Czarna zupa z soczewicy i fasoli

Aromatyczna, lekko pikantna zupa krem z czarnej soczewicy i czarnej fasoli 


Czarna zupa warzywna


Czarna zupa może się wielu osobom kojarzyć po prostu z czarną polewką czy inaczej czerniną. Zupą dość kontrowersyjną i pokusiłabym się o stwierdzenie, że o złej sławie... Tak czy inaczej nie jest to jedyny rodzaj zupy o tak intensywnej barwie!

Ja proponuję zupę z pysznej czarnej soczewicy i czarnej fasoli. Jest naprawdę pyszna, leciutko pikantna i może być przyrządzana w zasadzie dla osób o każdym typie żywienia (wszystko zależy od rodzaju bulionu, którą wybierzemy). Bardzo prosta i szybka do przygotowania!

Smacznego dnia!

Czarna zupa bez krwi


liczba porcji: +/- 6
potrzebujesz: dużego garnka, noża, deski, ew. przyrządu do przeciskania czosnku, blendera

SKŁADNIKI:

  • 400g czarnej soczewicy (1 i ⅔ szklanki)
  • 200g czarnej fasoli (suchej lub z puszki)
  • 1,5 litra bulionu (mięsny, warzywny - Twój wybór, jaki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki tłuszczu (olej lub masło klarowane)
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka chilli (możesz pominąć, jeśli nie lubisz ostrości)
  • sól i pieprz - do smaku, wedle tego, ile dodajesz zwyczajowo do potraw
Propozycja podania:
  • śmietana 18% (lub jej wegański odpowiednik, jeśli potrzebujesz - np. śmietana owsiana)
  • sezam
  • szczypiorek
Zupa z czarnej soczewicy i czarnej fasoli

PRZEPIS:

Jeśli używasz suchej fasoli (nie z puszki) - namocz ją dzień wcześniej lub z samego rana. Po ok 12 godzinach wodę wylej, fasolę przepłucz i wstaw na gaz w świeżej wodzie bez soli, gotuj +/- 1,5 godziny.

Czosnek przeciśnij lub zmiażdż/posiekaj i odstaw.

W dużym garnku rozpuść wybrany tłuszcz. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku, następnie dodaj czosnek. Razem z czosnkiem podsmażaj ok. minutę.

Czarną soczewicę przepłucz na sitku, dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem i zalej 3 i ⅓ szklanki bulionu (ok. 630 ml). Gotuj ok 30-35 min do miękkości soczewicy, pod przykryciem. Soczewica ładnie wchłonie płyn.

Następnie dodaj przyprawy, fasolę i resztę bulionu. Gotuj chwilę całość, a następnie zblenduj.

Świetnie smakuje samodzielnie, ale moim zdaniem wspaniale komponuje się (zarówno smakowo, jak i wi
zualnie) ze śmietaną, sezamem i szczypiorkiem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli dodajesz fasolę z puszki, to w jednej puszce jest zazwyczaj nieco więcej niż 200g - daj całość, bez odmierzania. Nie ma co marnować resztki takiej fasolki i przechowywać na niewiadomo kiedy, jeśli od razu nie masz innego pomysłu
  • Ta zupa nie blenduje się na idealny krem - przynajmniej moim blenderem 😉 Moim zdaniem głównym powodem jest to, że czarna soczewica zachowuje swoją strukturę, nie rozgotowuje się w taki sposób, jak czerwona, czy żółta...
  • Jeśli zupa jest dla Ciebie zbyt gęsta, rozrzedź ją wodą lub dodatkowym bulionem
  • Jeśli jadasz mięso, możesz jeszcze dodać podprażoną, długodojrzewającą szynkę - też świetnie się tu komponuje

Orientacyjny koszt całości: ok. 16 zł + koszt bulionu (dość indywidualny, średniej tłustości mięsny to będzie zapewne ok 15-20 zł, warzywny może kosztować i zaledwie 5 zł....)

Aromatyczna zupa krem ze strączków


Czarna zupa krem z fasoli i soczewicy

Komentarze

Popularne posty