Domowe ciasto francuskie
Jak zrobić ciasto francuskie w domu?
Według tego przepisu po mniej więcej 2h (w tym liczę czas chłodzenia ciasta, wynoszący ok. 1,5h!) mamy gotowe ciasto. Założę się, że myśląc o cieście francuskim wydawało Ci się, że ten czas będzie o wiele, wiele dłuższy! :)
Przepis starałam się objaśnić jak najdokładniej się da, w razie jakichkolwiek niejasności, zawsze możesz do mnie pisać na maila, czy w social mediach.
A przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego, znajdziesz TUTAJ <klik>.
Smacznego dnia!
ilość: ok. 460 g gotowego ciasta
potrzebujesz: wałka, stolnicy lub gładkiego blatu, sitka, może się przydać mikser z hakami/hakiem
Tworzysz kulę, robisz nacięcie na wierzchu (krzyż) owijasz w folię i do zamrażalnika na 10 min, a potem co najmniej 20 min do lodówki (ja nie trzymam dłużej, chyba, że zapomnę).
Pod koniec chłodzenia kuli, wyjmij zimne masło, włóż pomiędzy arkusze (zgięty arkusz) papieru do pieczenia i wałkiem tłucz (!) w to masło, by stworzyć kwadrat o grubości 0,5 - 1 cm.
Wyjmujesz kulę ciasta, rozwałkowujesz ją na podsypanej stolnicy na prostokąt, który będzie 2x dłuższy niż nasz kwadrat z masła. Kładziesz kwadrat z masła na środku prostokąta (najlepiej tak, że ostra krawędź kwadratu z masła dotyka brzegu ciasta, ale jak się pomylisz to nie problem) i zalepiasz na maśle ciasto w taki sposób, że tworzy się coś na kształt koperty
Wałkujesz ciasto na prostokąt. Następnie z obu boków zaginasz ciasto do środka (tak że boczne krawędzie zetkną się ze sobą na środku ciasta) i składasz ciasto na pół (jak książkę).
Ponownie wałkujesz ciasto (prostopadle do poprzedniego kierunku wałkowania). Gdy rozwałkujesz ciasto na prostokąt, dzielisz ciasto (w swojej głowie!) na 3 części. Jedną zaginasz do środka, a część z drugiej strony zaginasz tak, że przykrywa całkowicie pierwszą, złożoną część. I znów wałkujesz w kierunku prostopadłym do wałkowania, które miało miejsce chwilę temu.
Tak gotowe ciasto znów złóż, by było łatwiej je przenosić, zawiń w folię i włóż na 10 min do zamrażalnika i potem na 20 min do lodówki.
Wyjmujesz ciasto, powtarzasz jeszcze raz wałkowanie według wcześniejszego schematu i znów 10 min zamrażalnik i 20 min lodówka. Po tym czasie ciasto już możesz wyjąć i wałkować do pieczenia. Tak przygotowane ciasto możesz też spokojnie zamrozić.
krótka ściąga:
Smacznego dnia!
Ciasto francuskie krok po kroku (no, prawie):
ilość: ok. 460 g gotowego ciasta
potrzebujesz: wałka, stolnicy lub gładkiego blatu, sitka, może się przydać mikser z hakami/hakiem
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej, orkiszowej lub płaskurki typ 450 (możesz też w 1/4 użyć mąki krupczatki) - ciasto ze zdjęć zostało zrobione na mące orkiszowej
- 60 g miękkiego masła
- 125 zimnego masła
- 4 g soli
- 88-90 ml zimnej wody
PRZEPIS:
Mąkę przesiej do większej miski wraz z solą, zrób w niej dołek, wlej zimną wodę, dodaj miękkie masło i ugniataj masę do momentu aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto, ale robisz to szybko! Można sobie pomóc mikserem z hakami. Ja najpierw używam haków, potem gniotę ręcznie.Tworzysz kulę, robisz nacięcie na wierzchu (krzyż) owijasz w folię i do zamrażalnika na 10 min, a potem co najmniej 20 min do lodówki (ja nie trzymam dłużej, chyba, że zapomnę).
Pod koniec chłodzenia kuli, wyjmij zimne masło, włóż pomiędzy arkusze (zgięty arkusz) papieru do pieczenia i wałkiem tłucz (!) w to masło, by stworzyć kwadrat o grubości 0,5 - 1 cm.
Wyjmujesz kulę ciasta, rozwałkowujesz ją na podsypanej stolnicy na prostokąt, który będzie 2x dłuższy niż nasz kwadrat z masła. Kładziesz kwadrat z masła na środku prostokąta (najlepiej tak, że ostra krawędź kwadratu z masła dotyka brzegu ciasta, ale jak się pomylisz to nie problem) i zalepiasz na maśle ciasto w taki sposób, że tworzy się coś na kształt koperty
Wałkujesz ciasto na prostokąt. Następnie z obu boków zaginasz ciasto do środka (tak że boczne krawędzie zetkną się ze sobą na środku ciasta) i składasz ciasto na pół (jak książkę).
Ponownie wałkujesz ciasto (prostopadle do poprzedniego kierunku wałkowania). Gdy rozwałkujesz ciasto na prostokąt, dzielisz ciasto (w swojej głowie!) na 3 części. Jedną zaginasz do środka, a część z drugiej strony zaginasz tak, że przykrywa całkowicie pierwszą, złożoną część. I znów wałkujesz w kierunku prostopadłym do wałkowania, które miało miejsce chwilę temu.
Tak gotowe ciasto znów złóż, by było łatwiej je przenosić, zawiń w folię i włóż na 10 min do zamrażalnika i potem na 20 min do lodówki.
Wyjmujesz ciasto, powtarzasz jeszcze raz wałkowanie według wcześniejszego schematu i znów 10 min zamrażalnik i 20 min lodówka. Po tym czasie ciasto już możesz wyjąć i wałkować do pieczenia. Tak przygotowane ciasto możesz też spokojnie zamrozić.
FILMIK, jak zagniatać:
- zagniatasz ciasto, 10 min zamrażalnik, 20 min lodówka
- tłuczesz masło
- układasz na rozwałkowanym cieście
- ciasto składasz jak kopertę, wałkujesz
- składasz ciasto (z obu boków prostokąta do środka, krawędzie spotkają się na środku, a potem składasz jak książkę)
- wałkujesz prostopadle do złożonych krawędzi
- 1/3 ciasta składasz, 1/3 z drugiego boku układasz na złożonej części i znów wałkujesz prostopadle do złożenia
- składasz, by było wygodnie przenosić i znów 10 min zamrażalnik i 20 min lodówka
- powtarzasz wałkowanie (znów 2 takie same tury)
- 10 min zamrażalnik, 20 min lodówka
- ciasto gotowe do pieczenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz