Zapiekanka z puree kalafiorowego

Śniadaniowa zapiekanka z puree z kalafiora
(idealna na wykorzystanie resztek z obiadu) :)



Zapiekanka z puree kalafiorowego

Śniadaniowa zapiekanka z puree z kalafiora


Czasami podaję do obiadu puree z kalafiora. Robię je bardzo prosto: ugotowanego kalafiora rozgniatam z odrobiną masła (zawsze daję na oko) tłuczkiem do ziemniaków (jak zostają większe części, to się nie przejmuję ;) ). Takie puree świetnie pasuje do różnych potraw mięsnych i wegetariańskich. Polecam dla urozmaicenia lub zamiast najróżniejszych kasz czy nawet ziemniaków dla osób na dietach niskowęglowodanowych.

Teraz mamy początek listopada i świeże, polskie kalafiory za chwilę odejdą zapomnienie... dlatego korzystam ile mogę. Z nadmiaru puree kalafiorowego powstała taka prosta zapiekanka. Jest pyszna! Lekka pikantność przełamuje nieco mdły smak kalafiora.

Taką zapiekankę kalafiorową robi się naprawdę ekspresowo, więc da się ją przygotować nawet w czasie dość zabieganego poranka. ;) Dla mnie kojarzy się ze śniadaniem, ale oczywiście nadaje się też na kolację, a nawet na obiad. :)

Smacznego dnia!



Śniadaniowa zapiekanka kalafiorowa


ilość: 2 syte lub 4 malutkie porcje
potrzebujesz: jedynie naczynia żaroodpornego (użyłam 24 x 24 cm), miski i tarki

SKŁADNIKI:

  • 7-8 łyżek (z górką) puree kalafiorowego (na wadze to wyszło ok. 400g, moje puree było już z dnia poprzedniego, ugniecione z masłem dodawanym do konsystencji na oko)
  • 40g tartego sera żółtego, użyłam cheddara
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • żółtka (w zasadzie dowolna ilość, a z białek robię np. ten chlebek białkowy, placuszki lub ciasta bez cukru czy mazurki)
  • świeże zioła do posypania np. natka pietruszki, szczypiorek etc.

PRZEPIS:

Kalafiora wymieszaj z wiórkami sera, śmietaną i przyprawami. Naczynie żaroodporne posmaruj lekko masłem, wyłóż masę kalafiorową i stwórz od razu tyle delikatnych zagłębień, ile chcesz użyć żółtek.

Tak przygotowaną masę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min.

Następnie gdy masa jest już trochę podpieczona, dodaj w zagłębienia żółtka i piecz jeszcze do ścięcia się żółtek. Gotowe :) Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło.

Orientacyjny koszt całości: +/- 7 zł


Keto zapiekanka z kalafiora

Sposób na puree z kalafiora

1 komentarz:

  1. Te dodatki do masy kalafiorowej wskazują, że musi być smakowite :-) I nic się nie marnuje!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger