Czarna zupa z soczewicy i fasoli
Ja proponuję zupę z pysznej czarnej soczewicy i czarnej fasoli. Jest naprawdę pyszna, leciutko pikantna i może być przyrządzana w zasadzie dla osób o każdym typie żywienia (wszystko zależy od rodzaju bulionu, którą wybierzemy). Bardzo prosta i szybka do przygotowania!
Smacznego dnia!
liczba porcji: +/- 6
potrzebujesz: dużego garnka, noża, deski, ew. przyrządu do przeciskania czosnku, blendera
SKŁADNIKI:
- 400g czarnej soczewicy (1 i ⅔ szklanki)
- 200g czarnej fasoli (suchej lub z puszki)
- 1,5 litra bulionu (mięsny, warzywny - Twój wybór, jaki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki tłuszczu (olej lub masło klarowane)
- 2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chilli (możesz pominąć, jeśli nie lubisz ostrości)
- sól i pieprz - do smaku, wedle tego, ile dodajesz zwyczajowo do potraw
- śmietana 18% (lub jej wegański odpowiednik, jeśli potrzebujesz - np. śmietana owsiana)
- sezam
- szczypiorek
PRZEPIS:
Jeśli używasz suchej fasoli (nie z puszki) - namocz ją dzień wcześniej lub z samego rana. Po ok 12 godzinach wodę wylej, fasolę przepłucz i wstaw na gaz w świeżej wodzie bez soli, gotuj +/- 1,5 godziny.Czosnek przeciśnij lub zmiażdż/posiekaj i odstaw.
W dużym garnku rozpuść wybrany tłuszcz. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku, następnie dodaj czosnek. Razem z czosnkiem podsmażaj ok. minutę.
Czarną soczewicę przepłucz na sitku, dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem i zalej 3 i ⅓ szklanki bulionu (ok. 630 ml). Gotuj ok 30-35 min do miękkości soczewicy, pod przykryciem. Soczewica ładnie wchłonie płyn.
Następnie dodaj przyprawy, fasolę i resztę bulionu. Gotuj chwilę całość, a następnie zblenduj.
Świetnie smakuje samodzielnie, ale moim zdaniem wspaniale komponuje się (zarówno smakowo, jak i wizualnie) ze śmietaną, sezamem i szczypiorkiem.
Dodatkowe wskazówki:
- Jeśli dodajesz fasolę z puszki, to w jednej puszce jest zazwyczaj nieco więcej niż 200g - daj całość, bez odmierzania. Nie ma co marnować resztki takiej fasolki i przechowywać na niewiadomo kiedy, jeśli od razu nie masz innego pomysłu
- Ta zupa nie blenduje się na idealny krem - przynajmniej moim blenderem 😉 Moim zdaniem głównym powodem jest to, że czarna soczewica zachowuje swoją strukturę, nie rozgotowuje się w taki sposób, jak czerwona, czy żółta...
- Jeśli zupa jest dla Ciebie zbyt gęsta, rozrzedź ją wodą lub dodatkowym bulionem
- Jeśli jadasz mięso, możesz jeszcze dodać podprażoną, długodojrzewającą szynkę - też świetnie się tu komponuje
Orientacyjny koszt całości: ok. 16 zł + koszt bulionu (dość indywidualny, średniej tłustości mięsny to będzie zapewne ok 15-20 zł, warzywny może kosztować i zaledwie 5 zł....)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz