Spaghetti dyniowo-orzechowe

Makaron spaghetti z sosem dyniowo-orzechowym 

Makaron z sosem dyniowym


Bardzo polubiłam to połączenie! Dynia, orzechy i gałka muszkatołowa łączą się moim zdaniem w idealnie jesienne danie. Natomiast natka pietruszki dodaje pewnej świeżości... Nawet jeśli nigdy nie przeszło Ci przez myśl, spróbować makaronu z dynią - możliwe, że pokochasz to połączenie tak samo jak klasyczny, przepyszny makaron z sosem pomidorowym 😉

Zdaję sobie sprawę z tego, że zwyczajowo 100g spaghetti podaje się jako ilość dla 1 osoby, a u mnie występuje 200g na 3-4 porcje... ale to danie jest niezwykle sycące! I choć brzmi - przynajmniej dla mnie - dość wykwintnie, to jedna porcja tego makaronu kosztuje od ok. 2,6 do 3,5 zł.

Smacznego dnia!

Spaghetti z sosem dyniowym

ilość: 3-4 porcje
potrzebujesz: patelni, garnka, miseczki, durszlaka (albo pokrywki do garnka) do odcedzenia makaronu, ew. wyciskacza do czosnku

SKŁADNIKI:

  • 200g makaronu spaghetti
  • 300g puree dyniowego (upieczonej i zblendowanej dynii)
  • 100g cebuli (+/- 1 średniej wielkości)
  • 2 spore ząbki czosnku (moje miały łącznie aż 20g)
  • 50g orzechów włoskich (ok 2 garście)
  • 100 ml wody (z naddatkiem do ew. podlewania w czasie gotowania)
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ⅓ łyżeczki kuminu
  • kilka łyżek tłuszczu do smażenia (masło klarowane lub olej)
  • opcjonalnie : 2 łyżki parmezanu / os

Spaghetti z sosem dyniowo-orzechowym

PRZEPIS:

Czosnek obierz i przeciśnij przez wyciskacz albo drobno posiekaj (niech poleży przynajmniej kilka minut przed obróbką cieplną). Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni, przełóż do miseczki. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

200g makaronu ugotuj w ok. 2 litrach zagotowanej wody. Przed wrzuceniem makaronu dodaj sól (ja nie zawsze dodaję - smakuje mi również gotowany bez soli). Gotuj ok 7-9 min, ale sprawdź też dokładną długość gotowania na swoim opakowaniu np. makarony pełnoziarniste gotują się dłużej. Gdy makaron osiągnie pożądaną przez Ciebie miękkość (może zamiast al dente wolisz rozgotowany 😉 ) odcedź.

Rozpuść kilka łyżek tłuszczu - na tej samej patelni po zdjęciu orzechów albo na drugiej, jeśli chcesz to robić równocześnie z prażeniem orzechów. Podsmaż cebulę, a następnie dodaj posiekany czosnek (czosnek smaż tylko przez chwilę przed dodaniem kolejnych składników, by nie zgorzkniał).

100 ml wody dodaj do puree dyniowego i wlej na patelnię. Wymieszaj z cebulką i czosnkiem. W czasie podgrzewania możesz dolewać jeszcze więcej wody, by uzyskać pożądaną przez Ciebie - mniej lub bardziej wodnistą - konsystencję.

Dodaj do sosu przyprawy, wymieszaj dobrze. Następnie dodaj orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Całość przemieszaj na patelni lub w garnku z ugotowanym już makaronem.

Dodatkowe wskazówki:
  • Jeśli chcesz i jadasz produkty odzwierzęce, możesz na koniec dodać jeszcze kilka łyżek tartego parmezanu - fajnie podkręca smak
  • Danie jest pyszne samo w sobie, ale jeśli chcesz, możesz podać je nie tylko w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, tylko np. z jajkiem, kurczakiem lub polędwiczką wieprzową
  • Żeby upiec dynię wystarczy, że włożysz rozkrojoną do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, większość jej rodzajów potrzebuje ok. 30 -35 min by się upiec (ja tyle piekę zarówno zwyczajną, jak i hokkaido). Dynia jest upieczona, gdy widelec wchodzi gładko w miąższ


Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł


(bez opcjonalnego parmezanu, ale przy smażeniu na maśle klarowanym)

Makaron z sosem dyniowo-orzechowym



Spaghetti dyniowo-orzechowe z dodatkiem smażonych jajek przepiórczych

Smażone jajka przepiórcze na spaghetti

Spaghetti z dynią i orzechami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger