24,5 / 4,2 (bez parmezanu)


Pesto dyniowe

Kanapki z pesto dyniowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger