Risotto paprykowe z salami

Aromatyczne risotto z papryką, salami i świeżą bazylią 



Risotto paprykowe z salami



Wiele lat temu risotto wydawało mi się zarówno niezwykle pracochłonne, jak i niezbyt smaczne. Nie rozumiałam zamieszania zarówno z winem, jak i bulionem. Odkąd jednak spróbowałam prawdziwych przepisów na risotto, uważam że jest odwrotnie! 😉 I jak przygotuje się takie prawdziwe risotto chociaż raz, to każda kolejna porcja wydaje się łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu... a risotto paprykowe jest przepyszne!

Zwyczajowo przyjmuje się co najmniej ok. 100g ryżu na osobę (a nawet do 150g). U mnie jest to rzecz płynna. Tak naprawdę wszystko zależy od składników jakich używamy, ich treściwości i tendencji do… zapychania żołądka
😉 Ilość ryżu, jaką podałam w tym przepisie, używam - w zależności od rodzaju risotto - zarówno na 2, 3, a nawet 4 osoby! Przy tym risotto 
paprykowym - moim zdaniem - absolutnie nie musisz zwiększać ilości ryżu do standardowych 100g (możesz spróbować, jeśli rezygnujesz z salami i chcesz je zrobić czysto wegetariańskie).

Smacznego dnia!


Risotto z papryką, salami i świeżą bazylią


ilość: 2 bardzo syte porcje (lub 3 na mały głód)
potrzebujesz: 2 patelni (jednej głębokiej), garnuszka, łyżki wazowej lub podobnej, noża, deski, ew. wyciskacza do czosnku



SKŁADNIKI:

  • 160g ryżu do risotto* (¾ szklanki)
  • 600 ml bulionu (2 i ¼ szklanki bulionu)
  • 1 czerwona papryka (dowolnie: zwykła lub słodka, “podłużna”)
  • 80 g salami (w kawałku lub zwykłych plasterkach)
  • 100 ml białego wina (ok. 1/3 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 35g parmezanu (samodzielnie tartego lub kupnego)
  • 3 - 4 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 1 łyżka zwykłego masła
  • garść listków świeżej bazylii
*np. carnaroli lub arborio, na moich zdjęciach jest akurat carnaroli


Prawdziwe risotto


SKŁADNIKI:

Czosnek obierz i przeciśnij lub posiekaj drobno. Odstaw na co najmniej kilka minut (nie musisz odstawiać, jeśli nie zależy Ci na jego zdrowotnych właściwościach, a jedynie na bardzo delikatnym aromacie…)

Bulion nastaw i podgrzewaj cały czas na średnim ogniu.

Na patelni rozpuść 2 łyżki masła/oleju. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze razem ok. minutę.

Następnie wsyp na patelnię z cebulką wybrany ryż (nie płucz go wcześniej!) i przemieszaj, tak by tłuszcz osiadł dokładnie na wszystkich ziarenkach. Ziarenka staną się wtedy bardziej błyszczące.

Wlej wino i pozostaw do wchłonięcia przez ryż i odparowania - prawdopodobnie zajmie Ci to ok. 3-4 min. Przemieszaj ryż parę razy.

W międzyczasie pokrój paprykę w kostkę. Takiej wielkości, jaką chcesz jeść. Na osobnej patelni rozpuść 1-2 łyżki tłuszczu i wrzuć paprykę do podsmażenia.

Gdy ryż wchłonie wino dolewaj po kolei po 1 łyżce wazowej gorącego, wciąż podgrzewanego bulionu. Wlewasz łyżkę, mieszasz i gdy ryż wchłonie płyn, wlewasz kolejną łyżkę (bulion ma się cały podgrzewać!). Powtarzasz tę procedurę do momentu, gdy skończy się bulion. Prawdopodobnie zajmie Ci to ok. 20-25 min.

W czasie dolewania bulionu mieszasz ryż - mieszanie to bardzo ważny element! Nie musisz mieszać ryżu cały czas, ale odrywasz się od niego tylko na chwilę np. kroisz coś innego, wracasz przemieszać ryż, myjesz 2 talerze, wracasz przemieszać ryż etc.

Salami (w kawałkach lub plasterkach) pokrój w mniejsza części i wrzuć na patelnie po / z papryką.

Następnie dodaj do gotowego risotto osobno podsmażoną paprykę oraz salami, przemieszaj i potrzymaj na ogniu dosłownie chwilę. Risotto nie jest płynne, ale tworzy pewnego rodzaju (mniej lub bardziej) budyniowatą strukturę.

Odstaw risotto z palnika. Bazylię drobno posiekaj i wmieszaj w risotto. Następnie dodaj parmezan, przemieszaj.

Na końcu połóż na ryż małe kawałeczki zwykłego masła (ok. 1 łyżkę) i pozostaw do rozpuszczenia. Najlepiej przykryć wtedy risotto na 2-3 minuty.

Podawaj świeżo przygotowane - takie jest najsmaczniejsze. Risotto z papryką, salami


Dodatkowe wskazówki:

  • Do risotto nie ma potrzeby dodawania soli! Za słonawy posmak w risotto odpowiada parmezan. Nie ma też potrzeby dodawać pieprzu. Podane składniki w zupełności wystarczą 😉 Ja uwielbiam mocne i ostre smaki, ale risotto jest jedną z nielicznych potraw, do których nie dodaję żadnych przypraw. Jeśli potrzebujesz pieprzu - dodałabym świeżo zmielony

Orientacyjny koszt całości: +/- 20 zł


Risotto z ryżu carnaroli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger