Wegański korzenny wieniec

Wegański, korzenny wieniec drożdżowy



Wegański wieniec drożdżowy


Wegański, korzenny wieniec drożdżowy to świetna przekąska na codzień i od święta. Jest bez dodatku cukru, a mimo to jabłka i migdały nadają temu wypiekowi miłej, delikatnej i naturalnej słodyczy!

To ciasto drożdżowe jest bardzo, bardzo delikatne - forma może nie wyjść Ci idealna (!) - ale jest naprawdę pyszne! Jak dotąd smakowało naprawdę każdemu, kto miał ochotę zjeść kawałek tego wieńca 
😉 Może to dobry pomysł na świąteczną przekąskę dla Twoich bliskich, którzy są weganami?

Smacznego dnia!


l
Korzenny wieniec drożdżowy


ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: dużej miski, garnuszka, noża, deski, blachy (najlepiej naprawdę dużej), wałka i stolnicy (lub gładkiego blatu)


SKŁADNIKI:

na ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • torebka suchych drożdży (7-8g) lub 25g drożdży świeżych
  • 185 ml mleka migdałowego
  • 20 ml oleju
  • 10g cukru
  • szczypta soli
na farsz:
  • 1 bardzo duże jabłko (270-300g)
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 garście orzechów (włoskie i migdały)

Zaplatane ciasto drożdżowe wegański


PRZEPIS:

Jabłko (jabłka) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Włóż do garnuszka, dodaj 3 łyżki wody i łyżeczkę soku z cytryny. Duś ok. 15-20 min na średnim ogniu, pod przykryciem. Co jakiś czas przemieszaj jabłka. Po tym czasie kompletnie się rozpadną. Jeśli jest potrzeba, rozgnieć je dokładnie widelcem na gładką masę (możesz też użyć blendera, ale prawdopodobnie w ogóle nie będzie potrzeby - dużo zależy od rodzaju jabłka).

Po utworzeniu gładkiej masy, dodaj do niej goździki, cynamon, kakao. Orzechy (polecam mieszankę migdałów i włoskich) posiekaj drobno i również dodaj do masy jabłecznej. Wymieszaj dobrze całość. Na czas przygotowania ciasta możesz trzymać w temp pokojowej lub w lodówce. Możesz też przygotować nadzienie tuż przed wałkowaniem ciasta - ale wtedy musisz je ostudzić przed nakładaniem na ciasto.

Ciasto drożdżowe:
W przypadku suchych drożdży: przesiej 200g mąki, wymieszaj dokładnie z drożdżami, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki (mleko ocieplone, nie z lodówki) i wymieszaj ciasto (będzie bardzo wilgotne, po prostu je zostaw, nie formujesz żadnej kuli).

W przypadku świeżych drożdży: drożdże rozkrusz do mleka (ciepłego, ale lepiej dać za zimne, niż za gorące), dodaj cukier, łyżkę mąki i pozostaw na 10 minut. Następnie 200g mąki przesiej, dodaj olej, sól i rozczyn. Wymieszaj ciasto.

Gotowe ciasto odstaw na godzinę. Pozostaw w ciepłym miejscu i przykryj miskę suchą ściereczką. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość (jeśli zobaczysz na powierzchni bąbelki - to znaczy, że wyszło idealnie).

Dodaj do masy drożdżowej 100g przesianej mąki i teraz ugniataj przez kilka minut. Pod koniec ciasto będzie bardzo elastyczne i dość swobodnie będzie odchodzić od palców. Odstaw ciasto na 30 min (znów w ciepłe miejsce, pod przykryciem).

Gotowe ciasto (znów podwoi swoją objętość) rozwałkuj na prostokąt, na posypanej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć +/- 1 cm (zbyt cienkie będzie się bardzo rwać).

Rozsmaruj na cieście masę jabłkową i zwiń jak roladę (wzdłuż krótszego boku). Przenieś ją na papier do pieczenia (potem trudniej to będzie zrobić!), a następnie przetnij na pół (wzdłuż długiego boku). Tak jak na instrukcji przy tej chałce: instrukcja.

Powstałe ruloniki przepleć między sobą (farszem do góry), a następnie zlep końce tak, by powstał wieniec. Odstaw jeszcze pod przykryciem (już na blaszce) na 30 min. Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Przed pieczeniem możesz posmarować ciasto mlekiem roślinnym. Piecz w 180 stopniach przez 25 min. Po tym czasie sprawdź jak upiekł się spód (w przypadku ciasta drożdżowego ma znaczenie nawet… kolor blachy 😉 niektóre piekarniki słabo też grzeją od spodu, piekłam w najróżniejszych piekarnikach w wynajmowanych mieszkaniach i niestety niektóre sobie z tym nie radzą...).

Jeśli spód jest lekko surowy, to albo przykryj ciasto z góry (żeby nie przypiekło się zbyt mocno i włącz grzanie od dołu albo nie zmieniaj nic w ustawieniach, tylko… odwróć wieniec na drugą stronę! Jest na tyle sztywny, że delikatne odwrócenie wcale go nie złamie, ani nie spłaszczy. A da pewność przyrumienienia się z dołu). Piecz jeszcze ok. 10 min.

Przed podaniem odczekaj aż ciasto ostygnie.

Dodatkowe wskazówki:

  • Nie musisz koniecznie robić wieńca. Ciasto jeszcze powiększa swoją objętość w czasie pieczenia. Moja blacha jest np. bardzo mała, dlatego też nie wychodzi mi idealny okrąg w czasie pieczenia 😉


Orientacyjny koszt całości: +/- 9,5 zł

Wegański, korzenny wieniec drożdżowy

Wegańskie ciasto świąteczne bez cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger