Niskosłodzone ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Niskosłodzone, bardzo proste
ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Ponoć kiedy zaczyna się grudzień, to człowiek zaczyna się składać z pomarańczy i mandarynek. ;) O ile, wiele osób, je ich teraz ogromne ilości, to chyba dość rzadko wykorzystujemy pomarańcze do ciast... za mną chodziło już od dłuższego czasu jakieś ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Stanęło na cieście ucieranym! Ciasto jest niskosłodzone, a i tak wielu osobom smakuje. Spróbujcie sami :)
Smacznego dnia!
ilość: ok. 10 porcji
potrzebujesz: miksera, małej keksówki (u mnie góra - 24,5 x 11cm, dół - 22 x 9cm), miski, przesiewaka
SKŁADNIKI:
- 185g mąki pszennej lub orkiszowej, płaskurki typ 450
- 110g masła (miękkiego) + do wysmarowania keksówki
- 40g kakao
- 2 jajka (z temp. pokojowej)
- 85ml soku pomarańczowego (ja używam po prostu wyciśniętego z pomarańczy - to mniej więcej 1 pomarańcza)
- przynajmniej 3,5 łyżek erytrolu (ciasto wychodzi przyjemne, ale nie jest mocno słodkie, więc możesz dać i 2 razy więcej, możesz też zamienić na zwykły cukier)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kawałki pomarańczy (mniej więcej połowa)
- bułka tarta - tyle, by wysypać keksówkę
- opcjonalnie: chocolate chips lub posiekana (dość grubo) czekolada do ciasta - ok. 50g (rekomenduję gorzką)
- opcjonalnie: płatki lub słupki migdałowe do dekoracji
- 40-50g czekolady do polewy (gorzkiej lub mlecznej)
- łyżka masła do polewy
PRZEPIS:
Masło utrzyj z erytrolem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawaj po jajku i miksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek i sól. Dalej miksuj, utworzą się takie plastyczne grudki. Na koniec dodaj sok pomarańczowy i zmiksuj dokładnie. Opcjonalnie dodaj chocolate chips (posiekaną czekoladę) i przemieszaj masę.Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto, a na wierzchu rozłóż równomiernie kawałki pomarańczy.
Piecz ok. 45-50 min. Do suchego patyczka.
Następnie rozpuść czekoladę wraz z masłem i przybierz nią ciasto. Na koniec warto jeszcze udekorować płatkami lub słupkami migdałów.
Podawaj z dodatkowymi kawałkami świeżej pomarańczy i świetnie pasuje dodatek bitej śmietanki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz