Orzechowe kotlety mielone z mozzarellą

Orzechowe kotlety mielone z mozzarellą


Orzechowe kotlety mielone z mozzarellą

Kotlety mielone - polska klasyka! 😊 Czasem jednak niemal każdy ma ochotę na jakieś eksperymenty... Te orzechowe kotlety mielone z mozzarellą mają odrobinę włoskiego stylu dzięki nadzieniu w postaci włoskiego sera. Jeśli chcesz wzmocnić włoski smak, dodaj jeszcze do mięsnej masy drobno posiekaną rukolę.


Są dość wilgotne, smakowite i niskowęglowodanowe, co tylko wzmacnia dodatek orzechów w mięsnej masie i panierce. Świetnie pasuje do nich sałatka w takim stylu (tylko usuń z tej propozycji wędliny).

Smacznego dnia!


Orzechowe kotlety mielone


ilość: ok. 10 kotletów
potrzebujesz: jedynie misek, patelni, łopatki do przewracania kotletów



SKŁADNIKI:

  • 500g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej lub wołowo-wieprzowego)
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • ok. 10 mini kuleczek mozzarelli (1 opakowanie 125g wystarczy, jeszcze zostanie tych kuleczek)
  • 1 garść świeżej natki pietruszki (możesz też zamienić na rukolę)
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki bułki tartej (zwykłej lub bezglutenowej - w wersji bezglutenowej może być też zmielone złociste siemię lniane)
  • 2 łyżki tartych orzechów włoskich
  • tłuszcz do smażenia - u mnie smalec



PRZEPIS:

Cebulę, natkę pietruszki i orzechy włoskie drobno posiekaj. W dużej misce umieść mięso, jajka, cebulę, natkę, orzechy i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj całość - ja zawsze mieszam i ugniatam mięso na kotlety rękami.

W osobnej miseczce umieść bułkę tartą (zwykłą, bezglutenową lub ew. mielone złociste siemię lniane) i tarte orzechy. Wymieszaj dokładnie.

Wszystkie kuleczki mozzarelli obtocz (wystarczy bardzo delikatnie) w mieszance orzechów i bułki (lub siemienia).

Z mięsa uformuj kulki (mieszczące się średniej wielkości dłoni). Mięsną kulkę spłaszcz, połóż na środku mozzarellę obtoczoną delikatnie w panierce i zlep całość, by mozzarella znalazła się w środku.

Gotowe kotlety obtocz w panierce. Na patelni rozpuść tłuszcz i smaż kotlety na rumiano (możesz je lekko spłaszczyć, szybciej się usmażą). Jeśli góra i dół są rumiane, ale boki wyglądają wciąż na surowe (może się tak zdarzyć, zależy od grubości kotletów, jaką przygotujesz) - podsmaż też kotlety na bokach.

Kotlety smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Dodatkowe wskazówki:
  • Jeśli chcesz wzmocnić włoski smak, dodaj jeszcze do mięsnej masy drobno posiekaną rukolę (zamiast natki pietruszki) - pasuje i to, i to.
  • Jeśli lubisz i zazwyczaj robisz kotlety mielone z dodatkiem rozmoczonej, odsączonej bułki lub dodatkiem bułki tartej w masie mięsnej - śmiało możesz dodać, ale nie ma takiej potrzeby. Osobiście uważam ją za coś zbędnego.
  • Nie polecam pomijać obtaczania mozzarelli w panierce (przed włożeniem do mięsnej masy), w środku kotletów będzie wtedy większa wilgotność i o wiele łatwiej o... surowość w środku!



Orientacyjne koszty całości: +/- 18 zł 

(bezglutenowa bułka tarta lub mielone siemię lniane podbijają cenę o zaledwie 40 groszy!)


Kotlety mielone z orzechami włoskimi

Orzechowe mielone z mozzarellą


Kotlety mielone w bezglutenowej panierce

2 komentarze:

  1. ale pyszne muszą być te kotlety!!!! bardzo mi się pomysł podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! <3 Cieszę się! :) Zdaniem męża, to jedne z najlepszych faszerowanych mielonych, jakie jadł ;D

      Usuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger