Kokosowe naleśniki ze smażonymi bananami

Bezglutenowe, kokosowe naleśniki

z bananami smażonymi w pomarańczach


Kokosowe naleśniki ze smażonymi bananami

Naleśniki kokosowe ze smażonymi bananami

Naleśniki na mące kokosowej z małym dodatkiem mąki ziemniaczanej wychodzą świetnie! Są dość delikatne (jak to generalnie wypieki na tej mące), ale jeśli nie smażymy tych naleśników bardzo dużych (średnica moich to tak +/- 20 cm), to pięknie się smażą i przewracają za pomocą łopatki (bez rwania ciasta).

Dodatek bananów ożywia smak tego dania i nadaje tropikalnego charakteru. Banany mają sporo węglowodanów i cukru. Jeśli zależy Ci na daniu niskowęglowodanowym (naleśniki same w sobie takie są), to zmniejsz ich ilość lub z nich zrezygnuj na rzecz innych dodatków.

Smacznego dnia!


Naleśniki na mące kokosowej


ilość: ok. 5-6 sztuk
potrzebujesz: patelni, dużej miski, trzepaczki, łyżki wazowej (lub innej, większej), łopatki

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki mąki kokosowej (ok. 40g)
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 200ml mleka kokosowego (polecam z 85% ekstraktu kokosowego)
  • szczypta soli
  • 3-4 banany
  • 2 łyżki masła klarowanego (z górką)
  • sok z 1 pomarańczy
  • olej lub masło klarowane do smażenia naleśników
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania bananów

PRZEPIS:

W dużej misce umieść mleko, jajka, mąkę, skrobię i szczyptę soli. Połącz ze sobą za pomocą trzepaczki. Roztrzep naprawdę dokładnie, by nie było grudek (możesz też użyć miksera).

Od razu po wymieszaniu składników natłuść lekko patelnię i łyżką wazową nalewaj masę naleśnikową. Rozprowadzaj masę przechylając patelnię na różne boki, na samym początku (podczas wylewania masy), ale nie twórz ogromnych naleśników, nie musisz pokryć masą całej powierzchni patelni (im będą większe, tym trudniej będzie je przewracać, moje miały ok. 20 cm średnicy).

Po usmażeniu każdego naleśnika, ponownie lekko natłuszczaj patelnię.

W międzyczasie (lub gdy naleśniki są już usmażone) banany pokrój w plasterki. Rozpuść na czystej patelni masło klarowane, wlej na patelnię sok z pomarańczy i dodaj banany.

Smaż do momentu aż banany zmienia kolor (zażółcą się) i wchłonął płyn, jeśli chcesz możesz czekać do lekkiego zarumienią się, ale wtedy z łatwością będą się rozpadać. W czasie smażenia przewróć banany na drugą stronę. Gotowymi bananami faszeruj naleśniki.


Orientacyjny koszt całości: +/- 13 zł

Orientacyjne BTW: 46 / 104 / 150
(ponad 100g węgli stanowią banany - jeśli zmniejszysz ich ilość lub z nich zrezygnujesz, to danie będzie mniej lub bardziej niskowęglowodanowe)


Bezglutenowe naleśniki kokosowe

Naleśniki na mące kokosowej bez glutenu


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger