Kokosowe naleśniki ze smażonymi bananami
Bezglutenowe, kokosowe naleśniki
z bananami smażonymi w pomarańczach
Dodatek bananów ożywia smak tego dania i nadaje tropikalnego charakteru. Banany mają sporo węglowodanów i cukru. Jeśli zależy Ci na daniu niskowęglowodanowym (naleśniki same w sobie takie są), to zmniejsz ich ilość lub z nich zrezygnuj na rzecz innych dodatków.
Smacznego dnia!
ilość: ok. 5-6 sztuk
potrzebujesz: patelni, dużej miski, trzepaczki, łyżki wazowej (lub innej, większej), łopatki
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki mąki kokosowej (ok. 40g)
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 200ml mleka kokosowego (polecam z 85% ekstraktu kokosowego)
- szczypta soli
- 3-4 banany
- 2 łyżki masła klarowanego (z górką) - lub masła bez laktozy (masło bez laktozy połącz z odrobiną oleju, by się nie przypalało)
- sok z 1 pomarańczy
- olej lub masło klarowane do smażenia naleśników
- opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania bananów
PRZEPIS:
W dużej misce umieść mleko, jajka, mąkę, skrobię i szczyptę soli. Połącz ze sobą za pomocą trzepaczki. Roztrzep naprawdę dokładnie, by nie było grudek (możesz też użyć miksera).Od razu po wymieszaniu składników natłuść lekko patelnię i łyżką wazową nalewaj masę naleśnikową. Rozprowadzaj masę przechylając patelnię na różne boki, na samym początku (podczas wylewania masy), ale nie twórz ogromnych naleśników, nie musisz pokryć masą całej powierzchni patelni (im będą większe, tym trudniej będzie je przewracać, moje miały ok. 20 cm średnicy).
Po usmażeniu każdego naleśnika, ponownie lekko natłuszczaj patelnię.
W międzyczasie (lub gdy naleśniki są już usmażone) banany pokrój w plasterki. Rozpuść na czystej patelni masło klarowane, wlej na patelnię sok z pomarańczy i dodaj banany.
Smaż do momentu aż banany zmienia kolor (zażółcą się) i wchłonął płyn, jeśli chcesz możesz czekać do lekkiego zarumienią się, ale wtedy z łatwością będą się rozpadać. W czasie smażenia przewróć banany na drugą stronę. Gotowymi bananami faszeruj naleśniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz