Czarna zupa z soczewicy i fasoli

Aromatyczna, lekko pikantna zupa krem
z czarnej soczewicy i czarnej fasoli

Czarna zupa warzywna

Czarna zupa może się wielu osobom kojarzyć po prostu z czarną polewką czy inaczej czerniną. Zupą dość kontrowersyjną i pokusiłabym się o stwierdzenie, że o złej sławie... Tak czy inaczej nie jest to jedyny rodzaj zupy o tak intensywnej barwie!

Ja proponuję zupę z pysznej czarnej soczewicy i czarnej fasoli. Jest naprawdę pyszna, leciutko pikantna i może być przyrządzana w zasadzie dla osób o każdym typie żywienia (wszystko zależy od rodzaju bulionu, którą wybierzemy). Bardzo prosta i szybka do przygotowania!

Smacznego dnia!


Czernina bez krwi



liczba porcji: +/- 6
potrzebujesz: dużego garnka, noża, deski, ew. przyrządu do przeciskania czosnku, blendera


SKŁADNIKI:

  • 400g czarnej soczewicy (1 i ⅔ szklanki)
  • 200g czarnej fasoli (suchej lub z puszki)
  • 1,5 litra bulionu (mięsny, warzywny - Twój wybór, jaki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki tłuszczu (olej lub masło klarowane)
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka chilli (możesz pominąć, jeśli nie lubisz ostrości)
  • sól i pieprz - do smaku, wedle tego, ile dodajesz zwyczajowo do potraw
Propozycja podania:
  • śmietana 18% (lub jej wegański odpowiednik, jeśli potrzebujesz - np. śmietana owsiana)
  • sezam
  • szczypiorek

Zupa z czarnej soczewicy i fasoli


PRZEPIS:

Jeśli używasz suchej fasoli (nie z puszki) - namocz ją dzień wcześniej lub z samego rana. Po ok 12 godzinach wodę wylej, fasolę przepłucz i wstaw na gaz w świeżej wodzie bez soli, gotuj +/- 1,5 godziny.

Czosnek przeciśnij lub zmiażdż/posiekaj i odstaw.

W dużym garnku rozpuść wybrany tłuszcz. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku, następnie dodaj czosnek. Razem z czosnkiem podsmażaj ok. minutę.

Czarną soczewicę przepłucz na sitku, dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem i zalej 3 i ⅓ szklanki bulionu (ok. 630 ml). Gotuj ok 30-35 min do miękkości soczewicy, pod przykryciem. Soczewica ładnie wchłonie płyn.

Następnie dodaj przyprawy, fasolę i resztę bulionu. Gotuj chwilę całość, a następnie zblenduj.

Świetnie smakuje samodzielnie, ale moim zdaniem wspaniale komponuje się (zarówno smakowo, jak i wi
zualnie) ze śmietaną, sezamem i szczypiorkiem.

Dodatkowe wskazówki:
  • Jeśli dodajesz fasolę z puszki, to w jednej puszce jest zazwyczaj nieco więcej niż 200g - daj całość, bez odmierzania. Nie ma co marnować resztki takiej fasolki i przechowywać na niewiadomo kiedy, jeśli od razu nie masz innego pomysłu
  • Ta zupa nie blenduje się na idealny krem - przynajmniej moim blenderem 😉 Moim zdaniem głównym powodem jest to, że czarna soczewica zachowuje swoją strukturę, nie rozgotowuje się w taki sposób, jak czerwona, czy żółta...
  • Jeśli zupa jest dla Ciebie zbyt gęsta, rozrzedź ją wodą lub dodatkowym bulionem
  • Jeśli jadasz mięso, możesz jeszcze dodać podprażoną, długodojrzewającą szynkę - też świetnie się tu komponuje

Orientacyjny koszt całości: ok. 16 zł + koszt bulionu

(dość indywidualny, średniej tłustości mięsny to będzie zapewne ok 15 zł, warzywny może kosztować i zaledwie 5 zł....)


Aromatyczna zupa krem ze strączków

Czarna zupa z fasoli i soczewicy


2 komentarze:

  1. Czarna zupa nie tylko wygląda oryginalnie, ale jest i smaczna i pożywna (przyzwoita porcja białka, którą doceni każdy sportowiec). :D Ponieważ słabo radzę sobie z tworzeniem własnych dań, zrobiłem tę zupę dokładnie według przepisu i wyszła wyśmienita! Zioła nadają aromatu, smak staje się złożony, głęboki i wielowymiarowy, mimo prostych składników, a kleks gęstego jogurtu wyśmienicie przełamuje smak i kontrastuje z fakturą kremu. Polecam! Grzesiek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Dziękuję Grześku za tak cudowny komentarz :) Aż się uśmiechnęłam podczas czytania! Bardzo, bardzo się cieszę, że tak Ci smakowało! Mam nadzieję, że jeśli jeszcze sięgniesz tutaj po jakieś przepisy, to też Cię nie zawiodą :) Strączki to rzeczywiście spora ilość białka... zastanowię się, czy nie dodać tu jeszcze zakładki "wysokobiałkowe", bo znalazło by się na moim blogu trochę takich przepisów. Akurat jak znalazł dla sportowców, tak jak piszesz... Pozdrawiam Cię serdecznie! :)

      Usuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger