Niskosłodzone ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Niskosłodzone, bardzo proste

ciasto czekoladowo-pomarańczowe


Niskosłodzone ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Proste ciasto z kakao i pomarańczami


Ponoć kiedy zaczyna się grudzień, to człowiek zaczyna się składać z pomarańczy i mandarynek. ;) O ile, wiele osób, je ich teraz ogromne ilości, to chyba dość rzadko wykorzystujemy pomarańcze do ciast... za mną chodziło już od dłuższego czasu jakieś ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Stanęło na cieście ucieranym! Ciasto jest niskosłodzone, a i tak wielu osobom smakuje. Spróbujcie sami :)

Smacznego dnia!


Ciasto czekoladowe z erytrolem

Ciasto czekoladowe na soku pomarańczowym

Ciasto z pomarańczami


ilość: ok. 10 porcji
potrzebujesz: miksera, małej keksówki (u mnie góra - 24,5 x 11cm, dół - 22 x 9cm), miski, przesiewaka

SKŁADNIKI:

  • 185g mąki pszennej lub orkiszowej, płaskurki typ 450
  • 110g masła (miękkiego) + do wysmarowania keksówki
  • 40g kakao
  • 2 jajka (z temp. pokojowej)
  • 85ml soku pomarańczowego (ja używam po prostu wyciśniętego z pomarańczy - to mniej więcej 1 pomarańcza)
  • przynajmniej 3,5 łyżek erytrolu (ciasto wychodzi przyjemne, ale nie jest mocno słodkie, więc możesz dać i 2 razy więcej, możesz też zamienić na zwykły cukier)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kawałki pomarańczy (mniej więcej połowa)
  • bułka tarta - tyle, by wysypać keksówkę
opcjonalne dodatki i polewa:
  • opcjonalnie: chocolate chips lub posiekana (dość grubo) czekolada do ciasta - ok. 50g (rekomenduję gorzką)
  • opcjonalnie: płatki lub słupki migdałowe do dekoracji
  • 40-50g czekolady do polewy (gorzkiej lub mlecznej)
  • łyżka masła do polewy

PRZEPIS:

Masło utrzyj z erytrolem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawaj po jajku i miksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek i sól. Dalej miksuj, utworzą się takie plastyczne grudki. Na koniec dodaj sok pomarańczowy i zmiksuj dokładnie. Opcjonalnie dodaj chocolate chips (posiekaną czekoladę) i przemieszaj masę.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto, a na wierzchu rozłóż równomiernie kawałki pomarańczy.

Piecz ok. 45-50 min. Do suchego patyczka.

Następnie rozpuść czekoladę wraz z masłem i przybierz nią ciasto. Na koniec warto jeszcze udekorować płatkami lub słupkami migdałów.

Podawaj z dodatkowymi kawałkami świeżej pomarańczy i świetnie pasuje dodatek bitej śmietanki!


Orientacyjny koszt całości: +/- 16,5 zł (już z dodatkami i polewą)

Orientacyjne BTW: 61 / 172 / 220 (już z dodatkami i polewą)


Ciasto czekoladowe z pomarańczami

Ciasto pomarańczowe

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger